• apple dün fhd bile olmayan hd+ lcd ekranlı amiral gemisi iphone 11'in lansmanını yaptı ve türkiye fiyatının minimum 10000 lira olacağı kesin, burada millet 2000 liraya satılan hd amoled ekranlı android one cihazı eleştiriyor, fakir olmak da zor.
  • daha taşınabilir boyutlarda gözüken yeni xiaomi telefonu.

    öte yandan çözünürlüğü "eksiklik" olarak nitelendirmek gerçekten şaşırtıcı. ülkenin %90'ı 15"6 inç boyutlarında 1366x768 laptop ekranına bakarken hem de.
  • son 2,5 yıldır flagship olarak tanımlanabilecek bir android cihazı kullanmaktaydım. batarya sorunları başlayınca, kendime yeni bir cihaz bakınmaya başladım ve yaklaşık 3 hafta önce ise biraz araştırdıktan sonra bu cihaza geçme kararı verdim.

    öncelikle şunu söyleyebilirim ki 1.500 tl'ye bu cihaz gerçekten çok çok çok uygun. üstüne samsung logosunu bassalar 2.000 tl'den başlar net bir şekilde söyleyebilirim. olumlu yanlarından başlarsak;

    + telefon android one projesi kapsamında stock android ile geliyor. oldum olası ios çakması miui arabirimini sevmediğim için ve redmi note 7'deki (huawei mate 20 lite'da da vardı) bildirim sorunlarına da şahit olduktan sonra android one benim için kritik bir öneme sahip oldu. bu sayede minimum takılma kasılma ile sorunsuz yada minimum sorunlu (herhangi bir soruna rastlamadım çok şükür) bir cihaza sahip oluyorsunuz. 2 yıl güncelleme garantisi de cabası (android 10 hala ortalarda yok ama neyse)

    + 4030 mah batarya, 11nm teknolojisi ile üretilen snapdragon 665 ile bitmek bilmiyor. sabah 3'de başladığım ve gece 11.00'de eve döndüğüm yoğun bir günü %65 şarj ile tamamlamak harika bir duygu. telefonda oyun oynamayan ama yoğun e-mail ve twitter trafiği olan bir insanım.

    + ahize sesi çok net, karşı tarafı çok rahat duyabiliyorum, mikrofonu da çok başarılı ve hiç sıkıntı yaşanmıyor. hoparlörü mono olmasına rağmen çok güçlü ve yüksek ses verebiliyor. son seste rahatsız edici bir bozulmaya şahit olmadım.

    + quick charge 3.0 destekliyor ve çok hızlı şarj oluyor.

    + ön ve arka yüzeylerinin gorilla glass 5 olması güzel nadir çizileceğini düşünüyorum. kılıf kutu içinde zaten mevcut.

    + camera2 api desteği. bunu biraz açmak gerekirse, telefonda 3 adet kamera var; 48 mp'lik ana kamera, 8 mp'lik geniş açı, selfieler için ise ön tarafa 32 mp bir kamera koymuşlar. içindeki orjinal kamera yazılımı ile bu 3 kameraya da erişim sağlayabiliyorsunuz. (birde derinlik algılama için 2 mp bir kamera mevcut onu geçiyorum)

    artık herkesin bildiği gibi kamera'nın kaç megapixel olduğu ve hangi özelliklere sahip olduğu önemli. ama bir yere kadar. bir noktadan sonra asıl işi yapan ve farkı yaratan kullanılan kamera yazılımının başarısı oluyor. google'ın da bu konuda nasıl ilerleme kaydettiği herkesin malumu. apple'da iphone 11 ile google ile başabaş hale geldi hatta belki bazı noktalarda daha da önde. neyse lafı çok uzattık, internetten gcam (google camera) portlarından birini bu telefona indirip kuruyorsunuz ve ondan sonra 1.500 tl'lik telefonun nasıl harikalar yaratabildiğini kendiniz bizzat görebiliyorsunuz. altını çizmek isterim asla iphone 11, pixel 4 yada samsung s/note 10 ile kıyaslanamaz ama ulaşılan seviye 1.500tl'lik bir telefon için hayranlık uyandırıcı seviyede. dezavantaj olarak gcam'de geniş açı lensini kullanamıyorsunuz ama çok ihtiyacınız varsa stok kamera yazılımı emrinize amade durumda. fakat bu geniş açı lensin görüntü kalitesi gerçekten çok zayıf.

    şimdi negatif yanlarına bakarsak; (negatif yanların çoğu "1.500 tl'ye telefon almışsın çüş artık" diyebileceğiniz düzeyde)

    - ekran. düşük çözünürlükten ötürü pixel dizilimlerini rahatlıkla gözlemleyebilirsiniz. ilk başta "ne yaptım lan ben" hissiyatı verdiyse de sonradan (2 gün gibi) insanın gözü alışıyor ve hiç rahatsız olmuyorsunuz. onun dışında ekran amoled olduğu için renk üretimi çok başarılı, renkler gayet doğal gözüküyor. ekran ışığı yetersiz diye çok yerde okudum ama şu ana kadar en ufak bir zorlanma yaşamadım, dışarı çıkınca otomatik ışığı en üst seviyeye çekiyor zaten. yazın başım ağrıyabilir belki göreceğiz.

    - nfc yok. bunu çok arıyorum işte. telefonu cebe atıp cüzdanı almadan temassız poslardan rahatça işimi görebiliyordum. şimdi o rahatlığı kaybettim. pratik bluetooth bağlantıları için kullandığım nfc stickerları da dahil.

    - always listening yok. telefona "hey google" diye seslenip işleri hands-free yaptırma lüksü bulunmuyor. illa o ekran kilidini açacaksın. yada bluetooth kulaklık kullanacaksın gibi gibi.

    - parmak izi okuyucu, sorunsuz çalışıyor ama yavaş çalışıyor. bastıktan sonra ekranı açması 1 - 1.5 saniye civarındadır. beni rahatsız etmedi, animasyonu hoşuma gitti belki ondandır.

    özetle, imkanınız varsa ekranına bir bakın, eğer sizi rahatsız etmezse memnun kalacağınızı söyleyebilirim. özellikle fiyat performans seviyesi inanılmaz...
  • yaklaşık 1 haftadır kullanıyorum bu telefonu, hepsiburada.com'dan xiaomi türkiye garantili olarak satın aldım ve 1 günde elime ulaştı. biraz telefondan bahsedecek olursak tasarım olarak gayet şık bir cihaz, 6 inç ekrana rağmen o kadar büyük bir telefon kullanıyormuş hissi vermiyor. ekran demişken çözünürlük bir önceki model olan a2 ve a2 lite'ye göre düşük, keşke onlar gibi 1080p olsaymış. eğer daha yüksek çözünürlüklü bir telefondan bu cihaza geçiş yapacaksınız ilk günler ekranın çözünürlüğü sizi biraz rahatsız edebilir. ama bu ekranın kötü olduğu anlamına da gelmesin. cihazda amoled bir ekran var, renkler ve parlaklık seviyesi gayet iyi. çözünürlüğe de gözünüz birkaç günde alışıyor. telefonda yüz tanıma ve ekran üzerinden parmak izi okuma özelliği var ikisi de gayet iyi çalışıyor. özellikle ekrandan parmak izi okuyucu bu fiyat seviyesi için gayet iyi. tamam amiral gemisi cihazlar gibi hızlı değil ama kesinlikle samsung'un a serisi telefonlarından daha iyi. kamera konusunda da yine fiyatına kıyasla gayet başarılı. özellikle ön kamerası çok iyi, selfie çekmeyi sevenler bu telefonla çok mutlu olur. telefonun performansına gelecek olursak da oldukça yeterli bir performans sunuyor. takılma, donma sıfır. saf android yüklü olmasından dolayı öyle ıvır zıvır uygulama yüklü değil. kısacası günlük kullanımda asla üzmez, oyun performansı konusunda bir fikrim yok çünkü telefonla oyun oynayan birisi değilim ama marketteki her oyunu en az orta seviye grafik ayarlarıyla oynatacağını düşünüyorum. gelelim batarya performansına, bu telefonun belki de en başarılı olduğu özelliği pili. benim gibi oyun oynamıyorsanız 2 günü çok rahat çıkarıyor. telefonla ilgili aklıma gelenler şimdilik bunlar, bu cihazdan almak isteyen ve aklında bunlardan başka sorusu olan varsa yeşillendirebilir.
  • düşük sayılabilecek bir fiyata en iyi kamera performansına sahip cihazı arıyordum.
    buldum.

    https://eksiup.com/p/2d264800jf2e
    https://eksiup.com/p/uz264802ov4y
    https://eksiup.com/p/hx2648038qmw
  • bir anda neden fiyatları uçtu neden mavi rengin stokları buhar oldu anlayamadığım telefon. eşimin telefonu bozulunca acilen almak zorunda kaldım. 128 gb mavi renk ilk gün baktığımda 1800 lira iken biraz araştırayım bekleyeyim belki daha uygunu vardır derken bir sonraki gün fiyat 2000lere fırladı, sonraki gün mavinin stokları bitti, sonraki gün mavinin stoğu 64 gb olarak 2400 liraya satılır oldu. sahibinden'de arayıp sorduğumda elinde ürünün olmadığını söyleyen satıcı bile 1 hafta içinde ilanın fiyatını 1580den 2100e çıkardı (elinde ürün olmamasına rağmen)

    yani bu eski bir telefon değil daha geçen aylarda çıktı. nerdeyse aynı zamanda çıkan redmi note 8 her yerde, hani desem koronadan dolayı stok sıkıntısı yaşanıyor, yok yani.

    amazon'dan 128 gb gri modeli 1850 liraya denk getirdim aldım çok şükür. o da ertesi gün 1970 liraya fırladı. iyi ki almışım. ne olduğunu anlayamadım fakat hala. ama o çiçek gibi mavi rengi alamadım ona yanıyorum.

    edit: durum hakkında bilgisi olan varsa yeşillendirmesini rica edeceğim zira bir adet daha almak istiyorum fakat bu kez aciliyeti olmadığı için maviyi düzgün fiyata bulana kadar bekleyeceğim.
  • güncellemeden sonra aşırı yavaşlamış telefondur. chrome dahil her uygulamada kasıyor. kamera bazen çalışmıyor, navigasyon ha keza. çözümünü bilen yeşillendirirse çok sevineceğim.
  • telefonu dün aldım, fazla incelemedim henüz ama diyeceklerim var:

    ekran konusunda endişelerim vardı ama hemen alıştım, eski telefonum full hd bu arada.

    telefona iki sim kart takabiliyorsunuz ama hafıza kartından taviz vermeniz gerekiyor bu durumda.

    parasını fazlasıyla hak ediyor. (1500 liraya aldım)

    şimdilik diyeceklerim bunlar :)

    edit:

    telefonun arkasında şeffaf bir etiket var ve bunu sökmeyin vs yazıyor. bunun haricinde sıkıntısı yok telefonun.
  • 2019'un kasım ayında aldığım telefon. 8 aydan sonra hakkında bir şeyler yazayım dedim.

    almadan önce internetten 720p ekranın çok kötü olduğunu, çamur gibi görüntü verdiğini, piksellerin sayıldığını okuyup neredeyse vazgeçmiştim. sonra da şu an bu yazıyı yazarken kullandığım dizüstü bilgisayarın çözünürlüğünün 1366x768 olduğunu ve 6 inç bir ekranda 720x1560 çözünürlüğün kötü olamayacağını düşündüm. ve haklı da çıktım. normal telefon kullanma mesafesinden bakarak piksel sayabilmek için bir kartalın gözlerine sahip olmak lazım. ekranın amoled olması da cabası.

    parmak okuyucunun arkada değil de ekranda olması tercihimde önemli bir faktör olmuştu. arkada olanlara göre yavaş okuyor ama bana göre arkada o delik olacağına hiç parmak okuyucu olmasın daha iyi. sırf bu yüzden seçeneklerimden biri de parmak okuyucusu yanda olan samsung a7 idi. kaldı ki şu an oldukça iyi iş görüyor.

    telefonla ilgili en sevdiğim kısım ise pil. yılların iphone alışkanlığı; sabah şarj, akşam şarj, arabada şarj, powerbank ile şarj. a3'ü aldığım ilk hafta telefonu her gün şarj etmek zorunda olmamaya alışmakta güçlük çekmiştim. sanki yanlış ya da eksik bir şeyler yapıyormuşum gibi geliyordu. aslında bu ekran görüntüsü gereksiz detaya girmeden yeterli açıklamayı yapıyor.

    normal fotoğraf modu fena değil. geniş açı fotoğrafları çok başarılı değil. time-lapse ve slow-motion video kaydedebiliyor. başlarda yalnızca işimi görüyordu. sonra gcam kurdum ve şu an segmentinin çok üstünde fotoğraf çekiyor.

    2011 yılında aldığım ilk akıllı telefonum, android'in bugün "yavaş" olarak anılmasında payı olan telefonlardan biriydi. gerçekten yavaştı yani. o telefon ve a3 arasında 4 farklı iphone modeli**** kullandım. iphone'a ilk geçtiğim zaman ise bir telefonun bu kadar hızlı ve stabil olması beni şaşırtmıştı. hem android hem de ios tecrübesi olan biriyim.

    işte a3 almayı düşünürken android çekincem vardı ve önceki telefonum iphone'du. benim hatırladığım android'i 2 haftada bir fabrika ayarlarına döndürmek gerekiyordu. bu telefonla 8 ayı devirdik, herhangi bir yavaşlama ya da takılma hissetmedim. arc'ta sürekli olan "x uygulama cevap vermiyor" vesaire hatalara rastlamadım. iphone'dan sonra bir yadırgama da hissetmedim. android'e tekrar geçiş sandığımdan çok daha rahat oldu.

    özet; beklentimin çok üstünde performans verdi ve aldığım en iyi f/p ürünü oldu.

    edit: 18 aydır hala ilk günkü gibi takır takır çalışıyor, pili yoğun kullanımda 1 günden fazla gidiyor. bugüne kadar ne donanımsal ne yazılımsal bir sorunla karşılaşmadım. hatta bu telefon bozulmayacak da başka almayacağım diye kaygılanmaya başlamadım değil.

    siz ne yapıyorsunuz da telefonlarınızı bu hale getiriyorsunuz çok merak ediyorum.
  • android one'ın 10. sürümü rezaletinden sonra telefondan iyice soğumuştum. telefon boşta iken 3,5 ram kullanıyordu ki kapasitesi zaten 4 gb. arka planda neler yapılıyor kim bilir. neyse ki xiaomi türkiye sitesinde miui rom'unu kurmayı öğrendim. üstelik twrp ile uğraştırmadan iki tıkla işimi hallettim. şu anda güncel android 10 tabanlı miui 12 kullanıyorum ve yağ gibi akıyor. hatta yüzen ekran olayı çok güzel olmuş, telefon nasıl kasmadan kaldırıyor şaşırıyorum. telefondan yeniden tat almaya başladım. ilgilenenler için adımları paylaşıyorum;

    not: her şeyinizi yedekleyin sorumluluk kabul etmem.

    dipnot: yeni sürümler çıktıkça sürüm güncellemelerini yine altta yazdığım şekilde manuel olarak bilgisayarda yapmanız gerekecek. bunu dikkate alarak başlayın.

    dosyaların genel linki
    files kısmında toplu olarak da görebilirsiniz.

    -telefonu fastboot moduna alın (ses kısma + tuş kilidi tuşlarına aynı anda basılı tutun)

    -linkteki "mia3_miui_fastboot_flasher" klasörü içerisindeki "mia3_miui_fastboot_flasher_v2.0.exe" dosyasını indiriyoruz.

    -yine aynı linkteki şu yolu takip ederek;

    miui_xiaomi.eu > weekly > xiaomi.eu_mia3_20.7.16_v12-10-bitnet.zip

    dosyasını indirin. (her hafta sürümler güncelleniyor, en son olan sürümü indirin)

    -indirdiğiniz iki dosyayı, tek bir dosya çatısı altında tutun. bitnet uzantılı dosyaya sağ tıklayarak "buraya çıkart" diyerek dosyaları çıkarın.

    -ilk adımda indirdiğimiz dosyayı "mıa3_mıuı_fastboot_flasher_v2.0.exe" açın. klasöre bazı dosyalar eklenecektir.

    -son olarak telefon fastboot modunda bilgisayara bağlı iken "flash_and_format_data.bat" dosyasını çalıştırın.

    (bütün bilgileriniz silinecektir. ilk defa yapanlara tavsiye ederim. fakat güncelleme aldıkça bilgileriniz silinmesin ama güncelleyeyim diyorsanız yine klasör içinde olan "flash without format data" olana tıklamanız gerekecektir.

    -kurulum otomatik olarak başlayacak, müdahale etmeyin. "kurulum bittikten sonra press any key to continue" yazısı çıktığı zaman herhangi bir tuşa bastığınızda programdan çıkmış olacak ve telefonunuz yeniden başlatılacak.
hesabın var mı? giriş yap