• nadir bir hastalık spinal muskuler atrofi'de (sma) kullanılan antisense oligonükleotid (aso) ilaçtır. etken maddesi nusinersen. 2017 itibariyle tıp tarihinin en pahalı kabul edilen ilaçlarından biri. teknik terimler ve tanımlardan sonra konuyu biraz türkçeleştirelim.

    sma kasların hareketine aracılık eden motor nöronların (sinir hücrelerinin) ölümüne neden olan genetik bir hastalıktır. omurilikteki motor nöronların ölmesi ile hareket sinyali alamayan kaslar yıkıma gider. kaslar sadece uzuvlarda değil akciğerlerde de yıkıma gittiği için bebekler çoğu zaman çocukluk çağına gelmeden kaybedilir.

    kasların yıkımıyla sonuçlanan motor nöron ölümünün ana sorumlusu smn genidir. smn motor nöronların sağkalımı kelimelerinin ingilizce kısaltmasıdır. proteinler genlerden mrna (mesajcı molekül) aracılığıyla üretilir. nusinersen, protein üretimine aracılık eden (sense) dizi ile eşlenmek (antisense) üzere etki eden mrna parçacıklarından (oligonükleotid) ibarettir. hastalığın nedeni olan nöron ölümüne engel olacak proteinin üretilmesinde karmaşık ve kritik bir rolü vardır.* bu kritik rolü üstlenen nusinersin sayesinde smn proteni artar, kaslara giden kablolar olarak düşünülebilecek motor nöronlar sağ kalır, hareket yeteneğindeki bozulma durur ya da yavaşlatılır ve en nihayetinde hastanın ölümü engellenir.

    amerika'da bir ilacın satışı ve dağıtımı için olmazsa olmaz fda onayı bu tedavi için ekim 2016'da alınmış. ilk araştırmaların da 2004'te başladığı biliniyor. yeni bir ilaç olmakla birlikte pahalılığı (ilk yıl tedavi masrafı 750.000 dolar) nedeniyle büyük tartışmalar yaşanıyor. nadir hastalıklar için endüstrinin nadir olarak harekete geçmesi açısından da bu ilacın geliştirilmesi önemli bir adım olarak kabul ediliyor. umarım gelecekte ülkemizdeki sma hastalarının sancılı bekleyişinde mutlu bir son olarak anılan ilaç olur.

    *ek not: nusinersenin bahsettiğim karmaşık ve kritik rolünü konu dağılmasın diye buraya taşıdım. konuyla ilgilenenler için şöyle anlatabilirim:

    sma hastalığında mutasyon nedeniyle normalde çalışırken işlevsiz hale gelen smn1 genidir. bunun yedeği ama normal koşullarda da tembel olup çalışmayanı smn2 geni. smn2 geninin tembellik nedeni smn1'de de bulunan exon 7 bölgesindeki tek nükleotid (harf) farkı. bu tek harflik fark nedeniyle smn2 exon 7 bölgesi (şifre sözcük) normal şartlarda kesilir ve atılır, yani okunmaz. smn2 exon7 okunmayınca anlam kaybolur ve canlılık proteini üretilmez. nusinersen tam burada devreye girer. exon 7'nin atılmasına neden olan mrna'a antisens olarak (bir nevi karşısına dikilerek) bu kesilme işlemine engel olur. şifre kelime tek harf hatasına rağmen kabul edilir ve hedef protein smn artık üretilebilir. bu olayın şöyle bir görseli var.
  • okuduğum bir makale'ye göre bir çok ölümcül yan etkisinin bulunduğu ilaç.
  • bugünkü resmi gazete yayını itibariyle ülkemizde sgk tarafından ödeme listesine alındığı bildirilmiştir. abd'de yalnızca bir kısım sigorta şirketlerince geri ödemeye dahil ediliyor, avrupa birliği ülkelerinde ise halen görüşmeler sürüyormuş.
  • bir flakonu ortalama bir türk insanının 30 yıllık birikimine eşit ilaç. allah belanızı versin aq.
  • en yakın arkadaşımın ihtiyaç duyduğu ilaç. ülkemizde sadece tip1 sma hastaları için karşılanıp diğer hastalar ölüme terk ediliyor anladığım kadarıyla..
  • içimi parçalayan bir hikayeye sebep olan pahalı ilaç. bu çocuklar böyle acı içinde kıvranırken hayatımıza devam edebilmek vicdanımı sızlatıyor. bir an önce ödeme kapsamına alınıp umutcan gibi sayısız yavrumuzun acısının dindirilmesini diliyorum. saraylara, uçaklara ihtiyacımız yok. ben bunları yazarken bile belki bir yavru annesinden kendisini yakakta çevirmesini istiyordur.

    https://www.facebook.com/…/posts/10217110585143818/
  • bu ay sma tip 2 hastası arkadaşıma ilk dozu uygulanan ilaçtır kendileri.
    umutla bekliyoruz :)
  • 2020 şubat tusunda sorulmasını bekledigim ilaç.
hesabın var mı? giriş yap