• yönetmenliğini (bkz: gurinder chadha)'nın üstlendiği 2017 yapımı tarihi dram filmi.
    başrollerinde (bkz: downton abbey)'den tanıdığımız (bkz: hugh bonneville) ve (bkz: the x-files)'den bildiğimiz (bkz: gillian anderson)'un yer alıyor.

    --- spoiler ---

    hindistan'ın son genel valisi louis mountbatten'ın hindistan'ın bağımsızlığını sağladığı süreci anlatan mükemmel bir film. tamamen gerçek olaylara dayanan mükemmel bir film.

    lord mountbatten'in son hindistan genel valisi (bkz: viceroy) olarak hindistan'ın britanya'dan bağımdızlığını ilan etmesini ve hint müslümanlarının bağımsız pakistan'ı kurma sürecini anlatıyor. hindu, müslüman ve sihlerin çatışmalarını durdurmak ve iç savaş tehlikesinden kurtulmak için hindistandan, pakistan'ın ve bangladeş'in ayrılmasına karar verilen süreci müthiş bir gerçeklikle anlatıyor. toprakların ve halkın yüzde 80'nin hindistan ve yüzde 20'nin pakistan olarak ayrılmasını; paraların, çatal ve kaşığın hatta ansiklopedilerilerin ayrılması izliyor.

    ingiliz'lerin sovyet tehlikesine karşı petrolü ve hint okyanusunu kontrol etmek için hindistanı böldüklerini ve bunun planını churchill'in yaptığını görüyoruz. film bize ingiliz siyasetinin ve diplomasisinin ne kadar planlı ve korkunç olduğunu gösteriyor.

    ayrıca filmin hikayesinin dramatik yapısını güçlendirmek için bir hindu - müslüman aşkına yer vermesi etkili olsa da, klişe olmaktan kaçamamıştır.

    --- spoiler ---
  • yönetmenin aile büyükleri partition sırasında trajik olaylar yaşamış, bunu duyunca duygulanıyorsunuz ama şöyle bir düşününce hindistan'da trajik olay yaşamamış aile zaten çok azdır.

    son viceroy lord mountbatten, crown dizisinden öğrendiğimiz haliyle isimden dolayı geçenlerde vefat eden prens philip'in ailesinden, öz dayısı.

    ingiliz ordusunda halen en uzun süre (nato görevleri dahil) görev yapmış asker oymuş ve yine crown dizisinde izlediğimiz akıbetinde, emekliliğinde ira'nın teknesini bombalamasıyla vefat etmiş.
  • dünya tarihin en saçma bölünmesi, 14 milyon insanın göçüyle yine dünya tarihinin en büyük mülteci olayı olan hindistan ve pakistan'ın bölünmesi / ayrılması olayının iç yüzünü anlatan, 2017 yapımı etkileyici bir film.
    karakter odaklı ve bölünmeye dair detaylardan ötürü spoiler olup seyir keyfinizi kaçırabileceğinden bu güzel filme dair bir şeyler yazamayacağım. belki de şu klişe veya gerçek olamayan atasözü söylenebilir:

    --- spoiler ---

    bir kızılderili atasözü der ki, "bir suda iki balık kavga ediyorsa oradan beş dakika önce uzun bacaklı bir ingiliz geçmiştir!"
    --- spoiler ---
hesabın var mı? giriş yap