• güneşimizin en yakın komşu yıldızı 4,2 ışık yılı uzaktaki (bkz: proxima centauri) yörüngesinde 16 yıl önce (bkz: proxima b) gezegeni keşfedilmişti bugün* ise mario damasso ve fabio del sordo'nun yayımladığı makale ile (bkz: proxima c) yani bu yıldızın keşfedilen ikinci bir gezegeni duyuruldu. (bkz: proxima c) dünya'nın en az 6 katı büyüklüğünde ancak kendi güneşine biraz uzak ve yıldızı etrafında 1 turunu 5,2 dünya yılı süresinde tamamlıyor gezegenin ortalama ısısı -200 santigrat civarında olduğundan bildiğimiz zeki yaşamı barındırma ihtimali düşük olsa da basit yaşam formlarını barındırma ihtimali var.

    link

    edit ne yazık ki konu hakkında bilgi sahibi olmayan biri burada anlatılanları anlamadan "tahmin" olarak nitelemiş. sorun şu; makalede kullanılan metodu anlamadan ve kendi kendine bu tip gezegen keşiflerinin "fotoğraf" ile yapıldığını zannediyor. yani buradaki kullanılan bilimsel süreci anlamadan eleştirmiştir.

    açıklamaya geçersek, bu makalede anlatılanlar; 549 günlük gözlem verisi içeren bir çalışmanın bir ürünü. öncelikle bu mulders, pascucci çalışmasındaki harps (high accuracy radial velocity planet searcher) ve anglada-escudé çalışmasındaki uves (ultraviolet and visual echelle spectrograph) spectrograf verisi ile temellendirilmiştir. aynı gözlem teknikleri kullanılan çalışmadaki, bu teknikten alınan veri nasıl görünür öğrenmek isteyenler için bir örnek hatta uves verileri örneği de koyalım. bu tip fotometrik verinin analizi ile ulaşılan sonuçlar arasında, gezegen boyutları, hareket hızı ve ekseni olduğundan eksen üzerinde belirlenen hızda tam turu ne kadar sürede tamamladığı verisi 1 yıla karşılık gelen süreyi verir kendi yıldızına olan mesafesi gezegen yüzeyinde hissedilecek ısıyı belirlemede kullanılır. sorulan sorularının da cevabına bu şekilde ulaşılmaktadır. bu çalışma ile ilgili verilerin tamamına buradan ulaşılabilir. ayrıca bir diğer konu proxima centauri bize yazının başında da belirtildiği gibi 4,2 ışık yılı uzakta yani oraya baktığımızda 4,2 yıl önceki halini görüyoruz(oradan dünya gözlemlenirse yine aynı şekilde 4,2 yıl önceki hal görülür), ışık yani görüntü bize o kadar zamanda ulaşıyor. yani "farklı zamanda" yaşamıyoruz sadece 4,2 senelik bir gecikme var görüntü gelene kadar.

    son olarak; burada bahsi geçen verileri herkes anlamak, anlamlandırmak ya da sağlamasını yapabilmek zorunda değil. tek konu; bu bilimsel inceleme süreçlerini ve yöntemlerini bilmeyen birinin bu konuda konuşması hatta iddialarda bulunması ve hatta bilim insanlarının "saygınlığından" bahsetmesi bana göre çok mantıklı değil.
  • (bkz: proxima b) ilk keşfedildiğinde zaten koca sistemin tek gezegenli olmayacağı teorize edilmişti.

    verilen makale linki güzel ama çoğu kişi için karmaşık, diğer yorumlarda ilk entry nin anlaşılmadığını gösteriyor o yüzden daha haber formatında okumak isteyenler için.
    space.com detaylı olarak ele alınmış
    link
hesabın var mı? giriş yap