340 entry daha
  • psp çocukluk hayalimdi. bu yaşıma * gelene kadar sadece uzaktan görmüştüm. kendi paramı kazanmaya başlayınca artık alsam da keyif vermez diye düşünüyordum.

    aralıkta kuzenimin küçük oğlunun doğum günüydü. bazı şeyleri zamanında yaşamak gerek, benden geçti bari o yaşasın diyerek psp hediye etmeye karar verdim. temiz bir ikinci el psp buldum. satın aldığım gün içini söküp kasasını, tüm tuşlarını iyice temizledim. ardından cfw vb. yükleyip içine oyunları yükledim. hediye edeceğim güne kadar kendim kurcaladım, 20 yıl önce çıkmış bir cihaza göre çok çok iyiydi. oyunları da gönülsüz denemek için açtım ama oynaması gerçekten keyifliydi. ne zevklerden mahrum kalmışız çocukken *.

    hediye ettikten sonra aklımda kaldı bir tane de kendime alayım dedim. psp videolarını, tutorial'larına bakarken ps vita düştü aklıma. çift kamera, dokunmatik oled ekran, dokunmatik arka panel, çift joystick, stereo hoparlör gibi sony ne bulduysa doldurmuştu cihaza. psp'ye göre ikinci eli daha az satılıyor ama denk geldi, dürüst, iyi niyetli bir arkadaştan 2 gün önce 1075 liraya fat modelini aldım.

    eve gelince hemen tüm parçalarını (joystick'lerin iç yaylarına kadar) söküp iyice temizledim. geri toparlayıp cihazı sıfırladım ve tüm güncellemelerini yaptım. ardından cfw, henkaku, mod olaylarına giriştim. zaten böyle aletlerin hackleriyle uğraşmaya bayılırım, bir de youtube'da retro game corps kanalı şu videoda mükemmel şekilde en yeni hack yöntemini tane tane anlatmış. keyifle işlemleri tamamladım. konsolu hackledikten sonra pkgj adında bir app'i kuruyorsunuz. çıkmış tüm oyunlar liste halinde karşınıza geliyor, istediğinizi hemen indirebiliyorsunuz.

    bir kere psp ile kıyaslanamayacak kadar teknoloji farkı var arasında. oyunların grafikleri ve oynarken verdiği keyif beklediğimden çok daha iyi çıktı.

    oyunların hikayesini rahatlıkla anlayacak kadar ingilizcem var fakat mümkünse türkçe oynamayı tercih ediyorum. ilginç şekilde oyunlara da beklediğimden fazla türkçe yama çıkmış. zaten sony sağ olsun 2 tane türkçe dublajlı harika oyun var (killzone mercenary ve sly cooper thieves in time). bunlar dışında need for speed most wanted 2012, assassin's creed liberation, batman arkham origins, god of war, child of light, gta 3, vice city, san andreas ve daha fazla oyunun türkçe yamasını ps vita'ya uyarlamışlar.
    edit: bu iki oyun dışında epic mickey 2 oyunu da türkçe dublajlıymış.

    benim aldığım cihazda 16 gb orjinal hafıza kartı var fakat 4-5 oyun yükleyince hafızası doluyor. oyunları psp gibi değil, öne çıkan oyunlar 3 gb civarı yer kaplıyor. bu yüzden yüksek kapasiteli bir hafıza kartına ihtiyaç var. sony'nin çakallığı yüzünden normalde cihazda yalnızca kendi ürettikleri hafıza kartları kullanılaibiliyor. bu kartın 64 gb fiyatı da 1000 liraya yakın. zaten pek bulunmuyorda artık üretilmediği için. bu bilgisayarcı arkadaşlar hafıza olayının çözümünü de bulmuşlar. 5-10 dolarlık bir ps vita hafıza kartı adaptörü var. bu adaptöre micro sd kartınızı taktığınızda cihaz hafıza kartı takılmış gibi algılıyor. tabii bunun için de sd2vita adından basit bir işlem gerekiyor. yukarıda paylaştığım videoda bu yöntem de anlatılıyor. bugün 64 gb micro sd (sandisk extreme microsdxc uhs-ı) ve kart adaptörünün siparişini verdim.

    el konsolu arıyorsanız, nintendo switch'in oyunlarını pahalı buluyorsanız ve/veya benim gibi içinizde kalan bir hayal varsa kesinlikle tavsiye ederim. yalnız cihazı alacaksanız letgo ve sahibinden'in yanında kesinlikle dolap uygulamasına da bakın. hem fiyatları olması gerektiği gibi makul hem de daha çok ilan var.

    unutmadan, vita için gameboy, ds, ps1 vb. çok emülatör var. en beğendiğim psp emülatörü oldu. birebir psp arayüzünü açıp istediğiniz psp oyunun oynayabiliyorsunuz.

    sorularınız varsa tecrübe ettiğim kadarıyla yanıtlayabilirim. mesaj atabilirsiniz.
  • hem slim hem fat versiyonunu kullanmış birisi olarak slim'in fat'e göre daha üstün olduğunu düşünüyorum. kendi gözümden artı ve eksilerini yazayım:

    fat versiyon oled ekran kullanıyor. slim'in lcd ekranına göre daha canlı ve renkleri daha derin gösteriyor. slim'in ekranı ufak bir düzenlemeyle biraz daha canlı oluyor ama oled kadar değil tabii ki. fakat bence fark abartılacak kadar değil. şahsen slim'e geçtikten sonra hiç oled'i aramadım.

    slim versiyonun pil ömrü fat'e göre daha uzun. fat ile ortalama 5 saat, slim ile ortalama 6 saat civarı oyun oynanabiliyor.

    fat versiyonda ps, start ve select butonları çok küçük ve kasanın üzerinde çıkıntıları yok. bu üç tuşa basmak resmen işkence. slim'de bu tuşları çok güzel düzenlemişler. boyutu büyütülmüş ve hafif dışarı doğru çıkarılmış. hem rahat basılıyor hem tuş hissiyatı güzel.

    fat versiyonun kendine özgü bir şarj/veri kablosu var. cihazı sadece o kabloyla bilgisayara bağlayabiliyor ve şarj edebiliyorsunuz. slim kasa ise micro usb kullanıyor. hem kabloya ulaşmak kolay, hem de eğer micro usb girişi olan telefonunuz veya başka bir cihazınız varsa yanınızda ekstra vita şarj kablosu taşımak zorunda değilsiniz.

    fat versiyonun dahili hafızası yok. bu yüzden hafıza kartı takmadan cfw/henkaku kurmak mümkün değil. slim versiyon 1 gb dahili hafıza ile geliyor.

    fat kasanın hoparlörü bayağı başarısız. bir kafede en yüksek seste bile hoparlörü duymak için kulağa yakınlaştırmak gerekiyor. slim'in hoparlörü çok daha iyi.

    bu göreceli fakat fat versiyon alırken ele daha iyi oturur diye düşünmüştüm ama slim kasa ele daha rahat oturuyor ve daha rahat kullanılıyor.

    tabii sonuçta tercih meselesi. bunların tümü oled ekrana tercih edilebilir veya bu artılar herkes için artı olmayabilir veya önemli olmayabilir.
27 entry daha
hesabın var mı? giriş yap