• bir benzerininde irak savasi sonrasi toplanacagindan hic kuskumun olmadigi olusum. kim bilir belki de coktan toplayip kararlar aldilar bile..
  • toplu fotografini diesel'in degisitrip reklamlarinda kullandigi konferans. sanatsal acidan iyi bir is ama etik acidan bir cok insanin kaderini belirleyen bir olayi bu hale getirmek dogru mudur tartisilir.

    http://www.kcl.ac.uk/…/essays/copenhagen/yalta.html
    http://teachpol.tcnj.edu/…_pol_hist/fi/00000184.jpg
  • churchill bu konferansta stalin'e sunduğu paylaşım planını bir peçeteye yazmış, "romanya 51'e 49 olsun, yunanistan'ı bize ver, doğu avrupayı al" şeklinde al takke ver külah yapmış, daha sonra da "yok öyle bir şey, zaten mürekkep peçetede dağılmış, sayılmaz, sayılmaz!!" diye çamura yatmıştır.
  • bu konferansta stalin de kuzeydoğu türkiye'ye konmayı arzulamış olsa da roosevelt karşı çıkmış ve sonuçta da stalin amacına ulaşamamıştır.
  • 1945 tarihinde stallen'in rosewellt'i gaza getirmesiyle ve churchill'in kim nereye giderse takip etmesiyle gerceklesen konferanstir. bu konferansta alinan kararlar:
    buyuk 4'un herbirine (amerika rusya ingiltere ve fransa) isgal sahalari verildi.
    rus isgal sahasinda demokrasiye olanak verilmesi istendi.
    rus sahasinda olan berlin, butun almanya gibi buyuk 4 icin bolunecek.
    bati berlin ruslarin idaresinde olacakti
    bu isgal sahalarinda birinden otekine gecerken pasaport gerekmeyecekti
    kallingrad polonyadan alinip ruslara verildi(komunist rejimden dolayi, meydandaki tum polonyalilar toplu katliamda oldu)
    polonya ulke olarak batiya kaydirild(rusyadan korunabilmesi icin sartti yoksa polonya yonetimi komunist olacakti)
  • ikinci dünya savaşı sırasında müttefik kuvvetler arasında yapılan son konferanstır. daha önce yapılan konferanslar daha çok, tarafların savaş içinde izleyeceği stratejilerin tartışılması ve ülkelerin savaş sırasında almanya karşı mücadeleye devam etmelerini sağlamak için düzenlenmiştir. yalta konferansı ise sonu yaklaşan savaş günlerinde savaştan sonra ne yapılacağıyla ilgili konuların tartışıldığı ilk konferastır.

    konferansın yapıldığı günlerde almanyanın altı aydan az bir ömrü kaldığı net bir biçimde görülmektedir. japonya ise uzun bir süre daha savaşacak güçte olsa da abluka altında bütün gücünü yavaş yavaş tüketeceği açıktır. savaşın son günlerine doğru okyanusta hakimiyet kuran amerika, japonyaya gıda ve ham madde taşıyan yüzlerce gemiyi batırıp ve adada açlığın başlamasına sebep olur. bu şartlar altında japonların bir kaç seneden fazla dayanmalarının mümkün olmadığı ortadadır. aynı gerçek japon yönetimi tarafından da görülür ve japonya halkın tepkisini çekmemek için gizlice barış görüşmelerine başlamanın yollarını aramaya başlar.

    diğer taraftan avrupa kıtası çökmüş ingiltere, fransa, almanya, italya gibi büyük devletlerden iskandinav ve balkan ülkelerine tüm kıta, kaynaklarını tüketirken; çin, japon işgalinden kurtulmak için amerikanın japonyayı yenmesini beklemektedir. bu durumda yeni dünyanın liderlerinin kimler olacağı yavaş yavaş ortaya çıkmaya başlamıştır ve bu konferans geleceğin iki süper gücünün, gücünü yitiren diğer ülkeler arasından sıyrılıp savaş sonrası dünyasını şekillendirmek için mücadeleye başladığı yerdir.
  • konferansta savaş sonrası dünyada barışı sağlayacak olan kurumların şekillendirilmesi için çalışmalara başlanmış ve daha sonra birleşmiş milletlerin daimi üyesi olacak olan amerika, rusya, çin, ingiltere ve fransaya oylama sonucuna bakılmaksızın alınan kararları veto etme yetkisi verildi.

    konferansta bir çok konu yüzeysel olarak tartışılırken polonyanın durumu hakkında karar verilmesi oldukça zaman almıştır. bu tartışmalar sırasında amerika ve rusyanın gelecek dünyaya bakış açısı arsındaki farklar git gide belirginleşmeye başlamış ve savaş döneminde birbirine yakınmış gibi görünen bu iki ülke arasındaki ilişkiler hafiften gerilmeye başlamıştır.
  • hitler ve yardakçılarının defterinin dürülmediği, zaten dürülmüş defterin üstüne çay ve sütlü kurabiye partisi düzenleyip geyiği çevirilmiş. "ulan şimdi hazır dünyayı ve almanları elimizin altına almışken, hoca nasıl donatsak alemi de şöle her gün çilingir sofrası etkisi yapsa" konferansıdır.

    sonrasında çekilen fotoğraf, tarihi olmasıyla beraber geyiklere de malzeme bi olaydır.

    rus tarafı: stalin, ortamın alçak gönüllü ağası modunda tebessüm, koltuğun kenarına oturmuş bir eli açıklık göstermektedir. rus heyeti olan arkadaki askerler, cepheden yeni gelmiş, duş almış giyindirilmiş konferansa sokulmuş gibi, hafif saf çıkmışlar. nasıl desem ki, böyle bildiğin hafif doğu insanının genelde içine kapanık, kendi arasında takılan ve hala içinde bir çocuk barındıran yapısının tablosunu çizmişler sanki.

    ingiliz tarafı: "olm asıl ağa benim, her ortamın adamı biziz" hal tarzındalar direkt. churchill, karakteristik yapısıyla karşımızda.

    amerikan tarafı: "lan senin krallığın geride kaldı, artık ortamların adamı biziz. her ortama girip yavaş yavaş alışıyoruz, hepinizi sikicem, sen dur" açık tarzında. rossevelt, ortayı kapmış tabi ki. pelerin falan. açık yani herşey.

    tütün olayı:
    churchill- biz köklü bir geleneğiz, öle yeni yetme çömezler gibi sigara içmiyoruz
    rossevelt- olm bu sigara modern dünyanın simgesi, bok atıyorsun bir de. sen daha puro iç, iç.
    stalin- ulan ele güne hava atıcam diye güzelim ortamın içine ediosunuz, versem benim pipoyu iki çekişte allahınız kayıcak, hala havalardasınız. delikanlı yok mu lan!
  • şu ana kadar yazılmamış olması ilginç ama bu konferans ukrayna'da yapılmıştır..
hesabın var mı? giriş yap