• ne berbat, ne de vasat olan film. imdb notunu kesinlikle hak etmeyen ender filmlerden... bir defa salt görüntü yönetmenliği için, eddie redmayne ve alicia vikander' ın oyunculuğu için en az 7 puanı hak eden bir film.

    --- spoiler ---
    kendini kadın olarak hisseden bir erkeğin penisini bacaklarının arasına saklayıp aynada poz vererek kendisini izlemesinden rahatsız oluyorsanız; bu tarz filmlerden zaten uzak durun.
    --- spoiler ---

    kaldı ki, tarihte ilk kez 1938' de gerçekleşmiş ilk cinsiyet değiştirme ameliyatına konu olan bir filmi transfobik bir tutumla eleştirmek; o dönemde yeni kurulmuş bir ülkenin şuan bile ne kadar geride olduğunu özetler nitelikte...

    8/10
  • oyunculuğunun abartı olduğunu düşünenlerin hayatlarında bir tane transseksüel bireyle tanıştıklarını düşünmüyorum. kendi bedeninden tiksinme derecesinde nefret eder bir duruma gelen insanlardan bahsediyoruz. penisinin yerinde vajina olduğunu hayal etmek için, penisini bacakları arasına sıkıştırmasının neresi abartı anlayan beri gelsin.

    trans bireylerle ilgili bakış açısını biraz daha genişletmek isteyenler için ilginç bir belgesel. bir gün bir perinin gelip, sihirle penisini yok edeceğini düşünen küçük bir kızın hikayesi.
  • --- spoiler ---

    fark eden oldu mu bilmiyorum ama, lili' nin ikinci ameliyatı erkenden olmak istemesi, bir nevi intihardı. yani aslında lili ameliyatın başarısız olacağına emin gibiydi. film, bu yönüyle bile transeksüel bireylerin ait olmadıkları bir vücutta ne kadar sıkıntı yaşadığını naif bir şekilde anlatmış. bu yönüyle bile alkışı hak ediyor.

    --- spoiler ---
  • --- spoiler ---

    eddie redmayne ne kadar şahane oynamış, ne kadar alımlı bir kadın olmuş.
    kadınken, kendi kimliğindeyken ne kadar da içten gülüyordu.
    sahip olamadığı bedeni karısı tarafından resimlerde hediye edilmişti, hem de çeşit çeşit.
    homofobik olan birisi bile ister istemez empati kurabilir lili ile, öyle güzel hayat vermiş eddie redmayne.
    ama ya gerda? asıl empati kurulması gereken o değil miydi?
    bir kere daha nefret ettim fedakarlıktan, film boyunca bırakıp gitsene, kendi hayatına baksana dedim durdum gerda'ya. lili can bulacak diye neden gerda can veriyor?
    lili'nin doğuştan uğradığı haksızlığın nedeni gerda mı?
    ve neden lili bu hakkı kendinde görüyor? ben olmam gereken bedende doğmadığım için büyük bir haksızlığa uğradım ve bu nedenle istediğim herkese haksızlık yapabilirim mi?
    ikinci ameliyat için gerda gelmeyeceğini söylediği halde neden tekrar soruyosun gelecek misin diye? neden vicdanına dokunuyorsun, neden mecbur bırakıyorsun?
    seni özgür bıraktı işte, yanında oldu sen de onu özgür bıraksana.
    sen lili olduktan sonra bile yüzüne bakarken sevdiği adamın gözlerini dudaklarını görüyor o ama öpemiyor. ama dokunamıyor. ama elinden hiçbir şey gelmiyor.
    lili bir gün evlenmek istiyor.
    lili bir gün çocuğu olsun istiyor.
    lili kimliğine kavuşmuş halde kendine yepyeni bir hayat kurmak istiyor.
    peki ya gerda? gerda bunların neresinde? yalnızca destek kısmında değil mi, fedakarlık boyutunda değil mi?
    lili evlenme hayalleri kurarken dışarda kalan gerda da kendine bir hayat arıyor ve yeni hayatını aradığı adamı öpemiyor bile.
    gerda bu travmayı nasıl atlatacak?
    bence gerda'nın eline bir günlük verin o yazsın, o anlatsın.
    bence bu lili'nin değil gerda'nın filmi olsun.
    einar'a lili deyip ona kimliğini verecek kadar empati kurabilirim ancak, ortada bir gerda varken daha fazlasını yapamam.
    lili'lerden özür dilerim, halden anlamadığımdan değil ama gerdalar da en az onlar kadar yalnız ve mağdur. lililer güzelleştikçe gözleri sönen, yüzleri kuruyan gerdalar.

    and the oscar goes to gerda...
    --- spoiler ---
  • (bkz: şabaniye)
  • eddie redmaynei bizim sarkici gulsene bir ben mi benzettim acaba dedirten filmdir.
  • --- spoiler ---

    ben çok etkileyici buldum filmi, eddie redmayne kusursuz oynamış ve fakat ben alicia vikander ın oyunculuğunun redmayne ın performasından aşağı kalır bir yanı olduğunu düşünmüyorum. filmin konusu ile ilgili en ufak bir bilgi kırıntısına sahip olmadan izledim filmi adeta bodoslama daldım, konudan etkilendim ve kurguya bayıldım. gerda karakteri sen ne kadar samimi ne kadar gerçek bir karakter olmuşsun, lili nin kendini gerçekleştirme hikayesi elbette olağanüstü cesaret isteyen bir süreç ve tüm bu süreç içinde lili nin her daim yanında olan gerda hem de lili nin var olması demek gerda nın ömrü, bir tanesi einar'ın ölmesi demekken, ya rab, gerda nın dilemmasına bak. filmin benim üzerimdeki en kuvvetli etkisi gerda karakteridir. velhasılı kelam, yazanın, oynayanın tüm emek verenlerin eline emeğine sağlık.

    8/10
    --- spoiler ---
  • ruh beden uyumsuzluğu teması öyle güzel bi oyunculukla birleşmiş ki adım adım harmanlanmış film.

    --- spoiler ---
    lili güzelleştikçe gerda'nın çöküşü ama bir o kadar da destekçiliği.
    --- spoiler ---
  • filmin içeriğini bilmeden tesadüfen giren ülkemizin homofobik ve transfobik kadın ve erkek izleyicilerini hayal kırıklığına uğratması muhtemel filmdir. oysa son derece iyi oyunculuklarla gerçek bir yaşanmışlık insanların vicdanını harekete geçirecek bir aktarımla izleyiciyle buluşturulmuştur. ancak kendisini toplumun dayattığı normların bekçisi ilan eden ve bu nedenle vicdanını yitiren insanlara ne kadar ulaşır bilinmez.

    ilklerin ve özellikle ilk direnişlerin ne kadar zor olduğunu gösteren filmdir.
  • bu tür insanları rahatsız etmesi veya sıkması muhtemel filmlerde, salondakileri izlemek eğlenceli oluyor. izlediğim saatte ve salonda yaklaşık 20 kişi vardı, yaklaşık yarısı da erkekti. bunlar acaba filmin adına mı kanıp geldiler, konusundan haberdarlar mı ki diye düşündüm. film rengini belli etmeye başladıktan sonra zaten kıpırdanmalar başladı. film, her şeyiyle kelimenin tam anlamıyla "güzel" ve estetik, başrol oyuncuları çok iyi oynamış ve kesinlikle sıkıcı değil, sakin bir ritimde akıyor. erkeklerin bir kısmı ilk yarıda çıktı, geri dönmediler. bu arada bizim sinemalarda neden ara oluyor allasen? saçma geliyor bana, kaptırmış giderken, neden bölüyoruz ki? neyse, kalanların bir kaçı da ikinci yarıda ceketini kapıp çıktı. kalanlarda film boyu sık sık telefonuyla falan oynadı. kadınların hepsi pür dikkat filmi izledi. bitirmeden çıkanın bu kadar çok olduğu bir filme ilk kez denk geldim.
hesabın var mı? giriş yap