• şaşırtıcı olmasının aksine, voleybol sporunun doğası gereği normal olan durumdur. tamamen kişisel fikrim ile izah etmeye çalışayım.

    başlık sahibi yazarın vermiş olduğu örneklerden kıyaslama yapacak olursam; bir defa örneklerdeki muhammed ali, federer, o'sullivan, tiger woods, tyson, phelps ve bolt gibi sporcular bireysel sporlarda mücadele ediyorlar. bireysel sporda, kazanılan tüm başarılar sporcunun adınadır. öte yandan, bir sporcu birden fazla şampiyonluk elde etse bile adı efsane olamayabiliyor. efsane olan sporcuların her birinin ya icra ettikleri spor içinde çok klas hareketleri oluyor ya da birden fazla kez rekor kırarak bu ünvanı elde ediyorlar.

    diğer örneklerde belirtilen sporcuların icra ettikleri spor ise futbol ve basketbol. bu iki sporda da belli bir zaman limiti içerisinde, oyun kurallarının müsaade ettiği kadarıyla oyuncular ister takım oyununa uyup, isterse de bireysel yetenekleri ile istedikleri gibi mücadele edebilirler. rakiple bire bir temas üzerine kurulu sporlar oldukları için de rakiplerini oyun kuralları dahilinde küçük düşürdükleri her hareket bir oyuncuyu yüceltmek için oldukça katkıda bulunur. örnek verecek olursam; maradona dediğimiz oyuncunun dünya kupası'nda orta sahadan başlayıp herkesi çalımlayarak attığı gol. kural bu oyuncuya müsaade etmiş, o da yeteneği ile topu sürüp şovunu yapabiliyor. basketbolda ise örneği jordan'dan değil de, günümüzde oynayan james harden'dan verebilirim. alışılmışın dışında harden, son üç maçta arkadaşlarının hiç katkısı olmadan (sıfır asist ile) 163 sayı atmış. oyun buna müsaade ediyor.

    gelelim voleybola. voleybol, oyuncuların yerleri kısmi olarak kısıtlanmış; her defasında oyuncunun topa yalnızca bir defa dokunmasına müsaade eden, rakiple birebir temas içermeyip şova pek de şans tanımayan bir spor. bir takımın altı kişiden oluştuğu bu sporda bir hücum esnasında takımın efektif hücum edebilecek maksimum oyuncu sayısı dört kişi. hücum da iki şekilde yapılıyor. birisi topa sert bir şekilde vurulan tarz olan smaç, diğeri yumuşak temasla yapılan plase. imkanlar bu kadar kısıtlı iken, voleybol da yapısı itibariyle şova pek müsaade etmezken, üstelik üstte belirtilen örneklerden sadece snooker ve golf'ten (tartışılabilir) daha popüler iken; voleybolun efsane çıkarması pek mümkün değil, mümkünse de oldukça zor.

    fakat erkek voleybolundan yolu fenerbahçe'den de geçmiş ivan miljkovic, rahmetli eski voleybolcumuz payidar demir, kadın voleybolundan ise milli gururumuz neslihan demir güler gayet de efsanedir voleybol camiası içinde. bu örnekler çoğaltılabilir de. ilk aklıma gelenleri söyledim. gerisi ise biraz reklam işi, voleybol da reklamı en az yapılan sporlardan malumunuz.

    eyyorlamam bu kadar.
  • (bkz: nasıl cahil oldum) konusunu göstere göstere işlemiş yazar beyanı tebrikler
  • (bkz: maja poljak)

    tarihin en iyi orta oyuncularından biridir. blok canavarı.
  • (bkz: sami akgün)
  • çünkü voleybol "dünya'nın en popüler sporlarından biri" değildir. voleybol bölgesel olarak bile asla en popüler spor olamamıştır.

    efsane sporcu örneği verilen sporların hepsi gayet popülerdir.

    tenis dünya'nın en popüler bireysel sporudur. 100 metre sprint en popüler atletizm dalıdır, yüzme gayet popüler bir spordur, golf kendine has büyük bir kitlesi olan bir spordur, snooker'ın manyakları vardır, boksta dönen para zaten ne kadar büyük bir olay olduğunu açıklar.

    hentbol'da, voleybol'da, masa tenisinde falan efsane oyuncu olmamasının sebebi oynayanlardan başka kimsenin umrunda olmayan sporlar olmasıdır. rugby, kriket, beyzbol, amerikan futbolu, avustralya futbolu gibi bölgesel olarak çok popüler olan sporlarda bile efsane sporcular illa ki vardır.

    voleybol sporunun hala var olmasının tek sebebi oynamak için gereken malzemenin kolay bulunması, okul bahçelerinde ve plaj gibi yerlerde kolaylıkla oynanmasıdır. ama seyir zevki ve mücadele olarak biraz zayıf kalmaktadır.
hesabın var mı? giriş yap