• bir eseri dinlerken hikayesinin de bilinmesi esere daha cok anlam yuklemek ve sevmek bakimindan onemlidir. daha once de soylendigi gibi 1812 uverturu yonetmen, besteci ve piyanust nikolai rubinstein tarafindan 1882'deki rus gosterisinde kullanilmak uzere siparis edilmistir. tchaikovsky'den 1812'deki borodino muharebesinde ruslarin napoleon ordularina karsi gosterdikler cesaret orneginin 70. yildonumu anisina bir beste yapmasini istemistir. bu ayni zamanda moskova'daki yeni kremlin katedralinin de acilisini kutlayacakti. hak ettigi ilgiyi goremeyen bu eser ilk olarak 20 agustos 1882'de moskova'da sahneye kondu. katedral otuz bes yil sonra rus devrimi sirasinda yikildi ancak tchaikovskynin uverturu, rus emperyalist gururunun ve samimi yurtseverliginin bir aniti olarak halen ayaktadir.

    tchaikovsky'nin uverturu 1812 uverturu borodino'da olen 45000 rusun ruhlari icin bir dua niteligindedir. ılahi ( tanri insanlari korusun ) acilista duyulur ve sonlara dogru daha guclu bir bicimde yeniden calinir. muzik icin ozel olarak bir hikaye belirlenmemis olsa da, ruslari dua ederken, cesurca sarki soylerken, savasa hazirlanirken hayal etmek hic de zor degildir. fransiz milli marsi la marseillaisein "imparator ilahisi"nin yuksek sesi ve buyuklugu tarafindan yutulmasi muziksel sembolizmin acik orneklerinden biridir.
  • "v for vendetta'da calan parca" olarak bilinmesi sinir bozar.
  • v for vendetta ile tanışma imkanı bulduğumuz güzel mi güzel tchaikovsky eseri.

    an itibariyle bir kez daha dinliyorken, kendisine saygımızı bir kez daha iletelim dedik.
  • fazla gürültülüdür.

    bunu ben demiyorum tabii; piotr abinin kendi bestesine yönelik ettiği bu lafı (ve devamı) birden fazla makale/yazı konusu olmuştur.
  • şimdiye dek hiç canlı dinlemediğim, hep abartılmış olduğunu düşündüğüm bir eserdir. biraz önce kaliteli bir kulaklık vasıtasıyla dinledim, şu an tchaikovsky'yi ayakta alkışlıyorum.
  • bursa bölge devlet senfoni orkestrasının yönetimi bir harikaydı top sesleri ve ses efektleriyle resmen koltuklar titredi :) uludağ üniversitesi devlet konservatuar öğrencileri de katkılarıyla esere ayrı güzellik kattı
  • ben böyle bir şey dinlemedim arkadaş ne kadar kurgusal bir parça bu
  • napolyon çok büyük bir imparator olarak sonunun başlangıcı olan borodino muharebesi'ni başlatır. ruslar önünde duramaz, ricat ederek moskova'yı ateş etmeden teslim eder. ancak bu ricat fransız ordusuyla paralel şekilde gerçekleşir. napolyon belki de farkında olmadan tuzağa düşmüştür. moskova yanıyordur. şehirde kaos hakim olmuş, aristokratların çoğu kaçmış, yağmalar başlamıştır.

    fransız askerleri başlayan sert kış koşullarına hazırlıklı değildir. zaten bitik halde şehre girmişlerdir. artık komutanlarını dinlemiyor ellerine geçen tüm yağma gibi fırsatları değerlendiriyorlardır. ruslar ise şehrin dışında o anın geleceğini biliyor ve bekliyorlardır. kötü koşullar devam ettikçe, silah atmadan alınan moskova'dan o büyük napolyon çekilmek zorunda kalır. çekilirken ise kazaklar sürekli fransız ordusunu taciz ederler, dönüş yolu üstündeki köylüler mahsülleri yakar ki aç kalsınlar. o 12 yıldır avrupa'ya kök söktüren ordudan artık eser kalmamıştır. nihayet çekilebildiklerinde ise büyük bir bozguna uğrarlar. ruslar başkentlerine kavuşur. işte bu harika uvertür tam da bunları anlatır. en sondaki o top atışları, neşeli sesler başkente kavuşmanın ve zaferin sesleridir.

    ek bilgi olarak sürgüne yollanan o büyük napolyon bir şekilde geri gelir ve orduyu tekrar toplar. ingilizlere karşı 1815'te giriştiği waterloo savaşı'nda büyük bir yenilgiye uğrayarak sonunu getirmiş olur.
  • en sevdiğim klasik eser olabilir.
  • 1799 yılında gücü ele alan napolyon nedereyse bütün avrupa'yı tokat manyağı yapmaya başlıyor; büyük britanya dışında. büyük britanya'yı da tokatlama isteğine karşı koyamayan napolyon britanya'yı ekonomik açıdan sıkıntıya düşürecek bir sistemi hayatı geçiriyor: büyük ölçekli bir ticaret ambargosu. fransa'nın müttefiki veya fransa'ya bağlı olan avrupa devletlerinin ingiltere ile ticaret yapması yasaklanıyor. ingiltere'nin kıta avrupa'sına olan ticaret hacmi yüzde 55'ten yüzde 25'e düşmesine rağmen ingiltere ekonomisi bu ambargodan beklenilen büyüklükte bir darbe yemiyor. bunun iki temel sebebi var: birincisi ingiltere'nin okyanuslara olan hakimiyeti nedeniyle kısmen kapanan avrupa pazarına alternatifi amerika kıtasında bulması, ikincisi de ingiltere'nin avrupa ile olan ticaretin bir kısmını ispanya ve rusya üzerinden devam ettirmesi.

    bu sebepten ötürü napolyon rusya'ya savaş açmaya karar veriyor. (ispanya'ya da savaş açmıştır.) söylenilenlere göre 450 bin kişilik orduyla rusya üzerine yürüyor. ruslar ilk zamanlarda geri çekilmeye başlıyor. geri çekilirken de geride bıraktıkları şehirleri yakmadan bırakmıyorlar. yaz aylarında napolyon'un ordusu tifüs, dizanteri ve böcek kaynaklı diğer salgın hastalıklarla ilk kırılma noktasını yaşıyor. moskova'nın 75 mil dışındaki borodino'ya kadar kaçma kovalama durumu devam ediyor. her iki taraftan da toplamda 70 bin kişinin öldüğü bu savaştan sonra ruslar geri çekilip moskova'ya açılan kapıyı serbest bırakıyorlar. 14 eylülde napolyon moskova giriyor. gördüğü manzara pek de iç açıcı olmuyor, çünkü rusların moskova'yı yakıp kaçmaya çoktan başladıklarına şahit oluyor. rus çarından bir barış anlaşması teklifi gelmesi umuduyla 19 ekime kadar moskova'da bekliyor napolyon. çarın herhangi bir anlaşmaya niyetinin olmadığını kabullenen napolyon moskova kışına dayanamayacağını anladıktan sonra aynı gün şehri terkediyor.

    hafiften hafiften tüyme planları yapan napolyon'un şansı yaver gitmiyor. kışın iyice bastırması, daha önce ordudan ayrılanların geliş yolundaki yiyeceklerin hepsini tüketmiş olması ve dinlenmiş rus birliklerinin sürekli saldırıları sonucunda ordu telef oluyor. 12. charles'ın başaramadığı moskova'yı alma işi napolyon'a da nasip olmuyor. bir asır sonrasında hitler'e de nasip olmayacaktır.

    70 yıl sonra, 1882'de, tchaikovsky napolyon işgali direnişinin anısına bu performası 20 ağustos'ta moskova'da sergiliyor.
hesabın var mı? giriş yap