• göktürk üçoluk tarafindan sacmalanan bir laf. kesin beyanati soyle
    --- spoiler ---

    gerçek profesyonellikte yazılımın fiilen yazılması yazılım mühendislerince yapılmaz.
    --- spoiler ---
    link:
    http://www.ceng.metu.edu.tr/~ucoluk/bm/#bilgisayar mühendisliği

    once merak edip acaba hayatinda hic yazilim muhendisligi yapmis mi diye baktim. cv sini koymus kendisi, hemen girip baktim:
    http://www.ceng.metu.edu.tr/~ucoluk/cv14.html

    l978 yilina dayanan oz gecmisinde; bir tek 1986 nin yaz tatilinde "consultant" olarak muhendislik degil; arastirma laboratuarinda calismis bir akademisyenin beyani oldugunu gordum.

    bunu diyen sahis, buyuk ihtimal ogrencilerine de ayni lafi ediyodur.

    ıste bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmak dedigimiz olayda aynen budur.

    bre adam, git 3-5 yil yazilim muhendisi olarak calis sonra boyle bir laf et. sonra ogrenciler gelip; ya uff benim hocam kodu amele yazar dedi, yurtdisinda oyle degilmis; diyen tipler artiyor.

    en kotu deneyimin yok; mezun olan 3-5 tane google/microsoft vs de calisan yazilim muhendislerine sor; kod yaziyolarmiymis diye?

    tamam yazilim muhendisi oturup 8 saat durmadan kod yazmaz, veya tek yaptigi sey kodlama degildir; ama yazilim muhendisinin oldugu yerde kod yazma isini baska bir kisi yapmaz.

    not: yazilim "gelistirme" muhendisiyim ve bugun calistigim 8 saat surecinde yazdigim kod sayisi 20-30 satirdan fazla degildi. 100 satiri anca haftada bir gecerim. benim disimda yaklasik 2000 kisinin yazilim muhendisi olarak calistigi bir firmada calisiyorum; kimsenin oturupta butun gun kod yazdigini gormedim (teknik olarak zaten pekte mumkun degil)
  • kpss'ye girer memur olur.
  • bilgisayar mühendisinin de bilgisayar tamir etmeyeceği gibi doğru bilgidir. yazılım mühendisliğinin temelinde kod yazmak yoktur. bunun aksini iddia eden yanlış düşünüyordur.

    fakat, türkiye'de işlerin böyle yürümediği doğrudur. türkiye'de bilgisayar mühendisi isen bilgisayar tamir etmeli, format atmalısın, network kurmalı ve devamlılığını sağlamalısın. bilgisayar mühendisi isen yazılım geliştirmeli yani kod yazmalısın.

    ama bu doğrusudur demek değildir. yanlıştır. şartlar bu şekilde diye aksini iddia etmeye gerek yok.

    not: mühendis değilim. yazılım sektöründenim.
  • hayatımda duyduğum saçma iddialardan biri.

    peki bu milyonlarca satır kodu kimler yazıyor acaba? cevap olarak programcı demiş.

    programcı ne peki? programcılık diye bir meslek mi var? üniversitelerde böyle bir bölüm mü var? yüksek okul tarzı şeyler var ama onların olayı farklıdır.

    sonra da demiş ki:
    "bu 'programcıların' 'kodlamaları' da aynen bir inşaat sahasındaki şantiye mühendisinin inşaatın yapılmasını her aşamada denetim altında tutması gibi bir yazılım mühendisi tarafında sıkı biçimde denetlenir. hatasızlığı kontrol edilir. "

    peki sen başkasının yazdığı kodu nasıl denetleyeceksin? bir kere sen başkasının yazdığı kodu denetleyebilmen için oldukça sıkı ve tecrübeli bir kod yazarı olman gerekiyor. sadece teorik bilgilerle başkasının yazdığı kodu denetleyemezsin canım! gerçek hayatta bu işler böyle olmuyor.

    türkiye'de söylenmiş bir sözdür. dünyada hiçbir karşılığı yoktur. dünya çapında bunu söylemeyin sakın adama gülerler hem de feci şekilde.
  • yanlış kurgulanmış bir yazılım endüstrisinde öğrendiği iş bilgisi ile kitabi bilgiyi eleştirenleri görmemizi sağlayan demeç...

    mesleğini yapmayan bir yazılım mühendisiyim, türkiye'de yazılım mühendisliği diye bir kavram yokken bu mesleği seçtim fakat eğitimini aldığım işi yapamadığım için bıraktım... yazılım mühendisi yapılacak işi analiz eder, planlar ve denetler, işi kod yazmak değildir, fakat piyasada analiz ve plan gibi şeyler hiç yapılmadığı, yapılsa bile hakkıyla yapılmadığı için değeri yoktur, yazılım mühendisinin işi sistemin en iyi şekilde çalışmasını tasarlamaktır, gerisi programcıya kalır...

    yazılım mühendisi kod yazmayı bilir ama yapıyı görebilecek kadar bilmesi yeterlidir, ülkemizde kodlar düzenli yazılmadığı için kodun içine girmek büyük sorun gibi gözüküyor, yurt dışında çalıştığım projelerde 10 farklı programcıdan aynı kalitede kod görebiliyordum, burada bir kodun ne olduğunu çözmek için ya kafa patlatacaksınız ya da adamı alıp yanınıza oturtacaksınız ki size ne yaptığını anlatabilsin, mühendislik bu değildir, mühendisliğin ne olduğunu bilmeyen kişiler gelip burada atıp tuttuğu ve kendilerini mühendis diye tanıttıkları için zaten mühendislik saygı görmüyor, önce yaptığınız işin en mükemmelini verin, sonra millete bok atın...

    ek olarak şunu söyleyebilirim ki bir yazılım mühendisinin kod yazmayı tercih etmesi kendisine kalmış bir şeydir, sonuçta formal eğitimini aldığı şeylerden birisi de programcılık fakat bunu seçmiş olması ya da iş hayatı tarafından buna yönlendirilmiş olması yazılım mühendisliği biliminin kod yazmak olduğu anlamına gelmez...

    edit: olay çok saçma yerlere çekiliyor, doktorum ameliyat yapmam gibi saçma örnekler verenler var, mühendisliğin tanımının bilinmemesinden kaynaklı bir durum, işin acısı mühendis olan pek çok kişi bile kendilerine dayatılan işleri yaptıkları için mühendis kelimesinin kelime anlamını unutmuşlar (ya da hiç öğrenmemişler)...
  • adam haklı beyler /bayanlar. normalde olan durum budur , bir yazılım mühendisi olarak konusuyorum fakat türkiyede olay böyle değil ., en basitinden iş ilanlarına bakın şöyle bir sey göreceksiniz.

    bilgisayar müh. , yazılım müh. , elektronik müh. , matematik müh. , vb. bölümlerden mezun olmus.

    ne demek bu tanım ? şu demek ; benim size yaptıracağım iş kod yazmak ama kod yazmanın artık çok fazla bir olayı kalmadığından bana hızlı öğrenen insanlar lazım . neyi nereye kopyala -yapıştır yapabilecek birisi gerekiyor. architecture , design ya software developemnet life cycle (sdlc) dan haberim yok . bunlarla uğraşmam dışardan alırım . teknoloji de ar-ge birimim yok . sadece işleri yürütecek eleman istiyorum anlamına geliyor. bu da ülkemizin kangerini olmus sıkıntıdır. olay su ;

    ar-ge yapacak adam istenmiyor . çünkü hem masrafı yüksek hem de geri dönüşü kısa zamanda olmayan bir yöntem . bu nedenle de ben teknolojiyi geliştireceğime insanlara geliştirilmiş teknolojileri satarım . bu durum da zaten ülke neden gelişmiyor sorusunun da cevabıdır.
  • teorik olarak dogrudur. ancak ulkedeki universite egitimi oyle boktan bir hale geldi ki myo mezunlarinin yapacagi isler icin sirketler asgari ucretle muhendis calistiriyor.
  • yazılım mühendisi kod yazar ama bizdeki bazı beyin terkler sadece kod yazar sanıyor. yazılım mühendisliğinde bir proje bir çok adımdan geçer.

    bilgisayar mühendisliği gibi donanım ve elektroniğe pek bulaşmazlar, işleri yazılımdır.

    bir projedeki şu adımlardan sorumludurlar:

    - analizi,
    - tasarımı,
    - kodlaması,
    - testi,
    - entegrasyonu,
    - müşteriden gelen hataların düzeltilmesi ve bakımı.

    bazı kısımlarda tamamen fikir yürütürken bazı kısımlarda kod yazarlar. bazı kısımlarda ise tasarımcı ile programcı arasında köprü olup müşteri isteklerine göre bu grubu yönetirler. yazılımın içinde de profesyonel olarak belirli kısımlara odaklananlar vardır. yazılım mühendisliği sadece kod değil kısacası. konu derin, ama bir cümleyi seçip oradan saçmalamanın lüzumu yok.

    her yazılım mühendisi en basitinden veritabanı programlama bilmek zorunda değildir. ülkemizde tutmamasının sebebi tamamen bizdeki saçma son anda yetiştirme çabası ve nankör patronların saçma düşünceleri. hoş ünilerde sağolsun az tuz biber ekmiyorlar. tek istediğim diplomaydı bu. ama ülkedeki üniler çok öyle profesyonel eğitim veremiyor.
  • aynı şeyin türevini makina mühendisi, elektrik mühendisi için vs. de söylüyorlar. gelişmiş ülkelerden çalıştığım firmalara gelen mühendisler, gayet güzel bir ustadan daha kaliteli iş çıkarıyorlar genelde. montaj yapıyor, çalıştırıyor her haltı beceriyorlar.

    bir yazılım mühendisi kod yazmayıp ne yapacak çok merak ettim.
hesabın var mı? giriş yap