• milet harabelerinden parca parca getirilip, puzzle gibi yeniden monte edilen tahminen 10 metre yuksekliginde, 20 metre genisliginde pazar yeri kapisinin insanda yutkunma hissi uyandirdigi, babilin asma bahcelerinin mozaiklerinin insana keske buyutecim olsaydi da bunlar gercek mi, taklit mi diye yakindan inceleyebilseydim (sanki anlarmisim gibi) seklinde ic gecirttigi, dikkatlice gezilmesinin yarim gun surecegi bir müze.
  • berlin'de 'collection of classical antiquities' ve de 'museum of western asiatic antiquity' isimleri iki ana bolumden olusan ve de sergilenen eserlerin %80'inin bizzat anadoludan goturuldugu dunyanin en iyi muzelerinden birisi. anadoludan calinip cirpilan eserlerin disinda mezopotamya ve biraz da mora yarimadasindan cikarilan eserler de muzenin geri kalan kisminda sergilenmektedir. zeus (bergama) sunagi (bkz: zeus sunagi), milet pazar yeri kapisi, ishtar kapisi onemli parcalarindandir ve ozellikle zeus altari gorene oha dedirtmektedir.
  • bir de bergama muzesi var, geri kalanlarin kondugu
  • evet çoğu eser bergamadandır. tabii prieneden, miletten hatta orta asyadan, avrupadan bile değişik eserler bulunmaktadır bu muzede. gerçekten alman arkeologlar iyi çalışmışlar. sokak sokak, ev ev gezmişler rivayete göre taşların bazısı masa, koltuk niyetine kullanılıyormuş. hepsi tek tek tespit edilmiş, numaralandırılmış ve dünyanın diğer ucuna taşınmış. türk insanının bu müzeyi gezerken içinin ezilmemesi mümkün değil. ancak sadece "hırsızlar" diyerek küfür etmek yerine yapılması gereken daha önemli şeyler var. bu eserler türkiye'de kalmış olsa acaba hala ayakta olurlar mıydı birinci konu. ikincisi ise sunum. bu konuda oldukça çok çalışmamız gerekiyor. hergün bir futbol maçını izleyen seyirciyi çekebiliyorlar bu müzeye. girişte aldığınız walkmanlere eserin altında bulunan numarayı girdiğinizde eserle ilgili her tür bilgiye ulaşabiliyorsunuz mesela. biletler sadece günlük değil. haftalık, aylık hatta yıllık bilet bile satılıyor.
  • daha giris ucreti oderken bile insanda,"kimden caldin kime sation " hissiyle icten ice bir eziklik basliyor..adi uzerinde be.. bergama muzesinin allahin berlin inde ne isi var..gezerken, heykelleri,frizleri, figurlerin, savas tasvirlerinin yerine, almanlarin eserleri nasil tasidiklarini merak ettim..cok param olursa muzedeki butun eserleri yerlerine iade edecegim..
  • saatlerce gezilebilirliği olan, bu kadar malzemeyi nasıl getirmişler taa berlin' e dek diye düşündürten müze.flaş patlatmak kesinlikle yasaktır.
  • almanya'da insanlara bergama'nin berlin'de oldugunu düsündüren müze. evet; alman, bergama'yi berlin'de saniyor!
  • berlin'in en cok bilinen muzesidir ve ismini bildigimiz bergama yakınlarından cikan helenistik doneme ait tapınaktan alir. alman arkeologlar bu tapinagin hemen hemen aynisini insa etmislerdir ve bazi eserleri de turkiyeden babalarının mali gibi getirmislerdir. aslında turkiye'de uzerlerine muhtemelen iseneceginden belki de getirilmesi iyi olmustur ancak insanin ici acimaktadir. ayni muzede osmanli tabloları, yazilikaya'dan cikarilmis eski paralar vs de sergilenmektedir ve berlin'de bunlari gormek icin 8 euro verdiginize inanamadan cikarsiniz. ne kadar muhtesem ama her anlamda harcanan bir ulkede dogdugunuz icin sevinmekle uzulmek arasi kalır, huzunle muzeden ayrılırsınız.
  • persembeleri saat 6'dan sonra belestir
hesabın var mı? giriş yap