• adet yerini bulsun, seri tahminim öncesinde birkaç not ve işe yarayacağını düşündüğüm bazı analizleri paylaşacağım. hem ekim ayında nba finallerini bir daha ne zaman izleriz meçhul.

    miami heat, nba tarihinde tüm playoff eşleşmelerinde ev sahibi avantajına sahip olmadan, yani konferansında ilk 4 sırada yer almamış olmasına rağmen nba finallerine yükselen 3. takım oldu. bundan önceki örnek yine benzer bir yarım sezonda 8. sıradan finallere yükselen 1999 new york knicks'ti. houston rockets bu işi iki kez başaran bir diğer takım. 1995'te hakeem olajuwon'ın efsane performansıyla kazandıkları şampiyonlukta playofflara ancak 6. sıradan girebilmişlerdi. 1981'de yine rockets 7. sıradan girdiği playofflarda celtics karşısında final oynamayı başardı. şu ana kadar elde 3 final ve 1 şampiyon var.

    heat'in bu tarihi sezonu bubble döneminde gerçekleşmiş olsa da ortaya koydukları performans bunun ardına atılacak bir şey değil. sırf milwaukee bucks serisi bile bu sezonu eşsiz kılmaya yeter. kendi sorunlarından bağımsız, bu kadar dominant bir sezonu geride bırakan bir mvp ve takımını rezil ederek elediler. tyler herro gibi lotaryanın sonundan seçtikleri bir çaylakla, duncan robinson gibi draft bile edilmeyen bir ikinci yıl oyuncusuyla, gittiği her yerden kavga ederek ayrılan jimmy butler ve 34 yaşındaki goran dragic ile şu yapıyı kurabilmek ancak pat riley'nin becerebileceği bir tuhaflık. takımda andre iguodala dışında ilk 10'dan draft edilmiş tek bir oyuncu yok.

    seri öncesi çoğu kişinin kafasında benzer sorular mevcut:
    - heat'in rotasyonunda güvenebileceğiniz el sayısı görece daha fazla. peki bu genişlik anthony davis ve lebron james ikilisinin açtığı kalite farkını kapatabilir mi?
    -heat, alan savunmasını finalde de kullanabilir mi?
    -lakers'ı bozabilecek eşleşmelere sahipler mi?
    -lakers'ın yan parçalarına ne kadar güvenilir?

    muhtemelen seri de bu soruların cevapları üzerinden şekillenecek,

    erik spoelstra'nın 2-3 zone savunması özellikle boston celtics serisinde celtics için hayli kafa karıştırıcı gözüküp taktiksel bir zafere dönüşse de, final serisinde belirleyici bir etki yaratacağını pek sanmıyorum. brad stevens'ın alan savunmasına karşı çözümsüz kalması kendi basiretsizliğinden ziyade elindeki malzemenin bu savunmayı kırmak için hayli verimsiz oluşundan kaynaklıydı. daniel theis ve enes kanter yerine anthony davis ve yerine göre lebron jamesi uzun olarak ortaya sokmak bambaşka sonuçlar doğuracaktır. lakers'ın üç sayı çizgisinin gerisine hapsolmasını gerektirecek bir durumu yok. ayrıca frank vogel da 2013 ve 2014 konferans finallerinden spoelstra ile aşık atmaya alışık. spoelstra'nın da bu kumara çok kısa dönemler dışında gireceğini sanmam

    kaldı ki heat, işi lakers'ın dış şutuna yıkmaya çalışsa ve lakers'ın zone'u delmek istemediği bir gününe denk gelse bile işler pek kolay değil. playoff döneminde 3 sayı çizgisinin gerisinden takım halinde %30 gibi vasat bir isabet oranın üzerine çıktığı her maçı kazandı lakers. sadece şimdiye kadar kaybedilen 3 maçta %30'un altına düştüler. yani eğer facia bir şut gününde değilsen ve çember dövmeye yemin etmediysen, pope, caruso, green ve kuzma gibi sırtını dayamaktan imtina edeceğin atıcılarla dahi %30 barajını yakalamak dünyanın en zor işi değil.

    seri öncesi yorumlarda herkesin dile getirdiği bir husus da heat'in lakers ile iyi eşleşebileceği noktasıydı. bu yanlış değil ve olası bir celtics eşleşmesine nazaran çok daha iyi eşleşecekleri ortada. butler, iggy, crowder ve adebayo'nun hepsi sert ve iyi savunmacılar. ancak göz ardı edilen bazı durumlar da var.

    miami heat'in sert bir takım olduğuna şüphe olmasa da fizik olarak da bir o kadar ufak bir takım. bam adebayo, 2.06'yı geçmeyen boyuyla rotasyondaki yegane uzun. playoff döneminde hiçbir işe yaramayan kelly olynyk ve meyers leonard'ın final serisinde de bir faktör olamayacağı ortada. hal böyle olunca, eğer mezar taşıyla beraber sahaya girerek herkesi şoke eden bir udonis haslem hamlesine denk gelmezsek -ki bu dünyanın sonunun geldiğinin en büyük emarelerinden biri olur- miami'nin rotasyonunda kullanabileceği 2 metrenin üzerinde başka bir oyuncusu yok. ribauntlar açısından teraziyi epey bozacak bir durum.

    lakers'ın eli ise bu anlamda hayli kuvvetli. heat, muhtemelen en yetenekli oyuncusu adebayo'nun pick'n roll'leri ve 1'e 1 oyunları ile delik deşik ettiği celtics pota altını bu seride bulamayacak. anthony davis'in varlığının yaratacağı farkı denklem dışında bıraksak bile, beynine kan gittiği zaman halen işlevli olan dwight howard, kısa sürelerle de olsa bekçilik edebilecek javale mcgee ve fiziksel olarak o alana koyabileceğiniz markieff morris, kyle kuzma gibi isimlere sahipler. enerji durumuna göre lebron da pota altında bu rolü üstlenebilir. yani heat'in elindeki yetenek skalası en geniş oyuncu ve tek uzun olan adebayo'yu kısıtlamak için epey formül var.

    eğer bir playoff serisi olmasaydı bu fiziksel farka alternatif planlarla çözüm aranabilirdi. ancak 4 maç kazanmanın gerekli olduğu bir final serisinde ağır bir handikap. lakers gibi lebron önderliğinde mismatch kovalamayı alışkanlık haline getirmiş bir takım heat'e buradan mutlaka vuracaktır.

    playoff öncesinde iyiden iyiye kambur gibi gözüken rajon rondo'ya ise bu seride de ekmek var. önceki serilerde james harden ve jamal murray'nin başına musallat olma rolünü hayli iyi kotarmış ve hücumda da 9.1 sayı, 7.2 asist %50 saha içi, %45 üç sayı yüzdesi ile kendi standartlarının çok üzerine çıkarak harika bir top yönlendirici görevi görmüştü. final serisinde de heat hücumunun 1 numaralı skor opsiyonu goran dragic ile mutlaka eşleşecektir.

    jimmy butler'ın bu takımın hücumda olmasa da oyun genelindeki lideri olduğunu söylemek mümkün. muhtemelen çoğunlukla lebron ile eşleşerek onu sindirmeye ve bir rekabet yaratmaya çalışacak. fakat skorer olarak tavanın pek yüksek olmaması heat'i gününe göre oldukça kısıtlayacaktır. belki 1 maç kawhi leonard performansı gösterebilir olsa da bunu genele yayması zor. ev sahibi ya da seyirci atmosferinin olmaması herro ve robinson gibi keskin nişancılar için belki avantaj olabilir ama dragic'in tıkandığı bir günde bu oyunculara bel bağlayarak kazanmak da epey zor bir iş. caruso ve green de savunmada delik açmayan isimler olarak heat'in şutörlerinin karşısında kalabilir. lakers her açıdan üstün bir savunma takımı.

    tüm artıları ve eksileri toplamaya çalıştığımızda heat'in lakers ile eşleştiğinden daha iyi şekilde, lakers'ın heat ile eşleşeceğini düşünüyorum. lebron james'in 10. kez çıkacağı final arenasından 4. şampiyonluğunu, beklediğinden nispeten daha kolay olan bu bubble ortamında kaybetmesi hayli sürpriz olacaktır. serinin tüm dengesini bozacak isim ise tartışmasız anthony davis olacak. heat'in bu harika sezonunun ve peri masalının şampiyonluk ile sonlanacağını pek sanmıyorum. esasen 1 maçtan fazlasını kazanacaklarını düşünmesem de dünyanın en düz tahmini ile noktalamak zorundayım sanırım.

    4-2 lakers
  • 20 yıllık lakerslı olarak finale gelene kadar çok iyi top oynadığımızı düşünmüyorum, miami daha istim üstünde ve daha iyi oynuyorlar. 4-2 miami alır bence.
  • bence de lakers favori. 4-2 alır diyorum. zaten iki süper yıldızı olan lakers hakemler tarafından da kollanıyor. kobe nin ölümü favori olma oranını iyice arttırdı. amerikan medya canavarı böyle hikayeleri sever. lakers i muhtemel eleyebilecek dallas, clippers, boston, toronto gibi takımlar elendi. tarihin en iyi takımı denilen golden state in 3-1 e eze eze getirdiği seride birden mallaşıp 4-3 verdiği finalden beri nba e karşı bakışım değişti.
  • heat'in almasını istediğim final serisi.
  • 4-2 veya 4-3 miami' nin alacağı seri
  • lakers kazanmalı kazanmak zorunda bunu kobe’ye borçlular.
  • normal şartlar altında miami 4-1 alabilir ama lebron faktörü devreye girdiği takdirde bu kez 4-1 lakers alabilir. bence çok zevkli bi final olacak tabi bi o kadar da süpriz dolu. beni en çok düşündüren şey ise saat 4 te kalkıp maçı izledikten sonra işte günümün nasıl geçeceği.
  • lakers için zor olduğunu düşündüğüm seri.

    zira heat tarafında çok iyi savunmacılar var, denver'a hiç benzeyen bir takım değil. igoudala, jimmy butler, jae crowder, derrick jones jr falan iyi kanat savunmacıları, lebron'u yorabilecek kanat savunmacıları. gerek portland, gerek houston, gerekse denver serilerinde onu bu kadar yorabilecek kanat savunmacıları karşısına çıkmamıştı bu sene. kral'ın en büyük ve bence en zorlu imtihanı bu miami finali olacak bu yıl playofflarda. anthony davis'i de bam adebayo bir miktar da olsa kısıtlayacaktır. yan parçalardan azami katkı gelmediği sürece lakers'ın işi zor. çünkü bu saydığım savunma oyuncularının hücuma olan katkıları çok yüksek değil miami tarafında.

    ama lebron james'ten bahsediyoruz, gene yapar lebron'luğunu, takımı bir yerlere getirir ama işinin zor olduğunu düşünüyorum ben şahsen. umarım hakettiği şampiyonluğu alır da, kobe için bir şampiyonluk getirir lakers'a.
  • miami kazanır. lakers ve lebroncular fena patlar.
  • ad’nin ufak bir sakatlığı vardı eğer atlattıysa lakers’ın maksimum 6 maçta alacağı final serisi olacaktır. kritik nokta miami şutörlerini nasıl savunacağımız olacaktır. sürekli switch olacaktır fakat genelde lebron oyunda olduğu sürece dragic’i tutacaktır. green de robinson üzerinde olmalı. sağlıklı bir ad adebayo’yu harcayacaktır. rondo’dan da iyi bir savunma performansı görebiliriz önceki seneki pelicans zamanlarından kalma. vogel hocam savunmada türlü türlü kombinasyonlar deneyecektir umarım takımı iyi bir şekilde hazırlamıştır. özellikle herro-dragic-robinson-bam-butler 5’inin sahada olduğu anlarda iyi ad-lebron pick and roll’unu işlemeliyiz.

    bu sene kobe için kazanmalıyız. umarım lebron bu ruhu özellikle şutörlerimize iyice kazandırır.

    ıguodala’yı ve crowder’ı iyi savunmacı sayan yazarlar gördüm, umarım göz numaram büyümüştür de yanlış görmüşümdür.
hesabın var mı? giriş yap