• celâl şengor'un arkadasi, fransiz jeologtur. levha teknoniginin mimarlarindandir, yasayan en buyuk yerbilimcilerinden biri kabul edilir. ayrica sıkı katoliktir, her gun kiliseye gider ve devamli incil okurmus
  • 29.01.2019 salı günü habertürk'te teke tek programına konuk olacaktır.
  • an itibariyle tvde teke tek'in konuğu..

    olası marmara depremi hakkında izlenmesi gereken ve bir o kadar da ürkütücü açıklamalar yapmakta
  • 17 ağustos 1999 gölcük depreminden hemen sonra ülkemize gelerek araştırmalara başlayan fransız jeolog. bu gün kuzey anadolu fay hattı hakkında bildiğimiz çoğu şeyi bu adama borçluyuz. tüm bu araştırmaların giderlerini kendisinin finanse ettiğini de belirtmek gerekir.
  • 17 ağustos 1999 gölcük depreminden sonra itü ve tübitak tarafından finanse edilen araştırmalara katılan fransız bilim adamı.

    celal şengör ile birlikte "türkiye'de depremler tarihi" adlı kitaptan esinlenerek kuzey anadolu fay hattının marmara'da devam eden tek bir hat olduğunu, bunun da istanbul'u etkileyecek 7.7'lik bir depreme sebep olacağı teorisini ortaya çıkarmışlardır.
  • 1937 guney vietnam dogumludur. babasinin kaucuk ciftliklerindeki gorevi nedeniyle dokuz yasina kadar burada yasamis. annesinin evde verdigi derslerle, cogu gununu, saatini sayfalari arasinda gecirdigi turlu kitaplarla buyumus.

    ikinci dunya savasi sonlarinda alti ay kadar japon toplama kamplarinda kalmislar. cin’in bolgede etkili olmaya baslamasiyla tabani genisleyen komunizmden tedirgin olarak annesiyle, kardesleriyle kuzey fransa’ya donmusler. babasi ise albay rutbesiyle vietnam’da daha uzun yillar kalmis, komunistlerle carpismis.

    kuzey fransa’da (cherbourg, normandiya bolgesi) katolik okulunda basladigi ogrenimini, strasbourg universitesi’nde jeofizik muhendisligi bolumunde surdurmus. caen universitesi’nde fizik yuksek lisansi yapmis. akademik yasamina new york’ta columbia universitesi’nde asistan olarak (dogum yerinden oturu vietnamli gocmen olarak vize almis) baslamis. uc yil sonra (66’da) strasbourg universitesi’nde doktora tezini basariyla savunmus.

    fransiz donanmasinda askerlik gorevini yapan, dogup buyudugu kiyilardan oturu okyanuslara tutkun olan le pichon, xx.yuzyilda jeolojide devrim niteligi tasiyan levha tektonigi kuraminin kurucularindandir. 68’de kaleme aldigi temel makalesiyle wilson’un savinin, son 180 milyon yillik yer kure gecmisinde butunuyle dogru oldugunu kure uzerinde kanitlayarak levha tektoniginin kuramsal temellerinin kurulmasina onemli katki yapan dort yerbilimciden biridir. levha tektoniginin temelleri atildiktan sonra bu kuramin okyanuslardaki kinematik evrimin ayrintilarina nice uydugunu gorebilmek icin ozellikle atlas okyanusu’nda ayrintili deniz tabani jeofizik calismalari yurutmustur. bu arada yer kure gecmisinde pangea gibi dev kitalarin taskurenin duyarliligi uzerindeki etkilerini incelemistir.

    ayrica alpid kusagi uzerinde de calisan le pichon, ozellikle icinde bulundugumuz 180 milyon yillik surecte alpidlerin gecirmis oldugu evrimin anlasilmasina onemli katkilar yapmistir. japonya’da kaiko projesini yasama gecirerek dalma-batma yapilarinin dinamigini incelemistir. ayni zamanda fransa’daki meslektaslariyla, ozellikle jacques angelier(†) ile birlikte ege bolgesi’nin gectigimiz 60 milyon yillik surecteki dinamik temellerini ortaya cikarmistir.

    99 depremlerini izleyen surecte turkiye ile (sengor, itu kanaliyla) iletisimi yogunlasan le pichon, afetin hemen ardindan turkiye’ye gelerek celal sengor ile birlikte yikima ugrayan bolgeleri gezmistir. fayin marmara denizi altinda devam ediyor olmasinin arastirmalarda saglayabilecegi yarardan istifade edilmesi uzerine gorus bildirmistir. bu baglamda, yasi yetenlerin animsayabilecegi uzere, 2000’de le soroit arastirma gemisi (le pichon ve sengor baskanliginda) calismalariyla marmara denizi’nin 1/50.000’lik ilk ayrintili haritasini cikarmistir. (not: elbet o donemde de elin gavurlari yer alti kaynaklarimizi, yurdumuzun gizli bilgilerini kaciracak diyenler cokca idi) boylelikle, le pichon’un oneri ve cabalari, marmara denizi’nin dunyada en iyi bilinen ic denizlerden biri olmasinda onemli rol oynamistir. turkiye’de deprem bilimine, mevcut sismik duruma iliskin bilgilerimze, kuramlarimiza, ongorulerimize etkileyici bir katki yapmistir.

    kaynakca:
    ana hatlariyla itu haberlerden uyarlanmistir.
    wikipedia’dan, ayrica tanya levin’in 25 mayis 1988 tarihli le pichon soylesisinden yararlanilmistir.
  • pazar akşamı saat 21:00'de teke tek isimli programa katılacakmış yeniden. sabırsızlıkla bekliyorum anlatacağı şeyleri. acaba 5.8'lik deprem sonrasında eklemek istediği şeyler neler olacak?
  • bu adam çok şey biliyor....
  • şu an habertürk'te kürşad oğuz'un sorularını yanıtlıyor.
  • ilk depremi yıllardır beklediklerini, lakin ikinci depremin kesinlikle öngörülemez olduğunu söyledi. ikinci depremin kesinlikle tahmin edilemeyeceğini üstüne basa basa defalarca söyledi.

    bu adamın dilinin ucuna gelip söylemediği, söyleyemediği bir çok şey olduğuna eminim.
hesabın var mı? giriş yap