• pelennor çayırlarında yapılan savaş için pek geçerli olmayan ancak süvari avantajına rağmen ilk tehlike anında meydan savaşı yerine kaleye çekilmesini göze alırsak kısmen doğru bir ifade. pelennor çayırları savaşına gelecek olursak theoden açısından gayet zor geçtiğini kabul etmek gerek. askerler henüz miğfer dibi savaşını yeni atlatmışken kendilerini gondorda buldular. yorgun atlı askerler iyi bir saldırı sonunda anormal boyutta fillerle yüz yüze gelince kaçışan orkları temizlemek yerine süvarileri ilk olarak hizaya sokmak en doğrusuydu. tepelerinden ok yağdıran fillere yanlardan saldırmak doğru gelse de fillerinde bir sıra halinde şehre doğru arkadan gelecek orklar vs için koridor açacak şekilde saldırdığını unutmayalım, dağılan orklar fillerin ardından tekrar hizaya sokulup savaş kazanılabilirdi. theodenin elinde çok az hamle şansı vardı. tepelerdinde uçan nazgulleri, şehri neredeyse işgal etmiş orkları, ortalarda dolanan cadı kralı söylemiyorum bile.. fillere karsı süvariler çembere alarak seri saldıralarla basarılı olabilirlerdi ki böyle de yaptılar ama theodenin ordusunda bu hamleyi destekleyecek okçu birlikler de yoktu. aslında şehir işgal altında olmasa fillerin şehre ulaşmasına izin verilebilir arkalarına geçilerek saldırılabilirdi çünkü minas tirith'in yüksek surlarında okçular ve mancınıklar filleri theoden arkadan vuruncaya kadar zayıflatabilirdi. genede pelennor çayırlarında theoden yapabileceğinin en iyisini yapmıştır.

    ordusunu miğfer dibine çekmesi konusunda bende kırgınım aragornun dediği gibi atlarını düşmana doğru sürmeliydi. orklar kitaplarda okuğum kadarıyla süvarilerden deli gibi korkarlar. theoden elindeki az sayıda askerle bile olsa hareket halindeki orklara yüksek tepelerden kanat hücumlarıyla bozuna uğratabilirdi. elflerin yardımına ihtiyacı yoktu bana göre.

    not: 10 yıllık medieval total war + age of empires tecrübemle değerlendirdim.
  • beceriksiz bir komutan olmasa da -film bazında söylüyorum- fazlasıyla ağlaktır.
    ''son gördüğümde rohan kralı theoden'di, aragorn değil.''
    ''kalemi korumasını bilirim efendi cüce.''
    ''batı ağıl düşerken gondor neredeydi, yok beyim aragorn biz yalnızız.''

    gibi söylemleriyle özellikle aragorn'u bezdirmiştir. ayrıca şom ağızlı bir abimizdir kendisi. miğfer dibi savaşında yapabildiğin bu mu saruman zaa dedikten kısa bir süre sonra surlarda gedik açılmış, kendisi mosmor olmuştur. saruman tarafından zehirlenip kuklaya dönmesi de cabası. en son eowyn sayesinde nazgule yem olmaktan da kurtulmuştur. vazgeçtim lan bayağı beceriksiz diyebiliriz bu bilgiler ışığında.
  • lotr battle for middle earth oyununda level 4 olması ile birlikte nasıl bir komutan olduğu görülebilecek olan, efsanevi rohan süvarilerinin kralına yakışmayan bir tanımlama.
  • son zamanlarda filmleri tekrar izleyince tekrar fark ettiğim gerçek. strateji desen yok, taktik desen yok, cesaret desen yok, kendine güven desen yok. bomboş bir çar. bütün savaşlar eomer ve aragorn sayesinde bir yerlere gelebildi.

    zaten yönetimi solucandil ve saruman'a kaptırmışsın. bir şekilde gandalf büyüyü kaldırıyor. adama diyorsun herifler sana gelecek, savaş kaçınılmaz. cevabı "en son gördüğümde rohan'ın kralı theoden'di aragorn değil." 3 saat öncesine kadar kral sen de değildin keko.

    adamı ikna ettin hadi. bu sefer de halkı helm's deep'e çekiyor. sıkışmış kalmışlar tepenin ortasında. kaçış desen yok. halk zaten fukaralıktan yıkılıyor. dedelerle savaştılar resmen. elfler ve kardeşlik olmasa zaten 1 saat falan sürerdi oranın düşmesi. aragorn savaşı kazanmakla uğraşırken bir yandan da theoden'in kaprisleriyle uğraşıyor. hadi kralım son bir kere atlara sürelim falan diye. neyseki gandalf ve eomer yetti de kurtardılar.

    bir şekilde bu adamlar orta dünyanın son savaşına geldiler ve yetersiz asker sayısıyla gondor'a ulaştı rohan askerleri. güzel bir momentum da yakaladılar aslında. atları orkların üstüne sürüp belli bir miktar püskürttüler de. işte bizim leş komutan yine bok gibi bir kararla zaten yetersiz miktardaki ordusunu füllerin üzerine sürdü. bunun muadili orkların üzerlerine gelen askerlere koşması. zaten sümük gibi ezip geçti füller rohan atlılarını.

    allahtan witchking geldi de bunu harcadı. yoksa daha çok adamın ölümüne sebep olurdu. aragorn sayesinde biraz toparlandı.
  • geçmişte pek çok saldırı yemiş ancak hepsini de "göğüslemiş" olan miğfer dibi tercihini gayet kabul edilebilir buluyorum. düşman sayıca fazla, rohan zayıf. sağlamlığından kimsenin şüphe etmediği bir kaleye sığınmak şu şartlarda gayet iyi fikir.
    şayet saruman'ın canlı bombasını öngöremediği için eleştireceksek ekselanslarını, bu fazlasıyla acımasız bir eleştiri olacaktır. kılıçla kalkanla dövüşülen bir ortamda nasıl aklına gelsin lan bomba? saruman bombayı icat etti birader, kral n'apsın.
  • karşıdan bırak fili falan 300 metre boyunda mamut ordusu geldiğini görüyorsun ve hücum borusu çaldırıp tekrar taarruza kalkıyorsun bir saniye düşünmeden. filmde en çok etkilendiğim sahnelerden birisidir her komutanın da harcı değildir.

    ölüler ordusu gelene kadar minas tirith için hayat değerinde olan zamanı kazandıran hücumdur aynı zamanda.

    askerlerinin sadık olması ve hiçbirinin savaştan kaçmaması da leadership bonusunun yüksek olduğunu gösterir.

    ha saruman'ın mind control büyüsüne karşı gelememesi düşük wisdom statlarına sahip olduğunu gösterir ama orası ayrı konu. totale baktığımızda şu şekilde bir char çıkar karşımıza

    str: 16
    agi:12
    con: 15
    wis:9
    int:12
    cha: 18
  • nazgul'u gore gore agzina girmesinden belli hadisedir.
hesabın var mı? giriş yap