• asil kriz tuketiciye yansiyan degil de perakendicileri vuran tarafta. bim a101 gibi discount marketleri gecin acin kapi da bakin carrefoursa migros falan mali tablolari ne durumda gorun. digerlerini soylemeye bile gerek yok. neden cekildiklerini daha iyi anlayacaksiniz.
  • doların gerçek anlamda fiyatlara yansıtılamamasından kaynaklanan bir krizdir. şu an çoğu firma piyasanın kabul edebileceği psikolojik sınırlara kadar yükseltebiliyor fiyatlarını, karından stoğundan kısarak. yani 12-24-36 ay önceki kur fiyatları ile perakende fiyatlarını orantılarsanız anlayabilirsiniz şu an aslında çoğu ürünün fiyatının ucuz olduğunu. (kura göre tabi yoksa nereye ucuz)
  • valla yıllardır kadıköy ve civarında dolanan biri olarak moda caddesi gibi bir yerde bile bir sürü kiralık dükkan ilanı gördüğümden mütevellit daha da derinleşeceğini öngördüğüm krizdir.
  • heh bak adam gibi başlık. ne o öyle salak salak (bkz: 2016 ekonomi krizi) diye. evet doğru tanımlama budur. ama takvimlemesi yanlış; bu kriz 2013' den beridir piyasaları kasıp kavuruyor. nakit dönmüyor diyoruz. her sene biraz daha zarar ede ede geldik 2016 yılına.
  • rakamları manipule edilmiş büyüme verilerini sokaktaki halk ile yalanlayabiliriz.
    insanlar artık daha az tüketir oldu çünkü ileride ne olacağı başımıza ne geleceği gerçekten karanlık.
    ülke son seçimlerden beri daha da kaotik bir düzenin içerisinde.istikrar aramak boşa bir çaba. asgari ücretin artışı ile personel maliyetini zam ile karşılamaya çalışan esnaf.
    uçağı düşürüldüğü için gelmeyen ruslar.
    patlayan bombalar nedeniyle gelmeyen yatırımcı ve turistler.
    darbe girişimi nedeniyle zaten dip yapan ticaretin sona ermesi.
    girin bir avmye yaz indirime giren mağazaların bom boş müşteri beklemesini izleyin.
    hayat televizyonda güllük gülüstanlık olarak ekrana yansıyor. keşke sokakların dili olsa da konuşsa.
  • yeni bir kriz değildir . ama iyi üstü örtülmüştür.

    2012 de nakit bitti millette.
    2015 de kredi kartları bitti. ve milyon kişi şu an icralık.
    aynı yıl sözde kredi kartı harcamalarına yönellik tedbir (!) ler geldi . * *

    sonuç :

    (bkz: harç bitti yapı paydos)
  • turizm kriziyle aynı sebepleri paylaşır. türkiye'nin dışarıdan artık tehlikeli bir ülke gibi görülmesi sebebiyle yavaş yavaş markaların çekilmesinin başlamasıdır, devamı gelirse şaşırtmayacaktır.
  • üstü örtülmeye çalışılsa da etkisini hissettirmeye başlamış krizdir. topshop gibi bir dünya devi çekildi, c&a türkiye mağazalarını de facto'ya devretti. zara konusunda dedikodular dönse de türkiye pazarından çekileceklerini düşünmüyorum daha 10 gün önce mülakata girdim, adamlar hala alım yapıyorlar. türkiye'nin perakende devi boyner'in de küçüleceğine dair bilgileri işin içindeki bir profesyonelden öğrendim. japonya'nın en büyük perakendecisi uniqlo türkiye'ye gelecekti, vazgeçtiler. aslında moda alanında kariyer yapmak istiyordum ama basın ölmüş helvası dağıtılıyor, business kısmında da ciddi bir perakende krizi var. şimdi bir 5 seneliğine falan moda endüstrisinde kariyer yapmaktan vazgeçmek zorundayım. ngo'larda think tanklerde falan iş bakınıyorum artık. siktiniz hayallerimi eylediniz viran.

    edit: babam kozmetik alanında distribütör olduğu için kozmetik sektörü hakkında da az buçuk bilgi sahibiyim ve durum orada da iç açıcı değil. gratis, watsons düz esnafı ve marketi resmen mahvetmiş. turistik bölgelerdeki esnafın büyük kısmı da babama para ödeyemiyor hatta bazıları babama ''elimde kalacağına sana iade edeyim abi'' falan çekmiş. babamların şirketi de göte geldi yani, toptancı kısmı da çok pis etkileniyor bundan. babam neredeyse 30 yıldır bu işin içinde, adam eczacıbaşı gibi büyük bir şirketten emekli. dürüst olmam gerekirse piyasaların bu kadar kötü durumda olduğu başka bir zaman dilimini hatırlamıyorum. sonumuz ne olacak hiç bilmiyorum.
  • park bravo konkordato ilan etti
    özellikle ohal sona erdikten sonra daha da siddetlenecek gibi görünen kriz.
hesabın var mı? giriş yap