• 1888-1974 yılları arasında yaşamış italyan psikiyatrist roberto assagioli'nin psikanalize seçenek olarak koymaya çalıştığı bir psikolojik gelişim ve kendini fark etme yöntemiymiş. osho, osho provokatör mistik kitabında anıp geçiyor:

    "budaların psikolojisi ne analiz*, ne sentezle* ilgilidir; aşkınlıktır, zihnin ötesine gitmektir. zihnin içinde bir çalışma değildir, seni zihnin dışına götüren bir çalışmadır. ingilizce ecstasy* sözcüğünün anlamı budur; dışarıda durma."
  • türkiye'de bu psikoterapi ekolü üzerine izmir'de "roberto assagioli psikosentez enstitüsü türkiye" çalışmaktadır. bildiğim kadarıyla ilk ve tek psikosentez uygulanan ve öğretilen yer burası. yurtdışı eğitimli ruh sağlığı uzmanların çalıştığı bir kurum.
    web sitesi:

    psikoterapi türkiye

    türkiye'de bu ekolün kurucusu: abdullah özer'dir.

    işin biraz teorik kısmından bahsetmek gerekirse psikosentez, transpersonal psikoterapinin bir şekli olup psikodinamik odaklı bir psikoterapi ekolüdür. italyan psikiyatr roberto assagioli (1888–1974) tarafından kurulmuştur. psikosentez, psikolojisini, farklı alt kişiliklerden oluştuğunu savunması ve bu alt kişiliklerin tespit edilip anlaşılarak birbirleriyle bütünleşmesini hedeflemesi açısından diğer terapi ekollerinden ayrılır.

    psikosentezin bir diğer özelliği de tüm psikoterapi ekollerinin tekniklerini kendi sisteminde bütünleştirerek bunu danışanlarına sunmasıdır. psikosentez çözüm odaklı çalışır, sadece problemleri analiz ederek ilerlemez.

    assagioli, dinamik psikoterapi odaklı kalarak hümanistik psikoterapi tekniklerini transpersonel (benötesi) psikoterapi ile bütünleyip sentezleyerek psikosentez kuramını geliştirmiştir.

    roberto assagioli, psikosentez ile döneminin tek kuramı olan psikanalizi sentezleyerek “ruhsal bilgelik” adı altında bir araya getirmek istemiştir. assagioli, insanlığın bilgeliğini, ruhsallığını ve mistizmini, her iki kuramın hem kullanılan dili hem kuramsal yönelimi hem de kültürel kodları birbirinden farklı olsa da psikanalizle bütünleştirmek istemiştir.

    ortaya çıkan bu sentezin tüm insanlar tarafından kabul edilebilir hale getirmek ise tek amacıydı. bu amaçla, kendi gelişim modeline çok sayıda psikoloji akımına dahil etmiştir. sentez girişiminin psikosentezle bağdaşmadığı ve tamamen materyalist olduğu ileri süren dünya görüşlerini modeline dahil etmemiştir. assagioli, bu çalışmalarıyla çeşitli transpersonal akımların psikolojik terminolojisinin belirlenmesi bakımından etkili ve belirleyici olmuştur.
hesabın var mı? giriş yap