• bu alanda kendini geliştirmek isteyen kişilerin, yazılım öğrenmekten farksız bir biçimde, biraz kendi kendine kaynaklar arayarak yolunu bulmasını gerektiren meslek. bu yolda en çok fayda sağlayan şey kitaplar ve alıştırma yapmak. bu alanda yazılmış çok fazla yabancı kaynak var ve alıştırma yapmaya başlamak sandığınızdan daha kolay. (bkz: google)

    yazılım kitapları da yayınlayan o'reilly kitapevinin ux research ve ux strategy gibi kitapları başlangıç için iyi. benzer şekilde bir başka yayın evi de rosenfeld media. bu alanda bilgi ve içerik olarak temel alınabilecek nngroup var, onların websitesindeki makaleler yeni başlayan birisinin öğrenebileceği çok büyük bir bilgi kaynağı.

    bu alan hem veri analizine, hem ürün yönetimine, hem grafik tasarıma dokunmaktadır ama yeni başlayan çoğu kişinin ve konuyu bilmeden yönetmeye çalışan yöneticilerin yaptığı yanlış bu alanın grafik tasarımın bir uzantısından ibaret olduğunu düşünmeleri olur. bu yaklaşım yüzünden dribbble, behance gibi tasarımcıların işlerini sergiledikleri alanlardaki işlere baktığımızda hep arayüz tasarımı varyasyonları görülmektedir ama ux design bundan çok daha fazlasını içerir ve iyi yapıldığında geri dönüşü büyük olabilecek bir yatırımdır.

    bu yüzden tasarım alıştırması yaparken işin business ve teori tarafını da öğrenmek bu alana katılmak isteyenlere çok şey katabilir. şirketlerin nasıl para kazandığını, girişimlerin nasıl inovasyon yaptığını, ürünlerin nasıl süreçlerden geçerek geliştirildiğini öğrenmekten satış yapmaya, pazarlık yapmaya, ikna etmeyi öğrenmeye kadar bir çok bilgi bu yolda alet çantanızda yer alacaktır.

    gelelim arayüz tasarımı konusuna. eskiden adobe, sketch gibi mac ağırlıklı tasarım programları yüzünden bu alana girmek zordu ancak artık figma gibi bedava ve browser üstünden kullanılabilen programlar sayesinde çok daha kolay arayüz tasarımı alıştırmaları yapmak mümkün. bu konuda adem ılter'in düzenli olarak içerik ürettiğini gördüm, türkçe başka bir kaynak pek olmadığı için buna bakmanızı önerebilirim. adem bir yazılımcı olarak konuya daha pratik yaklaşıyor olabilir ama konuya ille de türkçe kaynaklarla yaklaşmak istiyosanız güzel bir başlangıç olacaktır. eğer ingilizce kaynak izlemekte sıkıntınız yoksa ran segall ve pablo stanley de bu alanda takip ederseniz iyi olacak kaynaklardan bazıları.

    arayüz tasarımı öğrenirken tipografi, hiyerarşi, contrast, grid vs gibi temeller oldukça önemli. zaten bunları öğrendikten sonra tasarlanan şeyler çoğunlukla bir temele oturuyor, anlamsız kutucuklardan belli bir amaca yönelik tasarlanmış öğelere dönüşüyor. bu tasarım temellerini öğrenmeniz için de okulunu okumanız gerekmiyor, gene çok detaylı bir youtube kaynağı elinizin altında. thefutur tasarım, yönetim, sosyal medya, içerik üretimi ve geleceğin mesleği olacak bir çok üretici konuda içerik üretenleri eğiten ve yol gösteren bir eğitim kanalı. işin daha başında olan ve temelleri öğrenmek isteyen kişiler için ise ikinci bir kanalları var thefutur academy diye.

    bu kaynakları başlayacak bir noktanız olması açısından paylaşıyorum. youtube'dan izleyerek tasarımcı olunur mu? derseniz. hayır olunmaz. aynı sadece eğitim görerek, üniversite okuyarak olunmayacağı gibi. hayatta bir şey olmak için biraz risk almak, tutamayacağınız sözler verip sonra o sözleri tutmak için deliler gibi çalışmak gerekiyor ama bu başka bir entrynin konusu. belki şurada bu sorunun cevabını bulabilirsiniz: (bkz: girişimcilik)
  • yazılımcıların %90'ının aptal botlar olması sebebiyle kolayca yolunuzu bulabileceğiniz meslek.

    edit: sakin olun çocugum rahat bırakın siz %10 luk kısımdasınız size demedim.

    adama diyorsun ki bak bu satın al butonu hafif üstte adamın elinin tam altında olması biraz daha büyük olması lazım keke diyor ki "yaaavu bu müşteriler de ne mal onu da göremiyorlar mı yhaaa"
    güzel kardeşim sen sus ve denileni yap sadece. bu adamlar böyle oldukça tr'de daha yenecek çok ekmek var. :d
  • günümüz dünyasının yeni popülerleşen mesleklerinden bir tanesi belki de en güzeli*. bunun bir de ikiz kardeşi vardır ki bunun gölgesinde kalır.

    (bkz: ui designer)

    ux'in açılımı: user experience olup kullanıcı deneyimi anlamına gelir*

    ui'in açılımı da: user interface olup kullanıcı arayüzü anlamnına gelir.

    ux design hem ikisini kapsar hem de ux design'ın içinde bir ayrı bölümü oluşturur.

    genel olarak bu meslek internet mecrasında girebileceğiniz bir sitenin kullanıcı tarafından nasıl yorumlandığını belirleyerek, kullanım kolaylığını arttırmaya ve mecrayı daha etkili bir hale getirmeye çalışır. günümüzde her bir şeyin internete kaydığını düşünecek olursak, ne kadar büyük bir potansiyelli bir meslek olduğunu görmek zor değil.

    ayrıca ux design'ın altında

    proje yöneticisi (pm)
    ux researcher (uxr)
    ınformation architect (ıa)
    ınteraction designer (ıxd)

    kısımları vardır.
  • bu yola girmenin onlarca yontemi var. ben ixdf'nin kurslariyla baslamistim fakat benden bir kac ay sonra cikan google'in kursu cok daha kapsamli ve ucretsiz oldugu icin guzel bir baslangic noktasi olabilir (bkz: coursera financial aid)

    bu isi turkiyede kotu bir ajansta yapmak ile buyuk bi sirkette yapmak arasinda cok fark olabiliyor. maalesef bazi kisilerle tanistim, sabah 9'da figmada bir seyler kopyalamaya baslayip aksam 7ye kadar yetistirmeye calisiyorlar. benim fikrim, bu tarz islerde pek bir seyler ogrenilemeyeceginden kariyer gelisiminizin de tamamen durma ihtimali var. o yuzden isinizi iyi secmeniz gereken bir alan

    bu arada bu isi sevdigi icin degil de remote calisayim iyi kazaniyolar bilgisayarimi alir calisirim diye dusunerek yapacak olanlar varsa, google ayni sekilde ucretsiz olarak project management kursu da veriyor, orada is imkani da maas ortalamasi da cok daha yuksek
  • sadece designer olan kimselerin yapamayacağı ayrı bir uzmanlık alanı.

    ux designer'ın aynı zamanda yönlendirici ve izah edici özelliği de olmalı. "ux bunu gerektirir"i diretebilen alengirli cümleler kurabilen kişidir.

    en sade tasarımı en karmaşık cümlelerle kabul ettiren kişidir de aynı zamanda.
  • coursera uzerinden google tarafindan hazirlanmis olan sertifika programiyla baslangic seviyesinde icraa edilmeye baslanabilecek meslektir. ( google' in iddiasidir)

    bu kurs google takvimide 6 ay surer. ancak 1 haftalik dersi birkac gunde gecebilirsiniz. genellikle internette 2 3 ayda bitirenlere rastladim.

    finansal destek basvurusunda bulunabilirsiniz.

    anladigim kadariyla ulkemizdeki kur seviyeleri nedeniyle basvuranlara kursu ucretsiz vermekteler.

    6 aylik surecte tam 7 alt programi gecmeniz ile sertifikanizi alabilirsiniz. bu sertifika ile giris seviyesi ux tasarimci olarak basvuru yapabilirsiniz.

    kursun en buyuk avantaji konuya tamamen uzak birini bile ux dunyasinin ana hatlariyla tanistirmasidir.
  • her tasarım disiplini user-centered design temeli üzerine odaklanır aslında.
    dijitalizasyon ile günümüzde, dolap çekmecesinin bile uygulamalar üzerinden kullanılmaya başlaması yüzünden, kullanıcı deneyimi tasarımı ihtiyacı kendi dalını yaratmıştır.
  • ux tasarım üzerinden meslek icra etmek isteyenlerin nasıl bir sertifika veya eğitim yolunu tercih etmeleri gerektiğini merak ettiğim tasarımcılar bütünü. bilenler yeşillendirirse ufkumu açarlar
  • ben bi hevesle başladım google'ın kursuna ama linkedin'de ilanlara bakıyorum kimse junior ux designer aramıyor. ve türkiye'deki şirketler nerden mezun olduğuna da bakıyor. yani güzel sanatlar, grafik tasarım, bilgisayar mühendisliği diploması arıyorlar. ama kursun söylediği ve araştırmalarda karşımıza çıkan, hangi okuldan mezun olduğunun bir önemi yok, gel ne olursan ol gel diyor. hevesim kırıldı biraz. bakalım kursun sonunu getirebilecek miyim…

    tasarımcılar isyanda ve çok haklılar aslında. özür dilerim kardeşim.
  • keyifli işmiş aslında. hobi gibi bile yapılabilir.

    büdüt: abuk subuk mesaj atanlar tarafından rahatsız edilmemek için mesajlaşmayı kapatmayı tercih ettim. inanır mısın ux designer'lar bunu da düşünmüş. tercihine sunmuş. güzel meslek aslında. mesajlaşmayı kapatıp burdan cevap veriyorum. ben bunu tercih ediyorum. sen de bak şurdan…
hesabın var mı? giriş yap