• 250 lirasını teknikere vererek, teknikerin çizdiği projeye imza atan mesleğini satan şeref ve mesleki ahlaktan yoksun insanın tanımıdır. m2 ve yapılan işe göre değişmekle birlikte, diyelim ki inşaat mühendisleri odası'nın belirlediği en az hizmet bedeli tarifesine göre 5.000 tl tutan bir proje için, adam akıllı yetişmiş elemanlar bulunduran statik ofis, fiyatta kırım yapamazken imzacı mühendisler gözleri paradan başka birşey görmeden istediğiniz fiyata iş yapmakta ve canınızı tehlikeye atmaktadırlar.

    sözgelimi x belediyesi sınırları içindeki bir bina için statik proje çizen bir inşaat mühendisi arkadaşıma, belediyenin ruhsat birimindeki raportör; yapıda kolonlarınız ve donatılarınız fazla, bizim burada çizen tekniker "arkadaşlar" bu kadar fazla demir koymuyor demiştir. yaklaşık 50 - 60 kişinin yer aldığı önemli bir statik ofiste çalışan arkadaşım inanmadığı bir şeyi düzeltmek yerine, neden olduğunu sormak için kalkıp x belediyesine gitmiştir. kız, ağzındaki baklayı çıkarmıştır. ayyy, burada teknikerler çizer projeyi, inşaat mühendisleri de imza atar. siz de amma uğraşmışsınız bu projelere der arkadaşıma. teknikerler ve imzacı mühendis müsveddeleri belediyenin raportörlerinin, şeflerinin " tanidiği " insanlardır. bu düzene çomak sokulmasını istemezler. arkadaşlar, ülkemizde balık baştan koktu. bilgi, sanat, bilim konusunda en başımızdakiler ne düşünüyor ki, kıçı kırık bir raportör bilimi, insan canını düşünsün. allah, bu depremde hepimizin yardımcısı olsun.
  • bir gün bu güzel inşaat mühendislerine gıpta ile bakacağız. sen serbest ekonomin eline bırakırsan mühendisini o 1000 lirayı gider birde 12 takside böler.
  • sonuçta ortaya çıkan şeyin statik proje olmadığı durumdur.
    ortaya çıkan şey bütün onaylardan geçebilir ama bu sonucu değiştirmez.özellikle belirtmek isterim altında inşaat mühendisi imzası olan her projeye güvenmeyin.ülkemizde yapılan kaç işin altında işinin ehlinin imzası var düşünmek lazım.ha buna işin kontrol kısmını da eklemek lazım kaç kontrol elemanı incelediği projeyi yapabilecek veya kontrol edebilecek düzeydedir.
  • sta4 cad ile çizmişse fazla bile kazanan mühendistir. artık bu tür yerel paket programlarla statik projeleri meslek lisesi mezunu elemanlara çözdürüp, imoda, belediyede onayına da aynı eleman gitmektedir. aslında proje müellifi bu projenin statiğini mühendise vererek lütfetmiş. ne yazık ki günümüzde 2-3 kuruşa evden imza atarak hayatını geçiren 50 yaş üstü çok inşaat mühendisi var.
  • serdar amasralı abimizin türkiye inşaat sektörüne hediyesidir.
  • 250 liraya projeyi görselleştiren 3d' ci freelancer ile aynı sokakta oturuyormuş, akşam kahvede yanık oynarken birbirlerine iş paslıyorlarmış.
  • paket program kullanan her mühendisi kolay para kazanıyorlar diye yaftalayan dallamaları da açığa çıkarır. ulan sizin elinize 10 katlı asimetrik bir bina vereyim bunu elle çözün diyeyim, o işi 6 (altı) ayda bitiren adama madalya takarım amk asdfdsdfsdsasds. ömründe cross metodu, sonlu elemanlar yöntemi nedir bilmeyen adamlar buralarda mühendislere şekil yapmasın gitsin memurlarla, öğretmenlerle veya doktorlarla uğraşsın, mühendislik olayı hele de inşaat mühendisliği olayı sizi fazlasıyla aşar.

    bu arada paket programı hakkıyla kullanmayı bilen her mühendis babalar gibi mühendislik yapmaktadır, hak ettiği parasını da çatır çatır almalıdır. paket program kullanmak işi hızlı yapmanızı sağlar, kaldı ki ulan analizi zaten geçtim sırf programdaki çizim hatalarını ve uygulama için yapılması gereken düzenlemeleri yapmam bazen 1 haftamı alıyor. serdar amasralı bu işin suçlusu falan değil yani, kıçınızdan element uydurmayın...

    ben de piyasayı düşüren adamlara uyuz oluyorum, eşe dosta yaptığım ufak iskontolar dışında oda fiyatından iş yaparım, faturamı da asıl fiyata göre keserim vergi vermemek için naylona kaçan adamlardan değilim. ancak meslek etiğini hiçe sayan adamlar etrafınızda çok diye de herkesi aynı tornadan çıkıyor zannetmeyin. o kadar...
  • bir manada sta4cad sayesinde varolan mühendistir. bununla sta4cad veya idecadi kötülemiyorum. bu programları mühendisler kullansın, gördüğü yerde yorumlasın, müdahale etsin diye yapılmış.

    asıl sorun herhangi bir mühendislik nosyonu bile olmayan, yetersiz ve yetkisiz kişilerin bu programla bilip bilmeden günde 2-3 tane proje yapıp, paftalara bile bakmadan ozalite verip, dede bir mühendisin kaşesinin basılmasıdır. haliyle bu piyasada senin über bir mühendis olup olmamana bakılmaz, kim daha ucuza yapıyorsa o iş ona verilir.

    o paftalar sahaya çıkınca da kesitlerde düzenlenmemiş aşırı sık donatılar ve geri kalan tüm detaylar kalfa, formen amcaların insafına kalmaktadır. siz yapı denetimleri demir donatı, kolon, kiriş sayıyor zannedin. ama zihniyet "abi proğram öyle çıkarıyor yea" olunca sta4cad tabii ki çok güzel.

    öte yandan bu işler öyle ara sokaklarda zemin+üç kat apartmanların statiği yapıp, aynı cümle içinde atalet momenti, modal analiz diyerek başkalarına yukarıdan bakmakla da olmuyor. sonra bir bakarsınız o veletler arup, afe, emaar, balkar gibi bir kısmı uluslararası müşavirlere statik hesap sunumu yapan mühendisler olur. ettiğiniz o lafları da yutmak zorunda kalırsınız.
  • 250 tl statik proje 250 tl de imza toplam 500 tl ye 1000 m2 altı statik proje yapıyorlar artık... sikerim bu işi yha ... okumasaydım bu mesleği keşke... lisede kuyumcuda daha iyi kazanıyordum amk...
  • yok abi olmuyor rekabet edemiyorum bu fiyata çizenlerle. kuş beyinli idareler de direkt program çıktısı projeleri bile onaylar oldu. benim hazırladığımı napsınlar ki? yurtdışında yapılan büyük projeler de 20 yaş üstü firmalara gidiyor.

    işi ve mesleği mi bıraksam, gidip ben de kahve dünyası franchisingi mi alsam artık bunları düşünür oldum.
hesabın var mı? giriş yap