• net soyleyeyim, opsiyonunuz varsa almayin, aldirmayin.
    asagidaki makaleyi okuyun, ve bu degersiz tasin nasil pazarlamdigini gorun:
    http://blog.hubspot.com/…e-beers-marketing-campaign
  • önce alacak birisini bulun.
  • güzel tavsiyeler verilmiş ama bir de şu yönden bakmanız için tavsiye vereceğim : taş nedir? neden değerlidir?

    bizim yarattığımız örf/adet/gelenek/kabuller/normlar/modalar içinde kendine yer bulmuş bir başka kalem üründür... diğerleri de diğer ziynetler.

    bir de jaluzinin üstüne yüz kat güpurlu perdeler, sikten soktan düğün salonları ve ona verilen paralar...

    düğün yapan bir çift bu yaptıkları masraflar ile sevdiceğini alıp yanına tam bir türkiye turu atabilir, bir avrupa seyahati gerçekleştirebilir... ama ... yukarıdaki norm/örf/adet/gelenek/moda/kabul dediğimiz ve anne babamızın "ne yani yavrumu telli duvaklı/davullu zurnalı "gururla" gerdeğe yollayamaz mıyım" sorusuna kıyamayarak, sevilen kadının da bazen erkeğin de benzeri istekleri olduğu için girmek zorunda olduğumuz bir yoldur bu...

    sonrasında her şeyi bu kadar abartarak yaşadığımız için boşanamıyoruz bile. mutsuzsak facebook/instagram bok püsür yerlerde mutluluk fotoğrafları paylaşıyoruz.
    çünkü ekranda gülen fotoğraflarımıza bakınca mutlu olduğumuza kendimizi inandırmak daha kolay. (kendimizle beraber başkalarını inandırmak da kolay.)
    çünkü bizler ekran toplumuyuz. öyle çocuklar olarak büyütüldük...

    evet yaşadım da pişmanım da konuşuyorum. siz de pişman olmayın her şeyi basit, sade tutun ve tek taşa vereceğin para ile sikik sokuk bir otel yerine kıbrıs'ta balayı yapın diyerek ortanızdan yanınıza doğru ayrılıyorum.

    hepiniz mutlu olun lan. zirkonyum çok güzel gelsene.
  • a,b,c parlaklık vardır demiş tavsiye veren arkadaşlardan birisi sanırım kendisi pek ilgilenmemiş konuyla. tek taş alırken dikkat edeceğiniz 5 tane kural var zaten satın aldığınız yer eğer düzgün bir yer ise size bu kurallardan bahsedeceklerdir. tek taşın 5 c'si denilen bu özellikler sırasıyla,
    carat (karat): tek taşın ağırlığı, karatı. 1 karat 0.2 gramdı en son :). ne kadar büyük o kadar güzel o kadar pahalı. alacağınız kişinin parmak uzunluğuna ve kalınlığıma bağlı olarak yüzüğün duruşunu etkileyen en önemli özelliği diyebiliriz.

    cut (kesim): taşın kesimi. excellent (en iyi)seviyeden good(iyi) ve poor (kötü) seviyeye kadar çeşitli seviyede kesimler mevcut taşı gösteren bir diğer özellik budur. en iyi kesimde aldığı ışığı güzel açılarda kırarak daha bir hoş görünmesini sağlar. iyi seviyeden aşağı bir şey almamanızı tavsiye ederim yoksa ya benimkinin taşı daha büyük ama ayşenin yüzüğü daha çok parlıyo laflarına maruz kalabilirsiniz. aynı karattaki gibi kesim iyileştikçe ücret artar.

    colour (renk) : taşın rengi yukarıda bahsedildiği gibi a seviyeden değil d seviyeden başlar ve z ye kadar gider gittikçe rengi sarı ve değişik bir renge yaklaşır. d en iyisidir ama gidip yatırım yapmayacalsanız d almanızın bir anlamı yok e-f renkleri d ile gözle görülür seviyede ayrılamaz detaylı bakmak lazım. g ve h renkleri de köprüden önceki son çıkış gibidir ondan altına inmeyin lütfen. belirli bir büyüklüğün üstünde d-e-f rengi taş bulmanız zor olabilir ama zaten o kadar paranız varsa buradan gelipte tek taş tavsiyesi almazsınız sanıyorum. e-f candır g-h iyidir.

    clarity (berraklık): taşın içerisinde görülebilen karbon parçaçıklarının miktarını ve büyüklüklerini gösteren özellik. bence yatırım amacı dışında hiç bir anlamı olmayan bu özellikte vvs1 vvs2 vs1 vs2 sı1 sı2 gibi aşamalar var iyiden kötüye doğru. bence hepsi olabilir mikroskopla incelemeyecek sonuçta bunu hatun kişisi. a illa yok kalite bilmem ne diyorsan al vs2 falan da üstü cidden anlamsız geliyor bana.

    certificate (sertifika): işte zurnanın ve taşımızın son özelliği belki de en önemli özelliği. bu taşları inceleyen belirli dünyaca ünlü kuruluşlar mevcut bu taş good kesimde rengi e vvs2 diye bu adamlar diyor yani. sizi en çok kazıklamaya çalışacakları konu bu olacak aman abi ona ne gerek var ben vereyim sertifikasını yok sertifikası benim falan diyecekler yemeyin efendim. gia( gemological institute of america) veya hrd ( hoge raat voor diamant) sertifikalı ürünler dışında başka bir şey almayın ve aldığınız ürünün o sertifıkaya ait olduğuna emin olun. bu iki kuruluşun değerlendirmeleri bile kısmen birbirinden ufak farklarla ayrılsa bile eğer sertifika o taşa ait ve bu kuruluşlardan birinden alınmışsa en azından verdiğiniz paranın karşılığını aldığınıza emin olabilirsiniz.
    dolar fiyatlarının arttığı bugünlerde bütçenize ve eşinize uygun bir tek taş bulabilmeniz dileğiyle esen kalın efendim.
  • turkiyede son yillarda artmaya baslayan tek tassiz nisan olmaz mottosunun abd'de tarihinin cok daha eski oldugunu hatirlatalim. oyle ki erkekler arasindaki senin pipin mi daha buyuk, benim pipim mi daha buyuk tartismasinin kadinlar arasindaki esdegeri senin pirlantan mi daha buyuk benim pirlantam mi daha buyuk seklindedir. maalesef hanimefendiler renkmis, berraklikmis, kesimmis bakip da sak diye goremedikleri seyleri pek takmiyorlar.

    siz sevdiginize ne alirsaniz alir, gozleri hep diger bayanlarin taslarinin buyuklugunu kendilerininkiyle kiyaslamada olacaktir. norm olarak iki kural vardir bu konuda:
    1) fiyat olarak aylik maasininiz 3 katindan az olmamali denir. ancak maas var maas var. 22 yasinda kariyerine yeni baslayanlar en sanslilar oluyor bu konuda. 30lu yaslarin ortasinda saglam maasla calisanlara evlat acisi gibi gelebilir bu 3 aylik fiyat.

    2) ılk kural islemiyorsa, en az 1 karat agirlikta olmasi makbuldur. eger butceniz musait ve 1 karattan kucuk tasli yuzuk almissaniz, evliligin uzerinden yillar gecse de hanimin dirdirindan kurtulamazsiniz. 1 karatlik yuzukler de abd'de genelde 6-9 bin dolar arasinda degisir.

    her ne kadar erkekler olarak biz genc bir bayanin parmaginda 1.5-2 karatlik kocaman yuzugu anneanne yuzugu gibi gorsek de bayanlar icin is oyle olmaz hicbir zaman. evlilikte kucuk gelmisse tas, ilk cocugun dogumunu takiben annelik hediyesi ile durumu telafi edebilirsiniz. eski tasi geri ver, yenisini al, boyle gider. o kocam tasli yuzukle sonra kafayi yemek de onlara kalmistir, eldiven giyecek giyemez, oraya vur, buraya vur ay bisey oldu mu tas dustu mu diye yuregi hop hop oynar.

    bir de yukaridaki entrylerde bahsedilmeyen pirlanta sekillerinden bahsedelim. en populer sekil yuvarlak pirlantadir. cogu kisi aslinda diger sekillerden haberdar dahi degildir. piyasadaki pirlantalarin %60-65'i yuvarlaktir. bunu prenses kesim denilen karemsi pirlanta takip eder. prenses kesim de piyasadaki pirlantalarin hemen hemen %20-25'ini olusturur. yani bu ikili neredeyse %85-90 karsilasacaginiz kesim seklidir. az da olsa oval, diktortgenimsi, sekizgen, vs kesimler de bulabilirsiniz.

    simdi agirlikli olarak yuvarlak vs prensese deginelim. yuvarlak kesim pirlantalarin isigi daha iyi yakaladigi ve bu yuzden daha parildayan pirlanta oldugu soylenir. prenses kesim ise uretimde daha avantajlidir. madenden gelmis pirlantalar kesilirken yuvarlak kesimde kayip daha fazla olur. bilmiyorum bu yuzden mi yoksa populerlikten mi ama carata carat kiyaslarsaniz yuvarlaklar hep daha pahalidir. siz de arastirirsaniz gorursunuz 1 karatlik yuvarlak yerine 1.5 karatlik prenses kesim alabilirsiniz. yalniz prensesin sekli kare oldugundan yanyana koydugunuzda iki pirlantanin tepe olculeri hemen hemen aynidir. ancak dedigim gibi yuvarlak cok daha populerdir, bu yuzden ozellikle aradiginiz renk, kesim, berraklik degerleri varsa prensesi bulmak icin beklemeniz gerekebilir.
  • 1 karat altını kabul eden hatun bulduğunuzda hiç düşünmeyin yüzüğü de alın nikahı da basın.
  • sadece alın
  • almayin manyak misiniz? o kadar seviyorsaniz kizin isine yarayacak bir sey alin. gidin bilgisayarini falan yenileyin.

    edit: imza evli bir kadin. o parayla ictik biz.
  • mümkünse yarım taş olsun, 200 tl falan olsun. çünkü en fazla 2 sene sonra o yüzüğün ne manevi ne maddi değeri kalmayacak
  • tek tavsiyem olacak beyler; o yüzüğü sizden talep eden, üstüne karat siparişi bile veren bir kadın için alıyorsanız, o tek taşı da o karıyı da sakın almayın. hayrını görmeyeceksiniz.

    not: kadınım. ve bu kadınlardan epey tanıdım.
hesabın var mı? giriş yap