• amelece yapılmamış 25 yıl önceki bilimsel bir analizine şuradan ulaşılabilir:
    (bkz: l'echec de l'islam politique)

    http://www.netgazete.com/…r_ortayli_6_925931631.jpg
  • "laiklik orta ya da üst sınıfların ideolojisi değildir.onlar yoksulları yönetebilmek için dine ihtiyaç duyarlar.laiklik en çok yoksula lazım." fatih yaşlı

    laiklik karşısında darma duman olacak parasal, liberal ve sömürüye dayanan siyasetin çöküşüdür.
  • (bkz: hayalat)

    bunu akpli değilim ama minvalinde söylemiyorum, daha bugün eyüpsultan'a gitmiş biri olarak söylüyorum. kendi ülkemmde kültür şokuna uğradım bir nevi. normalde olması gereken bir şey, islamın, dinin siyasete dahil edilmemesi, ama bugün türkiye için imkansıza yakın. tayyip olmaz başkası olur, ama siyasal islam yakın zamanda bitecek gibi değil. hala akp'ye oy vermezse dinden çıkacağına inanan insanlar var yemin ediyorum, ve azımsanamaz bir miktardalar. oranlar böyle olduğu sürece siyasal islamın çöküşü bir hayaldir. biz daha dns, vpn konuşaduralım, adamlar çok farklı bir boyutta. "dini siyasete bulaştırma" dediğin saniye seni dinsiz olarak görüyor. başbakan müslüman adam diyor. sadece onun için oy veriyor.

    umarım siyasi islamın çöküşünü de görürüz, ama bugün için zor.
  • müslümanlari sevindirmesi gereken olaydir. zira siyasal islam ölü doğmuş bir düşüncedir. islamla siyaset bağdaşmaz. üstadın dediği gibi hakiki müslümandan siyasetçi olmaz. siyasetciden de hakiki müslüman olmaz.

    şimdi bu siyasetçiler müslüman değil mi yeaa diyenleri duyar gibiyim. burada denilmek istenen şeyi anlamak için günlük retoriklerden ve ideolojik söylemlerden siyrilarak düşünmek gerekir. izah isteyen buyursun yeşilimsi yaksin. capsli falan izah ve isbat ederik.

    edit notu: intermediate ve üzeri din ve tarih bilgisine sahip olmayan yeşilime davranmasin, ilber' e bağlarım.
  • türkiye'de mümkün değildir. siyasal islam en fazla parti değiştirir, kendini yeniler, söylemleri değişir, politikaları evrilir ama asla çökmez zira dayandığı olgular yapay değil aksine tarihsel temelleri olan, yoğun çekim kuvvetine sahip unsurlardır.

    akp'yi de siyasal islamın temsilcisi olarak tanımlamak bence pek de sağlıklı olmaz. akp bir koalisyondur hatta bir nevi çıkarlar koalisyonudur. bu koalisyonun taraflarının çıkarları çatışmaya başlayınca bozulması da kaçınılmazdır. oysa siyasal islam bir menfaat birlikteliği değil güçlü bir siyasal fikirdir. ve her zaman bu topraklarda kendine yer bulur.
  • zaman içinde sürekli olarak partilerin isimleri değişse de siyasal islam mentalitesindekilerin dini kullanarak kolayca sömürebilecekleri ve manüple edebilecekleri kesimler olduğu sürece tam anlamıyla gerçekleşemeyecek olan çöküştür. zaten asıl sorgulanması gereken şey laikliğin olduğu bir ülkede herhangi bir din çerçevesinde şekillenmiş politikalara sahip partilerin var olabilmesinde.
  • misir'da, suriye'de ve turkiye'de hallac pamugu gibi atilmis, farkli versiyonu iran'da donusme surecine girmis bir ideolojinin kacinilmaz sonu.

    turkiye gibi cok katmanli, cok gercekli, karmasik bir toplumu "... kokunu kaziyacagiz", "iki ayyas", " biz kararimizi verdik yikacagiz" basitligi ile yonetmeye kalkarsaniz cokersiniz.

    aslinda siyasi islam tanimi geregi bu kadar karmasik bir toplumu yonetmesi imkansizdi. biraz zigzag olur, dogum sancisi cekilir sonra hersey yoluna girer.

    turkiye ilimli liberal sag, sosyal demokrat/ataturkcu, muhafazakar/milliyetci rekabeti cagina giriyor.

    bu uclu arasinda kurulan siyasi denge toplumun kendi ayaklari ustunde durmasini saglayacak.

    turkiye'nin yolunu belirleyen iki sey var:
    1.1920'lerdeki devrimlerle (hilafet ve saltanatin kalkisi, laiklik vb.) devletin kutsal egemenliginin dunyevi toplumsal kontrata donusumu. 1950-80 arasindaki donemde devletin sorgulanabilir hale gelmesi.
    2. teknolojinin devleti guclendiren dogal kosullari onemsizlestirmesi ve 1980 sonrasi devletten gorece bagimsiz kitlelerin dogusu.

    misir'in ve suriye'nin ise onunde daha uzun ve cetin bir yol var. iran'da yumusak bir gecis olacak gibi gozukuyor. petrodolarla yonetilen ulkeler icin ise su anda bir isik gozukmuyor.

    (bkz: #40514038)
  • (bkz: akp)
hesabın var mı? giriş yap