• rmit üniversitesinde yapılan araştırma sonucu bir metnin akılda kalıcılığı konusunda olması gereken ideal fontu olarak belirlenmiş. sitede sonuçlandırılan araştırma ile ilgili grafikler ve açıklamalar var ama kısaca font şu mantıkla çalışıyor, beyniniz okuma için harcaması gereken eforu yükseltiyor (harflerdeki boşlukları doldurmak suretiyle) bu sayede metnin akılda kalıcılığı da artıyor. buna 'desired difficulty' yani 'arzu edilen zorluk' demişler.

    kullanımı için ise, akılda kalması istenen cümle/kelime/paragrafın seçilerek bu fonta çevrilmesi ve okunması gerekiyormuş.

    chrome extensionunu da çıkarmışlar bu arada.

    geri kalanı okumak isteyenler için linkini buraya bırakayım. font da bu adresten indirilebilir.
  • rmıt üniversitesinde iki kadın bilim insanı tarafından tasarlanmış font (yazı tipi). muazzam basit ve sade bir tasarım olmasına rağmen arkasındaki kurgu ve çalışma oldukça derin. bu fontu etkileyici yapan da bu zaten. bir çok farklı disiplinden insan bu proje için bir araya gelmiş ve bilişsel psikoloji prensiplerinden faydalanılmış.

    özetle; dijital formatlar fiziksel materyallere ve sınırlılıklara bağımlı değiller. teknoloji ilerledikçe de yazı karakterleri giderek daha parlak, pürüzsüz ve simetrik oluyorlar. beynin bu karakterleri algılamak için gerçekleştirdiği çaba azalıyor ve beyin tembelleşiyor. sans forgetica ise tam da bu noktada harflerin bazı kısımlarını silerek okuma akışını bozuyor ve beyin daha fazla odaklanma ihtiyacı hissediyor. sonuç olarak da okuduklarımız daha çok aklımızda kalıyor. muazzam değil mi?

    konuyla ilgili içerik henüz sınırlı ama bu türkçe video gayet güzel özetlemiş.
  • çalışma mantığı, kötü el yazısının çalışma mantığı aynı olan yazı tipi. okuma sırasındaki beyin etkinliğini arttırıyor ise kötü el yazısı da arttırır.
hesabın var mı? giriş yap