• hastası olunan programdır. çok güzel. çok çok güzel. anlaşılır anlatım, sunucu abi yakışıklı ve muazzam bir ses tonu var. sanki bu iş için eğitilmiş. hastasıyız onun da. ama programın ilgi görmemesini, tarihine sahip çıkmayan bu millet açısından doğal olarak değerleniriyorum. ama hastasıyız bu programın dostlar. doğal olarak ntv.
  • bugün itibariyle tekrardan baslamis programdir. ntv'de devam ediyor su an. kadim türkler'in izinde, mogolistan'dayiz.
  • imam rabbani gibi değerli sufi âlimlerin açıkladığı üzere, hakikat yolcusu, farklı şuur derecelerinde, kalbinde yol alır. seyri illallah, yolcunun gerçekleştirmesi için ezelde belirlenmiş ismine, manevi rehberi eşliğinde ilerlemesi, hakkı isteyenin soyut ilimler konusunda, edinim sağlamasıdır. seyr-i âfâkî, zorluk getiren, allah’ın sevmediği kötülüklerden benliği arındırmaktır ve seyr-i enfüsî, iyi hâlleri edinmek şeklinde açıklanmıştır. seyri fillah ise hakikat’ine ulaşan, ezelde belirlenmiş ismiyle kavuşan yolcunun, nihayeti olmayan sonsuzluktaki yolculuğunu ifade eder. seyr-i anillah-i billâh, ölümsüzlüğünü keşfetmiş manevi rehberin, tüm bu yolları katettikten sonra, insanlara yol göstermek için dünyeviyatın içinde bulunarak var olmasıdır.

    bu yolla; yunus emre, hz. mevlâna, hz. şems, abdülkadir geylani ve daha nice kadim bilge, manevi rehber, sonlu ve sonsuzun uyumunu, somuttan soyuta, soyuttan somuta, aklın ötesinde, mükemmel bir biçimde dünyada sergilerler. onlar, allah’a doğru güçlü bir irade göstererek, nefsi arındırmayı başarmış, aklın haddini fark etmiş kişilerdir ki tıpkı, bedende kalbin her noktaya ulaştığı gibi, birliktedirler. o şahıslar, hz. hızır’ı dost edinip, ona benzeşerek, akıldan ziyade, kalbî farkındalıkla, anda, çok daha geniş bir perspektife sahip, ölümsüz zaman yolcularıdır.

    bu yolculuk, çıkmamız için anın içinde bizi de beklemektedir. an, hangi durumda olduğumuzu bize ifade eden, ulaşabileceğimiz en yakın mefhumdur. sır, geçmiş ve gelecek sanrısından sıyrılıp, bu iki hayalden kurtularak, anı yaşamaktadır. an, vakit, dem sınırsızdır. bu anların içinde, iyi veya kötü, türlü hâllerde bulunuruz.

    yolcu, hangi duygu durumuyla hemhâl ise o demdedir. o kişi; dünveyiyatla dolu bir zihindeyse vakti dünyadır, acı hissediyorsa vakti acıdır, huzurluysa vakti huzurdur. sufi; vakit her neyi gerektiriyorsa, allah’ın hükmü altında olduğunu bilerek, tüm bu duyumsamaları, tam bir kabullenme içindedir. hiçbir şeyi itip dışlamaz; zaten, sufiler, vaktine karşı gelen bir yolcuya ‘’vakit kılıç gibidir, keser’’ demektedir. tüm bunların yanında, farkındalık kazanmış bir yolcu, kendini, yalnızca bir hâl ile tanımlayarak, ruhunu sınırlamaya çalışmaz; zamanı dondurmaya girişip bir anı, duyguyu sahiplenerek, takılıp kalmaz.

    sufiler, vaktin çocuklarıdır; çünkü, onların hâli ile anı kaynaşmıştır. maneviyatları, anda tevhidi sergileyecek şuura gelmiş, vakit ve hâlleri aynılaşmıştır. zamanı belirleyen arınmış, safi bir hak âşığınaysa ''vaktin babası'' denir; böyle bir kişi, vakit ve hâllerde yetenek sahibidir. yolcu da zamanda ilerleyerek, çocukluktan erişkinliğe bir yol seyretmektedir. o, allah’ın hükmüne yönelik teslimiyetle yola çıkar. hakikat yolcusu; bu anlamda, demi vurgulayan “allah, her an yeni bir şandadır” ayetiyle, zamana olumsuz atıflarda bulunmaması gerekliliğinin farkındadır. çünkü, zamanı yaratan da allah'tır ve o kişi, eylemlerini, bu bilincin dengesinde belirler.

    ibn-i arabi, anın içindeki zaman yolcusuna, şu şekilde sesleniyor: “tüm zamanlar, tek bir anda mevcuttur. şu anlamı unutma: ezel, şu andır; ebed, şu andır; kıdem, şu andır. ezel, ebed, kıdem; şu içinde bulunduğumuz ve göz açıp, kapama hızındaki bir zaman içinde, elden çıkardığımız, şu vakte sığdırılmıştır. vaktin içinde, kendini ara! unutma ki: bütün bu gelip geçen anlarda, hak’tan başkası yoktur.’’

    ‘’kün’’ (ol) emri bir andır ve tüm zamanları kapsar. bu sebeple, sonlu gözüken, derinindeki sonsuzluğundan dolayı kutsaldır. yoksa, yalnız başına beşerde, bir kutsallık, kayda değerlik yoktur. tüm anlam, parçadan bütüne vardığında, allah’la birlendiğinde kutsiyetine kavuşur.
  • gaziantep'te 21 haziran'da açılan ve dünyanın ikinci büyük mozaik müzesi olan zeugma mozaik müzesi'ne dair yapmış olduğu programı http://video.ntvmsnbc.com/…lcusu-9-temmuz-2011.html adresinden seyretmek mümkün; aslında sadece mümkün değil aynı zamanda bir zorunluluk; sadece yarım saatlik çok etkileyici bir program olmuş bu. sunanın da hazırlayanın da eline sağlık.
  • tarih dersi nasıl ilgi çekici şekilde verilir, onun dersini veren bir program. ortaokul-lise boyunca tarih derslerinden nefret etmiş, üniversitede alanına aşık bir sanat tarihi hocası sayesinde geçmişe hayran olmuş biri olarak türk eğitim sisteminde beyni bulanan her öğrenciye tavsiye ederim. tarihi taşkafalı antika hocalardan dinleyeceğinize antik taşlardan dinleyin.
  • muzik secimleri sahane olan ntv yesil ekran programi.
  • cine 5te yayınlanan "bu neyin kafası" temasıyla yöneltilen sorularla ali nesin'in konuk olduğu program
  • ahmet yeşiltepe’nin hazırlayıp sunduğu zaman yolcusu kanımca şu an için bir hayal kırıklığı. program internetten, bir ansiklopediden toplayacağınız bilgiler veya sıradan turizm rehberi tandansında akıyor. görüntüler çok sıradan ve sıkıcı ve sn. yeşiltepe, işlediği konu hakkında zayıf duruyor. ses kayıdı rezalet ve booma patlayan rüzgarı dinlerken sn. yeşiltepe'nin sesi eziliyor. sanırım boom için peluş yoktu ellerinde. bilgilerin bu kadar kuru ve heyecansız verildiği ve prodüksiyonun bu kadar zayıf olduğu bir belgesel ntv'ye yakışmıyor. ama ilk denemedir herhal deyip ilgiyle izleyeceğiz. "burası da var ama kapalı giremedik biz! size uzaktan gösteriyoruz." belgeseli olmasın, "ağacın altında artistik poz veren ben, ne diyeceğimi kestiremiyorum." da olmasın. ama hayırlı olsun. dediğim gibi bekliyoruz gelişmeleri.

    not: bu metin ilk önce ntv'de ilgili haber altına yazılmıştır, onay alınamadığından yorumlarda çıkmamıştır ki bu da ntv eleştiriye gelemiyor demek oluyor.

    (bkz: eleştireye gelemem)
    (bkz: eleştiriye sansür)
    (bkz: medya nasıl yönlendirir)
  • izleyicinin anlayacağı dilden konuşması gerçekten güzel. çoğu terimin anlamı es geçilmeden veriliyor.. en azından atrık daha bilinçli bir ören yeri gezicisi olabilirim. bunun dışında bilgisayar destekli sunulan görselliğin biraz daha kaliteli yapılması gerekiyor düşüncesindeyim.

    programın müzikleri enfes. bilen suserlar bi destek çıkarsa müteşekkir olacağım.
  • 16 temmuz'da yayınlanan programda prof. dr. nevzat çelik ile myra ve çevresinde yapılan kazılar ve likya yolculuğu ele alınıyor: http://video.ntvmsnbc.com/…cusu-16-temmuz-2011.html
hesabın var mı? giriş yap