• üst edit: amacım insanları uyarmak olmasına rağmen, aşağıda cevaplarını verdiğim, bir çok gereksiz ve haksız tepkiler, hatta mağduru suçlayan garip gureba şeyler yazılmış... olsun! insanlar bilsin, tedbirli olsun da önemli olan o.

    iki gün önce thy web sitesinden gidiş dönüş bilet aldım. bilet tipi seçerken de "esnek" dedikleri daha pahalı bir seçeneği tercih ettim. çünkü iptali durumunda "tam iade" koşulu vardı.

    bu sabah tek yön uçuş gerçekleşti ama tahmin ettiğim gibi, dönüş belirsiz bir tarihe ertelenmek zorunda kaldı. ben de bari dönüş biletini iptal ettireyim dedim. 0850 333 0849 numaradan arayıp iptal talebimi ilettim. (web üstünden iptal yapılamıyor) evet, iptali yaptılar ama %30 kesinti ile! "hani tam iade vardı?" deyince de, sistem böyle ödüyor dediler. internetten geri bildirim formu doldurarak şikayette bulundum ama sanırım 600 tl bi tarafa kaçtı! kim bilir ne kılıf uyduracaklar? telefonda zaten yetkili bulmaya imkan yok. yedi gün içinde mail atarlarmış! sanmıyorum. rezalet puanı hissiyatı şimdilik 8,5/10.

    daha beterini de, "şikayetvar" da okudum. eksik ödedikleri tutarı bile, bazen aylarca süründürmeden, yalvarıp yakarmadan vermiyorlarmış. hiç kullanmadığım bir bilet için, bankaya tıkır tıkır ödeme yapacağım da cabası.
  • yukarıdaki entry ile ilgili cevaptır:

    bazı ülkelerde yerel havayolunun rezalet ötesi olduğunu ve hatta rüşvetle falan bilet alındığını...
    hatta aynı koltuğun bir çok kişiye satıldığını...

    bu yüzden thy nin " koyunun olmadığı yerde keçi bezirgan çelebi olur" misali tercih edilmek zorunda olduğunu...

    tüm bu gerçekleri bilmeyen suserlerin varlığını ortaya çıkartan başlık da olmuştur.

    not: 1980 lerden beri uçarım. 1990 dan beri de dış ticaret profesyoneli olarak sayısız yurt dışı seferim olduğundan, ömrü havaalanları ile oteller arasında mekik dokuyarak geçmiş, dört (+buçuk) yabancı dil bilen birisi ve iyi bir internet kullanıcısı olarak, doğru tercihler yapmasını da bilirim. ama thy nin bu yaptığı resmen sağ gösterip sol vurmak. hoş, başka şansım da yoktu ama gene de rezalet işte.
  • rezalet degildir. gidis-donus biletleri tek pnr ile alinirsa ve ucusun ilk bacagi gerceklestirilirse, donus biletinin iade secenegi degisir.

    biraz daha aciklamak gerekirse; gidis bileti, sadece gidis alinirsa farkli ucretlendirilebilir, gidis-donus ayni pnr ile alinirsa farkli ucretlendirilebilir. cift yon biletlemenin daha uygun fiyatli oldugu durumlarda, donus bileti iptal edilirse, aradaki fark yolcuya yansitilir. bu durum iata uyesi tum havayollarinda gecerlidir.

    edit : imla
  • ortada rezaletlik bir durum yoktur. gidiş dönüş tek bilet olarak alındıysa, gidiş uçağını kaçırırsanız ya da kendi istediğinizle binmezseniz, firmaların sizi dönüş uçağına almama hakkı bile vardır. bunun yanında iptalden 30% kesmeleri hiçbirşeydir kaldıki muhtemelen gidiş-dönüş bilet fiyatı ile ayrı ayrı kesilen 2 biletin toplam fiyatında da zaten fark olması kuvvetle muhtemeldir.
  • hırsızın hiç mi suçu yok ? dedirten yukarıdaki entrylere cevaptır:

    peki o zaman niye...

    daha fazla para ödenerek satın alınan ve

    tam iade taahhüt eden esnek bilet seçeneği var?

    ve neden kesinti yapılacağı ve oranı belirtilmez?

    "tam iade" ifadesinden normal bir algı ile başka ne çıkartılır?

    not: bence de mağdur olup rezalet hissini puanlayan değil, mağduru ukalaca "hadsiz" diyerek tersleyen hadsizlik yapmıştır. (bkz: #93076319)
  • esnek biletin tarihini değiştirmek veya açık hale getirmek yerine neden iptal etmiş onu anlamakla beraber, iptal ettirdiği yarısı kullanılmış bir bilet olduğu için rezalet olmayan bir durum.
  • türkiye'nin içinde bulunduğu hale bakınca thy zaten allah'a ve akp'in dindar nesline emanet bir havayolu şirketidir; hiç bri şekilde güven vermemektedir...

    bu yüzden rezalet puanlarım :

    8/10 ..olayın kahramanına.: thy'den bilet alıp bu tür durumları öngöremediği için..

    2/8.. thy
hesabın var mı? giriş yap