• bilale anlatır gibi anlatmış.
    beni en çok korkutanı da yazmış yazısında. evet bu ülke çok kriz gördü, darbe gördü falan ama ilk kez geri dönülemez bir yolda olduğumuzu hissediyorum. hangi uzmana kulak versem bundan bahsediyor.

    bu arada kör oldum, telefondan uzun yazı okunmamalı.

    edit: imla
  • en önemli ders matematiktir, atatürk demek matematik demek.
  • güzel yazı. doğruluk payı yüksek yazı. fakat bu kadar uzun tarihi tekerrür mü olur hayvanın oğlu.
  • paylaşım rekorları kırması gereken bir yazı. uzun olduğundan olsa gerek hakettiği ilginin binde birini görmemiştir. aslında içinde bulunduğumuz durum için çok kısa ve net bir analizdir benim gözümde.

    geç de olsa buralar değerlenir.
  • yalin ve duru bir anlatim. ımkan olsa da bildiri tadinda basilip dagitilsa.. gerci bu kadar uzun yaziyi insanlar okumaz maalesef. youtubeerlardan makyaj yaparken anlatsin birileri belki bi izleyen anlayan cikar...
  • nefis bir yazı. keşke her kesimden insan tarafından okunsa da bazı gerçekleri anlasalar. bunların reis hayranlığı yüzünden ülke gitti elden.

    trump da sevilmiyor abd aydın seçmeni tarafından ama en azından trump ülkesi yararına işler de yapıyor. gidiyor silah satıyor araplara, sonra haraç vereceksin diyor. amerikan vatandaşı dururken önümüze geleni göçmen olarak almayalım diyor, işsizlik 1969dan sonra en dip noktaya iniyor.
    bizimkine bakıyorum ülke yararına türk insanı yararına bir tane olumlu icraat göremiyorum. hem zengin ettiği tüm yandaşlar paralarını yurtdışına çıkarttı biz de baktık arkalarından. yandaşlar da nankörlük ihanet peşinde.
    yazıda net anlatılmış osmanlı zamanında yapılan enayilikler öyle ki okudukça olamaz bukadar diyorum ama bugüne bakınca ne desem boş. geçmişinde osmanlı örneği var atatürk örneği var sen gidip rezil bir örneğin peşine takılıyorsun. yazık
  • reisi bu lüks özentisi yendi
  • tarih tekerrürden ibarettir.. sonumuz tarih kitaplarında yazıyor ve biz bunları liseye gittiğimiz zamanlarda okuduk.. okuduğumuz zamanlar anlamak için canlandırmaya çalışıyorduk ama şimdi bizzat yaşıyoruz.. çok yazık..
  • geçmiş hatalardan ders çıkarmak adına okunabilecek iyi bir yazı. bir de okurken tarihimizin bize ne kadar hatalı bir şekilde yanlı aktarıldığını ve günümüz medyasının ne kadar taraflı olduğunu tekrar tekrar düşünüyorsunuz.

    --edit--
    okuyanların pek çoğunun anlamaya çalışmadan hemen bitireyim de bok atayım diye hızlı hızlı sorgulamadan okuduğunu düşünüyorum.

    dış güçler'i sebep olarak değil, saçma ve gerçek sebepleri gizlemeye yarayan bir tabir olarak ele almış. bu öncelikle bir. sebep dış güçlerdir dememiş. ayrıca özgür demirtaş'ın da bir programda söylediği dış güçler vardır, elbette olacaktır ama eğer işler kötüye gidiyorsa bu onların suçu değil sizin hatalarınız yüzünden gibi birebir olmasa benzer bir argüman vardı. onu hatırlatarak bunu alaya almanın aslında komik duruma düşmek olduğunu düşünüyorum.

    yani dış güç dendiğinde aklınıza ortalıkta fink atan ajanlar geliyorsa bu o değil zaten. dış güç kapitalist sistemin oyuncuları oluyor. ki bu dünyamızın da bir gerçeği. buna yok diyen ya da buna gülen dünya tarihi hakkında hiçbir şey bilmiyor demektir. sömürgecilikten tut da orta doğunun yeniden şekillenmesine ordan geç rusya federasyonun çökertilip ona karşı bizim coğrafyamızda yeşil hat inşasına kadar olanları anlayamıyorsanız siz de tarihten ders almıyorsunuz demektir.

    ikincisi ise, buradaki en önemli konu, sağlam bir ekonomiye sahip olmanın yolu, ülkenizdeki kurumların sağlıklı çalışmasına bağlıdır. ve bu ne osmanlının son döneminde oluyordu ne de biz de şu an oluyor. eğer kurumlar doğru çalışmıyorsa yapabileceğiniz pek de bir şey yoktur. özetle bunları anlatan, sürdürülebilir politikaların ne o zaman ne de bugün takip edilmediğini anlatıyor.

    ama fularlı eksiciler bunu ulusalcı yaftası ile anlamadan karalayıp geçiyorlar.

    örneğin bir arkadaş demiş ki:
    " hayır şu lafa bakın "osmanlı dizileri osmanlı’nın ne kadar büyük bir devlet olduğu imajını halkın beynine kazımaya başladı."

    eee ne var bunda? osmanlı küçük devlet mi? "

    burda yazının en başına dönmen gerekiyor. yazı ne demiştir, başarılardan değil hatalardan ders çıkartmamız lazım. yani sen osmanlının nasıl şahane bir devlet olduğunu değil, osmanlının neden hasta adam olduğunu analiz etmelisin. senin yaptığın çıkarım saçma, bu değil. evet.

    sonra da sormus:

    " allah aşkına azıcık akıl ve mantık, atatürk tek adam rejimi değil mi? ama yazıyı yazan emekli asker beyfendiye göre değilmiş. cumhuriyet sayesinde tek adamlıktan kurtulmuşuz... öyle mi ya gerçekten? "

    buna verecek cevap bulamıyorum gerçekten. üzücü.

    --

    yazı müthiş değil. ama pek çok bilgi gayet doğru. neden bu kadar atar gider insan dolu bu memleket gerçekten anlamıyorum.
hesabın var mı? giriş yap