• yerine koyma maliyeti diye kafa siken ekşicilerin doları 7 liraya göre fiyatlayan işletmelere ne diyeceğini merak ettiğim kurdur. şimdi ki kur göz önüne alınırsa otomotiv den endüstriyel ürünlere gıdaya yüzde 20 den fazla indirim yapılması gerekmiyor mu? sonuçta yerine koyma maliyetin düştü ? şimdi de derler ki adamlar 7 liradan aldığı ürünü 5 ten mi satacak olur mu öyle şey diye 4 liradan aldıkları şeyleri 7 den satıyolar yerine koyma maliyeti diye diye şimdi niye 5,4-5.5 e göre satmıyorlar aq koduğumun maliyesi finansı ekonomisi iktisatı hep mi satıcıyı haklı çıkarıyor hep mi ona kazandırıyor.
  • 5.44 onemli bir destek noktasiydi. bu kirilinca 5.43'e dustu.
    5.42 yeni destek noktasi, bu da kirilirsa 5.41'e dusmesi kacinilmaz.

    eglenceliymis boyle yazmak, hele boyle kusurlu yazinca daha hos oluyor (bkz: swh)

    dur la, sunu eklemedik: yatirim tavsiyesi degildir

    tanim: bugun de dusen kur
  • "daha da düşsün" demenin bir anlamı yok. dövizin piyasa açısından güvenilir olması için kaç para olursa olsun stabil olması ve yerinin sağlamlığına inanılması gerekiyor. bizim en ufak olayda %3'lük oynaklık gösterebilen bir liramız var şu an ve sorunun temelinde bu kırılganlık var.

    bu arada döviz için bir buton yok. birileri aşağı oka basınca döviz aşağı inmiyor. doların değerine karşı türk lirasının değeri, usdtry. ya da euro'ya karşı dolar, eurusd. dolara karşı japon yeni, usdjpy... iki değerin birbirine kıyaslanması sonucu ortaya çıkan orandan ibaret. misal dolar endeksinde şu an (dünden beri) %1.1'lik bir düşüş var, bu otomatik olarak doların tüm dünya para birimlerine ve elbette türk lirasına karşı da değer kaybetmesine, yani bizim jargonla "doların düşmesine" sebep oluyor.

    yani doların her düşüş ya da yükselişi doğrudan bizim ekonomimizle ilgili değil. onu anlayalım.

    öte yandan, dövizin baskıyla, çeşitli oyunlarla, yüksek faizli sıcak para girişiyle düşürüldüğünü kaç gündür gerekçeleriyle, grafikte göstererek falan anlatıyoruz. burada yapay (piyasanın tercihiyle şekillenemeyen, müdahale gören) bir hareket var.

    döviz düşüyor olsa bile piyasayı tedirgin eden böyle bir unsur var şu an ortada. yani en koyu akp'li bile pazartesi günü doların halen düşüyor olacağını iddia edemiyor. belki ortamlarda poz yapmak için öyle konuşuyorlar ama kendi varlıklarını korumak için -akılları varsa- pozisyon alıyorlar.

    teknik analiz yapan biri olarak son günlerde bu yönde pek yorum yapmadığımı farketmişsinizdir. çünkü bu bir futbol maçına şike karıştırmaktan farksız. iyi bir futbol takipçisi bir karşılaşma öncesinde istatistikleri, takımların yorgunluğunu, kilit noktalardaki futbolcuların moralini, sağlık durumunu, zemini, hava şartlarını vs. birçok unsuru bilir ve der ki "şu takım 1-0 ya da 2-0 kazanır". bu adamın analizi ve sonuç tahmini nasıl piç olur? kazanacağını söylediği takımın forveti rakip takımdan para yemişse piç olur. herif gol fırsatını kasten değerlendirmez, kasten kırmızı kart görür vs... şu an teknik analiz yapmıyor oluşumun tek sebebi bu tip bir durum işte.

    en basitinden iran meselesinin pazartesi günününe etkisi ne olacak, piyasa için bu konu tam bir muamma. sabit mi kalır, 5.30 mu gelir yoksa 5.80 mi bilmiyoruz. ama hiçbir şeye şaşırmayacağız ki acı olan taraf da bu. 5.45'ten 5.80'e %6.5'lik bir değişim söz konusu. bu değişimi görünce kim dumur olacak artık? arjantin'le birlikte en kırılgan para birimi ülkemize ait şu an. ve bunun en az farkında olan insanlar türkiye'de yaşayanlar. bütün dünya görüyor ve farkında.

    velhasıl, işini bilen kimse zaten dövizdeki düşüşten medet ummuyor. dış güçlerin oyununu bozduk diye havalara girenler ancak politikacılar, paralı troller ve ekonomiye dair hiçbir şey bilmeyen seçmenlerdir.

    piyasanın deli sikmiş gibi dolar alması için ufacık bir söylenti bile yeterli. "amerika türkiye'ye ambargo uygulayacakmış" diye bir söylenti çıksa halimiz ne olur düşünebiliyor musunuz? yani gerçekten samimiyetiyle "bize bir şey olmaz" diyebilen var mı? bir tutuklu rahip meselesinin fitiliyle dolar birkaç ayda 2 katına çıktı be. amerika'nın oyununu bozduk diye gururlanmadan önce o fetö destekçisi rahip salınmayacaktı, sonra da dövizin ateşi söndürülecekti. dolar şu an bile geçen seneye kıyasla çok yüksek olmasına rağmen herkes pişkin pişkin oyunu bozduk havasına giriyor. şaka gibi.

    yani herifin teki bir mağazada tek kalan ürünü almak istiyor ama sırada sen varsın ve sen alıyorsun. sonra mağaza çıkışı herif seni sıkıştırıp bana vereceksin diyor. vermem diyince gırtlağını sıkıyor, silkeliyor, tokadı yumruğu indiriyor, hala vermiyorsun ama feleğini de şaşırıyorsun tabi. herif seni iyice hırpalayor ve beklemeye başlıyor. nihayet ayağa kalkacak gücü bulduğunda ürünü veriyorsun. verirken de "ya şimdi düşündüm de, bana hiç lazım değil kardeşim lütfen sen al bunu" diyorsun. herif sana keyfince zorbalığı yapıp, kendisi en ufak çizik bile almadan istediğini elde ediyor ve yürüyüp gidiyor. sen hem dayak yiyorsun hem de ürün elinden gidiyor, hem de kendi isteğinle vermiş gibi yapıyorsun. sonra ortamlarda "lazım değildi yea, ben zaten çöpe atacaktım onu" falan diyorsun.

    durumumuz bundan ibaret değil mi şu anda? rahip salınmasa neler olurdu, biz yine bu "sistemli ve topyekün ekonomik saldırıyı" bertaraf edebilir miydik? hiç sanmıyorum.
  • oldukça düşen kurdur. 5.40'lara doğru yol alıyor. herkes yıl sonunda 7-8 olacak derken 5'lere geriledi ve birçok kişiyi terste bıraktı.
  • necati doğru'nun bugünkü yazısından,

    türkiye devleti (hazine) şu anda dolar üzerinden yüzde 7.5 faiz ile borçlanmaya başladı. çok yüksek (tefeci faizi) üzerine aracı komisyonlarını, kar primlerini de koyarsan yüzde 8-9'a kadar çıkıyor. dünyada pek çok ülke dolar üzerinden neredeyse sıfır faizle ve birçok ülke de en fazla yüzde 2.5- yüzde 3 üzerinden borçlanıyor.
    türkiye ağır soygun altında.
    dış para sahipleri; “gel işine uyarsa seni yolayım” dediler, iktidar sahipleri “gel sana türkiye'yi yoldurayım” yolunu, açtı.
    soygun katsayısı yükseldi.
    dolar 5.5 tl'ye geriledi.
  • abd türk bakanları yaptırım listesinden çıkardı ama dolat/tl şu an çok değer kaybetmiyor;borsa ise %3'lerden döndü
  • düşmesi haftalar alan, çıkması ise saniye süren döviz kurudur.
  • düştükçe düşüyor ama kimse fiyatlarda geri adım atmıyor bu nasıl iş? çünkü herkes maliyetlerini dolar 7 lira olduğu döneme göre hesapladı ve bunu yıllık olarak düşündü. kimse indirim filan yapmayacak beklemeyin.
  • iyice gevsedi.

    bahar havasi geldi:)

    her sene ayni dongu. tahminen yilbasi gibi az bi faiz indirimiyle 5.80-6 bandina oturur. korku havasi biter. herkes rahatlar. sonra secimler olur.

    secim sonrasi bi dis guc krizi, hoop dolar ricardo quaresma-wesley sneijder arasi bi yere gider. sonra panik havasi, sonra tekrar bi milli mucadele havasi sakinleşme tavizler vs. sonra rahatlama bahar havasi vs vs

    şahane döngü yemin ederim.
  • bu usd işinde her zaman bir pislik olur. abd ile ilişkilerin düzeleceği konusu zaten önceden biliniyor, bu saate kadar usd/tl buna göre zaten tepki vermiş olabilir. şimdi satış yapanlar haftaya ulan keşke satmasaydık diyebilirler, ben kriz sabahı 5,11' den bir alım yapmıştım. hesabımda tl cinsinden +20 k ları gördüm. şimdi 3 k gözüküyor. 10 dakikaya satmazsam pazartesi -1 k ile de uyanabilirim.
    kasım ayında çıpa 7,50 dediler 8 bilmem ne dediler. kurtaramadığım kalan parama üzülmüştüm. şimdi de kaçırdığım balığa üzüldüm. kimileri şu an halen 6,60lardan terste duruyor.
    insanların sağlığı ile hayatları ile oynadılar.
hesabın var mı? giriş yap