• ticaret bakanı ruhsar pekcan tarafından açıklanan hadisedir.

    krizi fırsata çevirmeye çalışan şark kurnazı ahlaksızların varlığını ortaya koyan rakamdır.
  • tespiti bırakın bu konuda ne yapacaksınız onu söyleyin. söylemlerden çok eylemleri görmemiz gerekiyor.
  • haksızlıkla ne alakası var. adamın satın almak istediği ürünlere zam geldiyse sattığı ürüne zam yapacak arkadaş. baskılamayın haksız filan değil
  • 24 ocak kararları ile ülkemiz serbest piyasa ekonomisine geçmiştir. unutmadan belirtmek lazım kararlar 1980 yılına ait, ön planda demirel, beyin takımında ise özal var. serbest piyasa ekonomisinde alan ile satan arasındaki kurallara devlet kesinlikle müdahil olmaz. ürünlerin fiyatları piyasa koşulları içerisinde oluşur. yani ben bir kaşığı 5tl'ye maledip 500 bin tl'ye satabilirim. alan olur veya olmaz buna kimse karışamaz.

    bir başka söylenmesi gereken ise serbest piyasa ekonomisinde stokçuluk kesinlikle suç değildir. kişi bir ürünü stoklayarak bir yatırım gerçekleştirir ve istediği zaman istediği fiyattan satışa çıkarabilir. burada soğuk hava deposu olan birini düşünelim. elma yılda 2 ay toplanan bir meyvedir. eğer stokçular olmasa o iki ayda elma fiyatı inanılmaz düşerdi ama stokçu elmaları satın alıp yıl boyunca stoktan piyasaya sürerek kar etmeye çalışır. böylece üretici de mağdur olmamış olur.

    şimdi gelelim asıl meseleye, fiyat yükselten adamların peşine kolluk kuvvetlerini koşturursan ne olur? sermaye ve para dünyadaki en ürkek şeydir. tavşan gibidir rahatsızlığa gelemez ve kaçar. sermaye ve para seni terkederse 1994 gibi 2001 gibi ve yine bu yıl ağustos ayında yaşadığımız gibi sorunlar yaşanır. yani sermaye serbest piyasa kurallarının işlemediği yerde durmaz. devletimiz sermayeyi kaçıracak aksiyonları bir bir uygularken vatandaş bile serbest piyasa kavramından bihaber. yazık.

    not: devlet serbest piyasa ekonomisinde sadece tekelleşmeye karşı mücadele verir.
  • bir ürünü aldınız diyelim. 1000 tl verdiniz.

    şimdi bu ürünü sattığınızda tekrar stok almanız için 1600 tl vermeniz gerekiyorsa, bu ürünün vitrin fiyatı 1750 tl olacaktır.

    şimdi daha net anlatmaya çalışayım.

    100 tane 100 tl'lik ürün var diyelim deponuzda, bu 100 ürünü 120 tl den sattığınızda elinizde 12000 tl olacaktır. basit hesap.

    şimdi deponuzu tekrar doldurmak istediğinizde ürün başına 150 tl vereceksiniz. 15000 tl'ye depoyu doldurmanız gerekiyor. ancak elinizde karınızı çıkardığınızda kalan nedir? 10000 tl. bu durumda deponuzda artık 65 ürün olacak.

    yani %35 küçüldünüz, tebrikler.
  • hangi kanuna veya içtihate göre haksızmış merak ettirendir.

    ticaret bakanlığının görevi bunlar haksız fiyat arttırıyor diyerek sözde düşman mı bulmaktır, yoksa ulusal ve uluslararası piyasalarda rekabetçi olabilecek ortam hazırlamak mıdır? gerçi ikincisi emek ister ve getirisi de azdır. bulursun 3 tane suçlu, ibreti alem için sallandırırsın, "bunnnnlarrrr, evet kardeşlerim bunlar, fiyat arttırmak suretiyle de" girersin söze senden büyüğü yok.
  • güzel tespit
  • -tespit ettik.
    -eeeeee?
    -öyle işte tespit ettik.
    -tamam!
  • o ahlaksızlar her zaman vardı; denetim mekanizmamız da vardı. işlemeyen anca yumurta kapıya geldiğinde uygulanan ve denetlenen kanunlarla bir yere varılmaz.
  • onlar “koyarak” zaten 100 tane değil 65 tane almayı haketti
hesabın var mı? giriş yap