• anayasa hukukçularının bizi aydınlatması gereken çok çok enteresan bir mesele.

    murat sevinç diken’de “hayret verici bir anayasa yorumu” başlığıyla yayınlanan yazısında buna ışık tutuyor.ayrıntılar için buraya alalım:
    http://www.diken.com.tr/…verici-bir-anayasa-yorumu/

    kısaca özetlemek gerekirse

    1) yapılan son değişikliklerle birlikte anayasaya göre bir cumhurbaşkanı beşer seneliğine ard arda iki dönem cumhurbaşkanlığı yapabiliyor.

    2) anayasaya göre erken seçime gitme kararı hem meclis hem de cumhurbaşkanı tarafından tek taraflı alınabiliyor ve her iki durumda da hem cumhurbaşkanlığı hem de milletvekili genel seçimlerinin aynı anda yapılması gerekiyor.

    mevcut cumhurbaşkanı 2014 yılında cumhurbaşkanı seçildiği tarihten 24 haziran 2018’e dek birinci dönemini tamamlamış olacak ve eğer seçilebilirse önümüzdeki 24 haziran seçimlerinde ikinci dönemine başlayacak.

    referanduma ve takip eden uyum yasalarına rağmen yürürlükte olan 1982 anayasası değiştirilmediği için, yani system restart durumu söz konusu olmadığı için, erdoğan bu zamana kadarki cumhurbaşkanlığıyla birinci dönemini tamamlamış sayılacak.

    eğer 24 haziran’da erdoğan seçilirse ve meclis aritmetiğini beğenmeyip türkiye’yi erken seçime götürme kararı alırsa, cumhurbaşkanlığı ve meclis seçimleri tekrarlanacak. bu durumda 24 haziran’dan erken seçim yapılacak tarihe kadarki süre erdoğan’ın ikinci cumhurbaşkanlığı dönemi olacak ve, sıkı durun, erdoğan anayasaya göre tekrar aday olamayacak.

    bunun tek istisnası erken seçim kararının erdoğan tarafından değil de meclis tarafından alınması. bu durumda mevcut cumhurbaşkanı iki dönemin üstüne bir dönem daha aday olabiliyor. fakat bunu yapabilmesi için 3/5, yani 360 milletvekilinin erken seçim kararını onaylaması gerekiyor.

    kısacası eğer erdoğan seçilirse ve akp 360 milletvekili elde edemezse her şekilde bu onun son cumhurbaşkanlığı dönemi olacak, ve erken seçim kararı alması kendisinin de görevi bırakmasını gerektirecek.

    elbette tüm bunlar türkiye’nin bir hukuk devleti olarak kalacağı önkabulüyle düşünülmüştür.

    edit 1: bazı cümleler düzeltildi ve imla hataları giderildi

    edit 2: bu mesele elbette rte’nin seçileceği ihtimalini baz alıyor, fakat ince kampanyasının enerjisini düşürmek gibi bir amacım kesinlikle yok. sadece hatırlatmak istiyorum ki birilerinin a b c planları var.
  • anayasaya’ya uyulmadığını iddia edenler hemen fetöcü ilan edilir olur biter. diploma olayını bile örtbas etti herifler.
  • seçilirse cumhuriyet filan kalmayacağından normal olandır.
  • yemezler....
    bize muhtar bile olamaz da demişlerdi.
  • mudur olur, sultan olur, menejer olur olmadi hakem olur, bulurlar bir sifat.
  • maalesef cumhurbaskanligi degil 2 donem devlet baskanligi gibi bir ifade yaparak bu isin ustesinden geleceklerdir... ama eger ki secilirse ( ki bu aralar secilemeyecegine dair umutlarim cok artti) zaten son donemi olacak... cunku tayyip bey bu dusuk iq su ile bu ekonomiyi de bu egitimi de bu adaleti de toparlayamaz... cunku hep kandiriliyor :) neyse millet cebindeki para alininca isyan etmeye baslayacak... e ulkenin yasayacagi 2019 ekonomik krizinden sonra da zaten pata kute gonderilecektir halk tarafindan... ben hep diyorum bunlar tayyip efendinin iyi gunleri... anasini da alip giden halk yakinda babasini da alip gelecek... o zaman gorecekler babayi...
  • ulan bana bakın akboylar. burası muz cumhuriyeti değil. kimseye özel ekoseli ceket dikmiyoruz burada.

    anayasa değişikliğini akp kendisi önerdi. ister beğeniriz ister beğenmeyiz, halkımız da %51 evet diyerek bu haliye anayasayı onayladı. anayasa boru değil.

    seçimden sonra yapabiliyorsanız anayasayı değiştirirsiniz, muhteremi ömür boyu başkan falan ilan edersiniz. görürüz doları falan da o zaman.
  • anayasa, kırathanelerde batak oynarken tutulan yazboza döndü. bu mu mesele olacak allasen. ayrıca, kaldı ki hiç bir seçim döneminde bu kadar umutlu olduğumu hatırlamıyorum ben. 16 yıllık iktidarın veda vakti vakti yaklaştı. bir beş yıl daha beklemektense şimdiden güle güle demek istiyorum.
hesabın var mı? giriş yap