• bunun bir de efsanesi var.
    insanlar bir kule inşa edip tanrıların katına çıkmaya karar vermişler. hep birlikte böyle bir çalışmaya girişmişler. tanrılar bu atraksiyondan hoşlanmamışlar. bunların herbirinin dilini farklılaştırmışlar. insanlar anlaşacakları ortak bir dil olmayınca birlikte iş göremez hale gelmişler ve kule inşaatı yarım kalmış. o zamana kadar insanların tek bir dili varmış anlayacağınız. tarih boyunca birçok dilbilimci bu ortak dil üzerine kafa yormuştur. umberto eco da bunlardan biridir.

    bu efsanenin anafikri şudur: tanrılarla uğraşılmaz. yoksa ibiş gibi ortada kalırsınız.
  • mezapotamya'ya özgü bir terim. ilk olarak sümerler zamanında yapılmıstır. orta asya'dan gelen bu kavimler, yüksek dağları tanrı makamı kabul etmişlerdi ve dağlık olmayan mezapotamya yöresi'ne gelince bu şekilde yüksek, yapay bir tepe meydana getirerek onu tanrı'nın makamı ve tapınak yeri olarak nitelendirmişlerdir. ayrıca ziggurat tapınak işlevinin yanında bir gözetleme ve düşünme yeriydi. bu zigguratlarda laboratuvarlar, okul, kitaplık ve arşiv de vardı. zigguratlarda bulunan her kitaplık, binlerce yılın bilgisiyle toplanmış yığınla kil tabletlerle doluydu.
  • şöyle bir yapıdır:
    http://www.cappuccinomag.com/…logy-eng/ziggurat.jpg
    http://www.mctague.org/…eces/lyre/zoom/ziggurat.png
    http://www.garone.net/tony/ziggurat.jpg
    bu da sarmal bir türü: http://www.globosapiens.net/…hdad-report-1754-4.jpg

    edit büdüt: meğer bu sarmal ziggurat türü dediğim şey bir cami minaresiymiş! ama yapılırken zigguratlardan esinlenilmiş. http://en.wikipedia.org/…ki/great_mosque_of_samarra
    cahilliğimi yüzüme vuran nasedo'ya teşekkürler, alacağı olsun.*
  • 7 katli sumer tapinagi .
  • i. ö. mezopotamyada yapilmis basamakli tapinak kulesi.
    inka piramitlerine verilen ad.

    hatta şöyleymiş:

    -goner- (#437117) inkalarin ve ozellikle mayalarin da amerika'da buna benzer yapilari var ama ziggurat terimi sadece mezopotamyadaki yapilar icin kullaniliyor. (10.06.2005 13:46:57)
  • conan'dan öğrendiğim kadarıyla babil krallarını zigguratları vardır ve bunlar zamanda kapılar açmak için kullanılır. hatta öyle ki eğer ziggurat'ınız varsa zaman kapısından gelebilecek her türlü yaratışa karşı hazırlıklı olmalısınız ama kapının sizin tarafınızdaki conan gibi hayvanlara karşı daha da bir hazırlıklı olmalısınız...

    bonus olarak atlantis'te gördüğümüz üzere kara adamlar'ın da ziggurat'ları vardır ancak bunlar terstirler ve yer altına doğru ilerlemektedirler..
  • ziggurat, mezapotamya'ya özgü bir terimdir. tanrıdağı anlamındadır. ilkçağ'da sümerler, keldanlılar, babiller ve asurlular tarafından yapılan, tabandan başlayarak tepeye doğru kat kat yükselen, giderek küçülen teraslardan oluşan, zirvesinde bir tapınak bulunan ve yanlarında bir merdiven sistemi yer alan kademeli bir kuledir. üzeri açık ve dört köşelidirler.bu yapılar tarihi metinlerde ziggurat, zigura ve ziggurak gibi çeşitli yazılışlarla görülür. zigguratların ilk olarak sümerlerce inşa edildiği düşünesi yaygındır. mezapotamya halklarının en önemli faliyetleri, tapınakları tanrı'ya ithaf etmeleridir. sadece antropolojik değil, edebi içerikli kalıntılara dayanarak da sümerler'den önce başlamak kaydıyla mezapotamya düşünce tarzına aydınlık getiren tez şudur: politik açıdan sümerler'de şehir devleti sözkonusu idi ve her merkezin bir tanrısı olduğu gibi her tanrının da yeryüzünde kendini temsil eden bir hükümdarı vardı. bu hükümdarın birinci görevi, tanrı'nın evini inşa ettirmekti. çünkü böylece tanrı, onlardan hoşnut kalacak, bunun karşılığında da onların o bölgedeki yaşamlarını temin edecek suyu gönderecekti.işte orta asya'dan gelen bu kavimler, yüksek dağları tanrı makamı kabul etmişlerdi ve dağlık olmayan mezapotamya yöresi'ne gelince bu şekilde yüksek, yapay bir tepe meydana getirerek onu tanrı'nın makamı ve tapınak yeri olarak nitelendirmişlerdir.
  • sümerlerde bir tapınak çeşididir. yüksekliği üç ile yedi kat arasında değişen, yukarıya doğru çıkıldıkça çapları küçülen taraçaların üstüste oturtulmasından oluşmuştur. tanrının yeryüzüne inmasini kolaylaştıran bir merdiven sistemi olarak düşünülmüştür. o nedenle en üstte bir karşılama tapınağı, en alt bölüm ise tanrının evi olarak yorumlanmıştır. pişmemiş tuğlalar dolgu malzemesi olarak kullanılmıştır. dış cephede pişmiş tuğla kullanılmıştıtr.
  • en üst katında ilahi tapınagın sunagı bulunan,etrafından döner merdivenle çıkılan,rasathane olarakta kullanılan,mezopotamya kültüründe görülen tapınaktır.
  • sanat tarihi dersinde gormustuk, tarihte bi cesit tapinak...
hesabın var mı? giriş yap