• kanuninin kızı mihrimah sultanın kocası rüstem paşa için sinan'ın yaptırdığı, eminönünde şimdi bulunması zor olan camii, esasen tahtakalenin alt tarafınmda hasırcılar çarşısı içindedir, duvarı sahilyolundan görülebilir. altında arastası olduğundan subasmanı yukardadır, iki merdivenle çıkılır. son cemaat yerini üstü kılç ali paşa ve üsküdar mihrimah sultandaki gibi çatıyla örtülüdür.

    çinileri osmanlı çiniciliğinin en üst eseri kabul edilir.

    aslında sinan, rüsteme gıcık gitmektedir, çünkü rivayete göre mihrimah'a aşıktır. ama rüstem paşa önemli bir paşadır, kodomandır gayet, zengindir haliyle. ama işte az bilinir, yanından geçerken kolaylıkla algılamazsınız.
  • mimar sinan ın rustem pasaya gicik olmasi nedeniyle yaptigi bu cami belki de dünyanin ilk apartman camiidir. caminin boyle gosterissiz ve cirkin oldugu farkedilince mihrimah sultan, padişah babasina sinani şikayet etmiştir. kelle korkusu da sinana caminin icini bütün zamanlarin en güzel çinileri ile kaplatmıştır.
  • tahtakale’de bulunan ve 500 yıllık iznik çinilerinin üzerine dijital saat asılan camii
  • rüstem pasa caminin mihrapindaki ciniler calinmisti yerine iznik cini vakfi yenilerini yapti koydu. hünkar mahfili, fil ayaklari ve ic ve dis duvarlardaki cinilerin de tek tek calinmasini olasıdır, zira camii asma bir kilitle korunuyor.

    üstem paşa camii çinilerinde kırk bir çeşit lale motifinin bulunduğu tesbit edilmiştir.
  • tahtakale'de dükkanlar arasında kalan, istanbul'un silüeti içerisinde yer alan, çinileriyle meşhur cami. bu kadar çok ve güzel çiniyi bir arada görebileceğiniz başka bir camiye rastlamak zor. son cemaat mahallinde başlayan çiniler mimariyi gölgede bırakacak kadar ihtişamlı. çiçek desenleri çoğunlukta ama lale motifi zirve olarak kabul ediliyor.
    2007 yılında avrupa'nın en güzel camii seçilmiş. mimar sinan'ın eserlerinde genellikle sadeliği tercih ettiğini görürüz ama bu cami için ilkelerinden taviz vermiş gibi. bu gösteriş rüstem paşa'nın talebi mi, mihrimah sultan'ın ricası mı, mimar sinan'ın kendi inisiyatifi mi, kanuni'nin emri mi allahu alem.
    rüstem paşa'ya gelecek olursak; kanuni, kızı mihrimah sultan'ı rüstem paşa ile evlendirmek istemiş ancak yeniçeriler ve halk tarafından pek sevilmeyen rüstem paşa hakkında cüzzamlı dedikodusu çıkmış. söylentiye göre rüstem paşa cüzzamlı olmadığını - cüzzamlıda bit yaşamadığına inanıldığı için- üzerinde bir bit bulunca ispatlayabilmiş ve saraya damat olarak girmiş. rüstem paşa'ya bu olaydan sonra kehle-i ikbal lakabı takılmış. bu olayı anlatan ve paşa'nın sevilmediğini kanıtlayan beyit ise şöyle:
    "olacak bir kişinin bahtı kavi, talihi yar,
    kehlesi dahi mahallinde onun işine yarar"
    tabii tarihi bilgiler ne kadar doğru allah bilir.
    bu güzel camide tek eksik kadınlar için lavabo ve abdesthane olmaması. yolun karşısına geçmek lazım. son gidişimde sütninemi geçirmeye çalışırken ufak bir kaza atlattım.
    daha önce geçirdiğim kazaları ve küçükken çilekli süt diye içtiğim yumuşatıcıyı da sayarsak kaldı geriye beş canım.
  • rüstem paşa gösteriş düşkünü bir paşa imiş, o güzelim çinileri bu meraka borçluyuz.
  • "uzunçarşı'yı dikine inersin.
    sandalyacılar, tavla pulcuları, tesbihçiler.
    ve sen istanbullu,
    sen kendi ellerinin hünerine alışmış olduğundan
    şaşarsın istanbullulara :
    ne kadar ince, ne çeşitli hünerleri var, dersin.
    rüstem paşa camii.
    urgancılar.
    urgancılarda yüz parça yelkenli gemiyi
    ve hesapsız katır kervanlarını donatacak kadar
    urgan, halat ve dökme tunçtan çıngıraklar satılır.
    zindankapı, babacafer.
    uzakta balıkpazarı.
    kuruyemişçiler.
    yemiş iskelesindeyiz :
    sandalları, mavnaları,
    güneşli karpuz kabuklarıyla
    yüzüne hasret kaldığım deniz. "

    nazım hikmet
    kuvayi milliye destani
  • bulunduğu ticari semt nedeniyle zemin katı depo ve dükkan olarak ayrılmış bir mimar sinan eseri. yoldan bir kat yüksekte olan cami bulunduğu dönemde dikkat çekiciydi. merdivenli girişi ve son cemaat yerini saçak gibi saran çinileriyle ilginç bir camidir. rivayete göre küçük camiler arasında dünyadaki en zarif en güzel olanıdır. bugün alıcıların tüccarların kalabalığında ve kaba saba ticarethanelerin ortasında saklanırken inancın en zarif ve alçak gönüllü tasviri olmuştur.
  • hamdi et lokantası'nın en üst katında yemek yerken kendisini seyredebilirsiniz.

    isim babası sevimsiz, kendisi şık ve güzeldir.
  • tahtakale'nin gobeginde çinileriyle kendine hayran birakan camii. soylenenler dogruysa yani mimar sinan gercekten rustem pasayi sevmedigi icin gosterissiz bir cami yapti ve kelle korkusundan daha sonra çinileri döşetmek zorunda kaldiysa eğer, bu ciniler sayesinde 2007 yilinda newsweek tarafindan avrupanin en iyi camisi secildiginde mimar sinan'da mezarinda sevinse mi uzulse mi bilememistir heralde.
hesabın var mı? giriş yap