• merdiven sokakları ve yokuşları ile meşhur, beş yılımı verdiğim güzel ve küçük şehir..
  • karanlık şehir. ankara nasıl griyse zonguldak da o kadar siyah. terminalden inip şehir merkezine inerken bir korkudur alıyor insanı. ben nereye geldim nereye varmak istiyorum diye soruyor insan. şehrin yarısı trabzonludur. gelir kaynağı da malumunuz kömürdür.
  • (bkz: gotham)
  • emekli sayısı çalışan sayısından 22 bin daha fazla olan (138 bin vs 160 bin), bir zamanların emek başkenti.

    ayrıca benim için hüzün kokan mekanlardan biridir.
  • "herhangi bir sebepten dolayı burada yaşamaları gerekiyordu. fakat bu şehirde yer üstünde yaşamak o kadar büyük bir eziyetti ki farklı bir arayışa girdiler.

    tıpkı bugün kahve içecek doğru düzgün bir yer olmadığı gibi binlerce yıl önce de insanların sosyalleşebileceği bir alan yoktu. sağdan soldan toplanan otlar, vurulan bir iki hayvan ile düzlüklere yayılıp keyif yapmak istediklerinde grubun yarısı oturacak düzlük bulamıyordu. yuvarlanarak sonsuzluğa uğurlanıyordu.

    bir tarafları sonsuz deniz diğer tarafları engin dağlarla çevriliydi. etraflarındaki topluluklar denizleri aşıp kıtalar keşfederken onların tek bir çaresi vardı: mağaralar. istedikleri gibi düzleştirebilirlerdi. zamanla oluşan dikit ve sarkıtlar ile torunları sanatın ve estetiğin zevkine varabilirdi."

    zonguldak'ta gezebileceğiniz birçok mağara mevcut. fakat çıkınca güzel bir kahve içmek isterseniz otobüs terminalinden ankara yönüne bilet almanızı öneririm.
    mitolojide, efsanelerde bile canlılar bu şehrin üstünde yaşanacak bir yer olmadığını anlamışlar. hala ısrar eden yüzbinler var.
  • farklı dönemlerde insanların ve diğer canlıların uğrak yeri. tabi şuan engebeli yapısı dolayısıyla yaşam nispeten zordur. çaycuma gibi düz olan iç kısımlarda ise şehirleşme daha gelişkin olabilir. tabi yeşiliyle mavisiyle manzarası güzel olan merkezin bu düşünceye olumlu bakması için kapitalizmin ve zorlukların bu nostaljiyi yenmesi gerekiyor.

    özellikle 300 milyon yıl öncesinde yeryüzündeki ormanların sular altında kalması, kil, çamur ve kum katmanları arasında sıkışıp kalmasıyla taş kömürü oluşmuştur. bu oluşum sırasında katmalar arasında havasız kalan ağaçlar bakterilerin etkisiyle ayrışmış ve büyük bir bölümü kömürleşmiştir.

    (bkz: taşkömürü)
  • carsisinda bir saat dolas burnunun ici komur tozu dolan sehirdir.
  • kalorifik değeri düşük kömür çıktığı için kömürünün de çok değerli olmaması sebebiyle gün geçtikçe kötüleşmeye doğru giden emekli şehridir. muhtemelen yakın zamanda yatırım olmaması sebebiyle şehir olarak batışa geçecektir. bekleyip göreceğiz.
  • alman uçak firmasının iflasını açıklaması üzerine (#germania), havalimanı atıl olan memleketim.
  • altında bulunan kömür madenleri keşfedilmeden önce sazlık ve bataklıklarla sarılı izbe bir yer imiş zonguldak. sazlık anlamına gelen ismi de buradan gelir.
    ne zaman ki uzun mehmet un öğütmeye gittiği dere kıyısındaki taş kömürlerini fark etmiş o zaman değişmiş zonguldak'ın kaderi.
    90'lı yıllara kadar türkiye'nin en kalabalık 5 ilinden biri iken karabük ve bartın'ın il olmasıyla nüfusu yarı yarıya azalmıştır.
hesabın var mı? giriş yap