• en iyi film dalında 9 aday yarışacak...
    en iyi 9'a girecek 15 aday adayını açıklamak istiyorum:
    1. battle of sexes- emma stone ve steve carell başrollerde. 1973 yılında dünya kadın tenisinin bir numarası ile eski bir numaralardan veteran erkek tenisçi arasındaki maçı anlatıyor. gerçekten yaşanmış bir olay beyaz perdeye aktarılmış. oyuncular iyi, konu güzel fakat imdb puanı şu an için çok düşük. gene de adaylıkta ismi sık konuşulan filmlerden.
    2. call me by your name- iki erkeğin aşkını anlatan ve italya'da geçen bir film. akademi ödülleri bu tarz filmleri çok sever, bu nedenle aday olması kaçınılmaz.
    3. dunkirk- nolan'ın çok eleştiri alan filmi. gene de nolan önemli bir isim ve diğer filmlerinin aksine düz bir film çekmiş olmasına rağmen adaylığı kesin gibi.. bu adamın 'prestige' ile aday bile gösterilmemiş olması zaten başlı başına saçmalık. diyet borcunun ödenmesi için en iyi yönetmen ödülünü bu sene alacak gibi.
    4. darkest hour- 2.dünya savaşında ingiltere'nin almanya ile ilgi alacağı karar arifesindeki süreci anlatıyor. gary oldman 'churchill' rolü ile oscar'ı bu sefer alabilir. filmden de adaylık bekleniyor.
    5. shape of water- soğuk savaş döneminde abd’de çalıştığı yüksek güvenlikli devlet laboratuvarında bir meslektaşıyla gizli bir deneyi keşfeden temizlik görevlisi sally’nin bir anda değişen hayat hikayesinin anlatıldığı ilginç bir film. bu sene venedik film festivalinde 'altın aslan' ödülünü aldı. yönetmen 'pan'ın labirenti'ni çekmiş olan guillermo del toro, bu film bir sürpriz yapabilir.
    6. phantom thread- 1950'lerin londrası'nda geçiyor olan paul thomas anderson filmi.. denilene göre daniel day lewis'in son filmi olacakmış..bakalım efsane 4.oscar'ını alarak mı veda edecek beyaz perdeye.
    7. the post- hükümet ile basın arasındaki mücadeleyi anlatan bir film. bir steven spielberg filmi ve de başrolde tom hanks var. medyanın gücünü irdeleyen 'spotlight' daha iki sene önce en iyi film ödülünü almıştı, 'the post' da sürpriz yapabilir.
    8. lady bird- kuzey california'daki bir genç kadının yıl içerisindeki maceralarını analatan komedi drama tarzı bir film..isim itibarı ile 'birdman'a atıfta bulunmuş sanki fakat ona göre çok daha zayıf bir film..'call me by name'deki timothee chalomet bu filmde de var..bu genç çocuk bu iki filmden birinde oscar'a aday olabilecek gibi ve de gelecekte ismini çok sık duyacağız..
    9. first they killed my father- kamboçya kızıl kmerler dönemini anlatan tarihi bir dram filmi.yönetmeni angelina jolie. gerçekten sağlam bir film. akademi üyesi olsam ve oy hakkım bulunsa sanırım bu filme verirdim..
    10. the florida project- oscar'a aday gösterilen çocuk filmi kategorisinde bu sene de bu olacak gibi..sıkıcı olma ihtimali yüksek..willem dafoe'ye rağmen imdb'de en düşük puanı verdiğim film..
    11. wonderstruck- mistik ve masalsı bir film..oyuncular iyi; julianne moore ve michelle williams var..zamanında hugo, stardust, august rush'ın yapamadığını yapıp ödülü alabilir mi, göreceğiz...
    12. downsizing- bir alexander payne filmi ve başrolde de matt damon ile christoph waltz var..film norveçli bir bilimadamının nüfus fazlalığına alternatif olarak küçülmeyi icat etmesini konu alıyor..konusu itibarı ile oldukça ilginç..yönetmen ve oyuncuların da oscar gediklisi olduğu düşünülünce bu film de ilk dokuza girecek gibi..
    13. roman j. israel- idealist bir avukatın suç sistemi içerisinde düşebileceği ikilemleri irdeliyor..la sokaklarındaki bu yapıtta denzel washington ve colin farrell var...
    14. mudbound- ikinci dünya savaşından sonra mississippi'ye dönen biri beyaz diğeri zenci iki erkeğin savaş sonrası yaşama alışma zorluğunu ve ırkçılığa karşı mücadelesini anlatan yapıt..sürpriz yapabilecek prodüksiyonlardan..
    15. three billboards outside ebbing, missouri- kızının cinayetini araştıran bir anne ve lokal güçlerle olan mücadelesi...tyrion lannister (peter dinklage)'ın da oynuyor olması hoş bir sürpriz :) frances mcdormand muazzam oynamış ki en iyi kadın oyuncu oscar'ını bence bu sene kendisi alacak..woody harrelson da şerif rolünde çok başarılı...cohen kardeşlerin ve tarantino'nun kara komedi açığını bu sene bu film kapatacak gibi...özellikle oyunculuklar dalında başarılı olmasını bekliyorum..
  • henüz kategorilere göre film tahmini yapmak için çok erken, ancak aday gösterilecek filmleri tahmin ederek başlayabiliriz ki şimdiden izleyelim, oscar törenini izlerken bir fanatik dayı edasıyla ağzımızdan popcorn saçarak desteklediğimiz filmlere tezahürat edebilelim.

    bu sene aday gösterilecek filmler için tahminlerim:
    - dunkirk: bu senenin 2. dünya savaşı kontenjanı filmi. 100 milyon dolar bütçesi var, üstelik yönetmeni christopher nolan. banko aday.
    - get out: her ne kadar korku/gerilim türü olsa da, sadece 4.5 milyon dolarcık bütçesiyle kendinden çok konuşturdu. ayrıca ırkçılık temasını işleyen ilk korku filmlerinden. kazanması zor ama aday olmasını bekliyorum.
    - the big sick: yine düşük bütçeli (5 milyon dolar) bi film. pakistanlı bi komedyen*le university of chicago'da okuyan amerikalı bi kızın aşkını anlatıyo, yönetmen michael showalter. politik anlamda "hot topic" olan bi konuyu işledikleri için bu arkadaşlar da aday olur. üstelik gerçek hikayeden esinlenmiş, akademinin gerçek hikayelere zaafı var.
    - wonder woman: süper kahraman filmlerinin oscar'a aday olması pek sık gerçekleşmese de hiç olmayan iş de değil. bu filmden hiç hiç haz etmesem de film çıktığından beri feminizmle özdeşleştiği için aday olabilir diye düşünüyorum. yönetmen patty jenkins, bütçe 149 milyon dolar.
    - logan: bunun aday olması daha da düşük ihtimal, ama bu da benim gönlümden geçen aday. "süper kahraman filmi öyle olmaz, böyle olur" dalında aday gösterilmesini rica ediyorum. yönetmen james mangold, bütçe 97 milyon dolar.
    - baby driver: bu film absürtlüğü ve kült film aurasıyla kesinkes aday diyorum, (şu ana kadar izlediğim filmler arasında) best picture'ı almasını en çok istediğim film bu sanırım. yönetmeni shaun of the dead filminin de yönetmeni olan edgar wright, bütçesi 34 milyon dolar. bu filmle ilgili ayrıca şöyle derlenmiş bir easter egg entry'm mevcut, buyrun: (bkz: #70846764)
    - the shape of water: bu filmi henüz izlemedim (daha çıkmadı) ama en heyecanla beklediğim film bu. filmin yönetmeni pan's labyrinth'in de yönetmeni olan guillermo del toro. yayınlanan fragmadan gördüğüm kadarıyla bu filmde de tam olarak pan's labyrint'de hastası olduğumuz karanlık tonlama ve büyülü dünyanın karışımı var. heyecanıma hakim olamıyorum.
    - the beguiled: bu filmi sadece yıldızlar geçidi kadrosu için muhtemel adaylar arasına koydum. yoksa bu filmi izlemek tam bir eziyetti, yapım aşamasında emeği geçen herkesi allah bildiği gibi yapsın. yönetmen sofia coppola, bütçe 10 milyon dolar, oyuncular nicole kidman, colin farrell, kristen dunst, elle fanning diye gidiyo. yemin ediyorum güzelim kadroya yazık olmuş.
  • golden globe’u oscar ödüllerinin habercisi olarak ele alıp tüm filmleri izledim. the post, call me by your name, dunkirk, the shape of water, three billboards outside ebbing missouri golden globe ödüllerinde yarışmıştı.
    iki film konuları itibariyle daha amerikalı olduğu için öne çıkıyor.
    ikisi de amerika eleştirileri ile dolu.
    the post , siyasi hayatın iğrençliğini gözler önüne serip amerikan yargısının gücünü bize harika anlatmış.
    three billboards outside ebbing missouri ise amerikan polis sistemini, kilisenin iki yüzlülüğünü, toplumun insanları ötekileştirmesini gözler önüne sermiş ve bunu muhteşem yapmış.
    film bıçak gibi..
    benim tahminim three billboards outside ebbing missouri heykelciği kapar..
    bu arada frances mcdormand en iyi kadın oyuncuyu banko alır. kadın müthiş oynamış..
  • en iyi filmi the shape of water'a verirler gibime geliyor... phantom thread plase... call me by your name'e verirlerse sikerler öyle işi... dunkirk? ı-ıh sanmam... akademici amcalar sevmez böyle filmleri...

    en iyi yönetmen'i de paul thomas anderson* kazanır tahminimce... en iyi film ile yönetmen ödülleri del toro ile çaprazlama değişiklik gösterebilir... ama pta bir adım önde...

    en iyi erkek oyuncu için de gary oldman* bir adım önde ama and the oscar goes to daniel day lewis* len mq derlerse de niye verdiler demem... timothee chalamet mi? lol!

    en iyi kadın oyuncu ödülü frances mcdormand*... aksi iddia e d i l e m e z...

    en iyi yardımcı erkek oyuncu ödülü, sam rockwell'e... bunun da aksi iddia edilemez... ha woody harrelson olursa da sürpriz olur ama sam reyiz'in hakkı yenmiş olur benim gözümde...

    en iyi yardımcı kadın oyuncu da ise allison janney* ile lesley manville* bir adım önde... lesley reyiz diyorum!

    tabii bunların çoğu tutmayacak ve ben de pazartesi sabahına akademici amcalara söverek güne başlayacağım... en bankosu bu! evet!
  • en iyi film: three billboards
    en iyi özgün senaryo: get out(inşallah almaz)
    en iyi kurgu: dunkirk
    en iyi yönetmen: gönül ister ki christopher nolan olsun ama del toro olacak.
    en iyi erkek oyuncu: gary oldman
    en iyi kadın oyuncu: frances mcdormand
    en iyi yardımcı erkek: sam rockwell
    en iyi yardımcı kadın: bilemiyorum altan
    en iyi uyarlama senaryo: keşke logan alsa. ama alamicak.
    en iyi sinematografi: blade runner tabi ki
    en iyi görsel efekt: war for the planet of the apes
    en iyi ost ve original song dışındaki tüm ses oscarları: dunkirk
    en iyi prodüksiyon tasarımı: dunkirk.

    evet. 13 dalda oscar adayı olan film de 3 5 kıytırık oscar alıp evine gidecektir. by by toro by by canavar.
hesabın var mı? giriş yap