• bu yaz, doğduğumdan beri en çok tatil yaptığım yazdı.
    ve şunu anladım hafif hafif;

    kaş, bodrum, çeşme, bozcaada vb. yerlere gidip gördükten sonra anladım ki türkiye'de heryer aynı. kimse kendini kandırmasın abi. deniz dediğin şey zaten heryerde aynı. çoğu tatil beldesinin manzarası güzel. ama aynı girdiğin su, suda yaptığın etkinlik hepsi aynı.

    dolaşayım bi sokakta farklı bir şeyler göreyim diyorsun.
    hediyelik eşyalar falan bile aynı.

    oturuyorsun bir restorana, bütün menüler aynı. istanbul'daki menülerde bile daha farklı şeyler var.

    yöresel insanların biri çıkıp dememiş "ben de şu yemeği yapıyorum." "burada şu balığın bilmem nesi güzel." "yok abi karidesi güveç yapmıyorum, peynirli şaraplı bilmem ne yapıyorum karidesten".

    hiçbiri dememiş. hiçbiri kalkan'a gidiyorsun aynı menü, bozcaada'ya çıkıyorsun aynı menü. heryerde birbirinin kopyası gıdalar. levrek, hamsi, mezgit dışında balık çıkmıyor herhalde ülkede. yavan ahtapot salatası veya ahtapot ızgara dışında farklı türde bir lezzet 2000 yıldır gelmemiş herhalde bu ülkeye.

    üzülüyor yani insan.3 tarafı denizle çevrili ülkede farklı deniz ürünü yapan tek restoran yok. fotokopi mekanlar. köşe başlarını tutmuş çakal şerefsiz restoran sahipleri. hadi abi allah aşkına. o siktiri boktan güveç karidesinizi, rezil kızartılmış mezgit tavanızı falan evde sol daşşağımızla yaparız. bize o tatili unutturmayacak menüler, etkinliklerle gelin.

    türkyiedeki son tatilimi yaptım.
  • artık iyice zıvanadan çıkan turizm sektörü nedeniyle, gereksizdir.

    fiyat karşılaştırması yapayım: (avrupa vs tr tatil bölgeleri (bodrum kaş vs)

    budapeşte, viyana, prag'ta tatil ayarladım geceliği 70 euro 3 yıldızlı oteller.
    türkiye'de de aynı segmentte otel fiyatları aynı hatta pahalı. plaj turizmi için yunan veya italya'da da 70 euroya otel bulursunuz. schengen'iniz yoksa karadağ arnavutluk taraflarında da güzel plajlar varmış onlar daha da ucuzdur.

    uçak bileti: macaristan'a: 55 x2 euro, türkiye içi tatil bölgelerine 40-45 x2 euro.

    yeme içme: 10-15 euro'ya doyarsınız. tr'de aynı fiyat tatil bölgelerinde. içecekler de aynı fiyat. suları dandik oluyor normal su bulmak zor oluyor bazenl, asidi kaçmış maden suyu/soda içiyorlar su diye...

    kahvaltı: 15 euro. bu biraz pahalı tr'ye kıyasla. fakat yurtdışında marketten kahvaltılık alırsanız tr ile aynı fiyata gelir. veya çantada kahvaltılık götürebilirsiniz bence hiç taşımayın oradaki marketler pahalı değil. güney avrupa hariç hazır kahvaltılarda zeytin yok pezevenklerde. kuzeyde nutella ekmeğe kahvaltı diyorlar hoşt.

    sıçma: :d bu sıkıntı işte, bidet yok genellikle, güney avrupa hariç.

    gece hayatı sevmem, muhtemelen aynı fiyattır.

    kültür turizmi: müze idi, saray idi, kule idi bunlar tr'ye kıyasla bi tık pahalı olabiliyor. tanesi 10-20 euro arası.

    ulaşım iki kat pahalı yrtdışında.
    şehir içi ulaşım günlük passlar 10 euro civarı, türkiyede 4euro filan.
    şehirler arası ulaşım: yakın şehirler 15 euro civarı (bkz: flixbus) , türkiyede yarı fiyat.

    özetle, toplamda 100 euro fiyat farkı ile medeniyet görmüş oluyorsunuz. bu fiyatlar schengen ülkeleri için. vizesiz tırt ülkeler daha ucuzdur.

    türk turizmi fiyatlarda değişikliğe gitmezse bu seneden itibaren türkiyede tatil yapacağımı sanmıyorum.

    bir haftalık schengen orta avrupa gezisi (özel alışverişler hariç) her şey dahil 1000 euro. gitmişken elektronik bir şeyler alırsanız kar bile edersiniz. tavsiyem üşengeç veya beceriksiz değilseniz tur ile gitmeyin.
    (6 gece 7gün gezi euro hesap: bilet 50+70= 120, otel 70x6= 420, ş.arası büs: 15x3=45, ş.içi pass: 10x7= 70, müze 15x7=105, yemek+kahve 20x7= 140, kahvaltı 15x7=105 ---> 1005 euro)

    niye euro üzerinden konuşuyorum şahlanan ekonomimizde bu entry'yi iki ay önce tl üzerinden yazmış olsaydım şu an tamamen çöp olacaktı. şimdi tl üzerinden yazsam seneye çöp olacak muhtemelen.
  • 3 haftadir turkiye'de gerek aile ziyareti gerekse tatil amacli bulundum ve tekrar ingiltere'ye dondum. turkum ve gurur duyuyorum, elbet birgun temelli donerim sevgili ulkeme ama turkiye'nin bulundugu durum itibari ile su an icin pek yakin gorunmuyor. neyse kaldigim bu sure icinde gozlemledigim ve aklima takilan bircok sey oldu fakat bazilari bende buyuk merak uyandirdi.

    - otomobil almak zenginligin bir gostergesi degil fakat bence turkiye'de bu bir luks cunku otomobil fiyatlari muazzam ve masallah herkesin altinda gayet iyi otomobiller var.

    - ozellikle yeme icme mekanlarinin cogunda inanilmaz kalabalik bir kitle vardi ve inanin cok ucuz fiyatlar yoktu.

    - herkesin elinde masallah son model cep telefonlari hatta yine bircok kisi de ios veya android saatler, kalite gozlukler...

    ornekleri cogaltabilirim fakat cok uzatmak istemiyorum. bu gorduklerimden sonra buyuk bir ikilem yasiyorum, simdi ulke'nin durumu burada yazilanlar gibi gercekten kotu ve bir ekonomik kriz mi var yoksa pratikte gorduklerim sadece bir halüsinasyon mudur?

    diger gozlemledigim birkac sey ise,

    - migros'ta aksam saat 10 ve odeme icin kasadayim, arkamda bir yabanci bir turist bira almis ve sira bekliyordu kasiyer dondu ve "10'dan sonra yasak dedi" sasirdim ve dayanamadim sordum ve boyle bir kanun varmis ogrendim, malesef bu benim cahilligim, ben bilmiyordum. bunun mantikli bir cevabini bilen var ve aciklarsa memnun olurum yoksa ne dangalak bir yasaklamadir anlayamadim.

    - sosyal medyanin ozellikle instagram'in bu kadar aktif kullanildigini hic tahmin etmezdim. guzelim yemekleri sogumadan yemek yerine onun resmini cekecegim diye kivrananlari, plajda selfi cekecegim diye sekilden sekile girenleri, herseyi bir paylasma, gosterme cabasi icindeki insanlari gordukce tebessum etmeden duramadim.

    - sigara cok ama cok yogun sekilde kullaniliyor, icmeyen sanki yok gibi, buna cocuklar da dahil.

    - bu yil yapilan universite sinav sonuclari aciklanmis yanlis hatirliyor olabilirim ama sonuclar tam anlamiyla turkiye icin felaket, fen, kimya, fizik, matematik sonuclari turkiye genel ortalamasi sanirim 1 veya 2 net, utanilacak bir durum bu. unutmadan ben universite mezunu degil lise mezunuyum.

    son olarak, verdigim bilgilerde yanlislik var ise bir uyari ile duzeltmeye hazirim. umarim kimseyi kiracak bir yorumum olmamistir, sadece gozlemledigim turkiye'den bir paylasim yapmak ve merakimi gidermek istedim.

    cok zaman harcamadim bu yorumlari yapmak icin, bu sebeple imla yanlislari icin simdiden ozur diliyorum.
  • bu aralar euro’nun düşmesiyle yeniden mantıksız hale gelmiş durum . euro düştü dediysem yine uçuk ama 3 sene önceye döndü neredeyse .

    3 sene önce türkiye’de 5200 tl verdiğim otel şuan 23.000 tl . evet şaka gibi ama iyice uçmuş . 3 sene önce rodos’ta kaldığım otel tl bazında hala aynı fiyat . o arada biz fakirleştik ama türkiye’de tatil fiyatları euro’ya göre çok daha fazla arttı.

    bu yüzden türkiye’de tatil yapıp , 3 kuruşluk hizmete dünya para bayılmak yerine , yurtdışına gidip daha iyi hizmet almak daha mantıklı .
  • tatile gittiğimde 1 bel iğnesi için 100 euro isteyen canım antalya ile yine sövdüğüm olay
  • yurtdışından döviziyle gelen insan için bulunmaz nimettir.
  • vizyonsuzluktur…
  • vizesiz olarak ukrayna, gürcistan, karabağ gibi sikindirik ülkelere gideceğinize türkiye gibi eşsiz doğası olan bir ülkede, düşük maliyetli pansiyonlarda tatil yapın.

    ulan sanki türkiye'nin her yerini keşfetmişsiniz gibi "farklı ülke görmüş olursunuz" mevzusunu bi salın artık. görmeye değer ülke varsa gidin görün de, sikindirik batum için de bu cümle kurulmaz yani.
hesabın var mı? giriş yap