25 entry daha
  • standart sapmanın mantığını ve tam olarak nasıl işlediğini bilmeyen birinin 2019 yılında yapılan ikinci ales'le üçüncü ales'i kıyaslaması neticesinde; akla, mantığa ve ölçme değerlendirme bilimine aykırı bir iddiada bulunmasıdır.

    bu gibi sınavlarda 3 tip standart sapma hesaplanır. birincisi soru bazında, ikincisi alan bazında, üçüncüsü ise sınav genelidir. örnek olarak ales'i alacak olursak, matematikten sorulan küme sorusunun bir standart sapması vardır. matematik sorularının kendi içinde ayrı bir standart sapması vardır. bir de tüm sınavın standart sapması vardır. o küme sorusunu eğer sınava giren 100 kişiden 10u çözdüyse çok puan getirir. 90ı çözdüyse az. bunun ardından adayların bireysel olarak matematik netleri o sınava giren adayların ortalama matematik neti sayısından ne kadar çok artı yönde uzaklaşırsa yine o kadar çok puan getirir. aynı şey tüm sınav puanı belirlenirken de gerçekleşir.

    şimdi bu arkadaş elma olan 2019 ikinci ales'inde bir puan almış. sonra 2019 üçüncü ales'inde daha fazla netle aşağı yukarı aynı puanı almış ve diyor ki hata var. hayır güzel kardeşim. hata falan yok. sen muhtemelen herkesin yaptığı soruları çözdün ve bilenle bilmeyeni ayırtetmeye yarayan asıl soruları, yani madde güçlük vs madde ayırıcılık gücü indeksi yüksek olan soruları yapamadın. standart sapma da senin için artı değil eksi yönde çalıştı. bütün bu bilgiler ışığında, bu kadarcık bilgiyle hesaplamada hata var denebilmesi mümkün değil.

    öte yandan yukarıda sınav geçerliliği uzun süreli olduğu için sınav sorularının zorluğu belirli bir düzeyde tutulmalıdır diye yorum yapan arkadaşlara katılıyorum. ancak bu başlıkta belirtilen "puan hesaplama rezaleti"eden farklı bir durum. ösym muhtemelen sınavların zorluklarını bu şekilde şansa bırakarak sürekli sınava girmeye yönlendiriyor bireyleri. "bu sefer zordu, belki bir sonrakinde kolay olur puanımı yükseltirim" diyen adaylar 120şey 120şer bayılıyorlar. buradan yola çıkarak ösym'nin konumu etik yönden eleştiriye açıkken ölçe değerlendirme yöntemi yönünden * "verilerimiz sınav sonuçlarının hesaplanmasında bir hata olduğunu söylemeye yetecek düzeyde değildir".

    ekleme: ayrıca tam da bu sebeple üniversite girişlerinde tercih yaparken puana değil yüzdelik dilime bakılıyor.

    edit: hakaret edemeden meramını iletemeyenler de gelmiş. oh oh...
  • andaval arkadaşım, başlık sahibi standart sapma yok demiyor var ama fark neden bu kadar fazla diyor bir hata olabilir mi diyor.

    kimsenin standart sapmaya itirazı yok zaten. herkes farkında.
  • ben bu seneki birinci oturuma göre hesaplayınca puanım düşük çıkıyor 2 puan kadar fark var herkes matematik kolaydı türkçe yapan yüksek aldı yazmış da 44 doğrum var çok kötü değil ve puanım yine de bu seneki birinci oturuma göre düşük
  • iki üstteki arkadaşa harfiyen katılmakla beraber şunu da söylemek isterim, ösym bu tür sınavların zorluklarını eşit olarak hazırlamakla yükümlüdür ancak zorluğunu test etmek amacıyla bir pilot uygulama yapamamaktadır haliyle, dolayısıyla bu sınav gibi kolay olabilen bazı sınavların değerlendirmesini yaparken standart sapmanın bu kadar etkili olmasının normal olduğunu düşünüyorum.

    ayrıca kâr amacı gütmemesi gereken ve daha geçtiğimiz ay öyle olduğunu yani sınavlardan kâr etmediğini iddia eden bir kurumun, bir kolay bir zor sınav yapması tam bir ticaret kafasıdır, yanlıştır.
  • 81 aldım, bulandırmayın suyu.
  • 2016 ales net ve puanlarım: (330bin kişi girmiş)
    mat1: 25.75
    mat2: 20.25
    söz1: 28.25
    puan: say 81 ea 81 (sıralama ikisinde de 13000)

    2012-2 ales net ve puanlarım (290bin kişi girmiş)
    mat1 40.75
    mat2 33.25
    söz1 35
    puan say 82(sıralama 24500) ea 81(sıralama 23000)

    şimdi şu var, 2012'de 150 soru vardı 2016'da 120. oranlarsak 2012 alesi net sayıları şöyle değişiyor

    mat1: 32
    mat2: 26
    söz1: 28

    görüldüğü gibi, 2016 alesten 6-7 mat neti fazla yapmama rağmen, yine aynı puanı almışım, fakat bakıyorsunuz 2016'da 330bin içinden 13bindeyken, 2012'de 25000e yakın. aynı puanla sıralama yarı yarıya inmiş, üstelik %20 daha az net yapmışken. bu puan hesaplamaları böyle. ne yapsaydım, ösym'yi dava edip 2012'de 90 almam lazımdı mı deseydim? netim 11 azalmış, gidin puanımı düşürün mü diyeyim?

    haksızlık falan değil. sınav kolay olursa, puanın düşer. lisans okuyan ve yüksek lisans yapmak isteyen bir insan, daha çan eğrisi nedir bilmiyorsa, zaten yapmasın yüksek falan. kardeş, diyelim ki, geçen sınav kol gibi sorular vardı 80 aldın, bir yere başvurdun, önüne insanlar geldi, giremedin. bu sınavda ise, daha kolay diye millet yüksek yüksek puanlar yapsaydı, önüne geçselerdi tamam eyvallah diyecek miydin?

    sınav sorusu zorsa, net başı puan artar. sırf kolay bir sınava girdin diye, senin kat kat zor sınavına giren adamdan daha yüksek puan almak istemen, şımarıklık. bunun aynısını her sene sınava geç kalan tipler de yapıyor. sana verilen kağıtta 15dk kala kapı kapanır diyorsa, 15dk evvel gelmiş ve girmiş olman gerek. hayatını etkileyecek sınav için yarım saat erken çıkmıyorsan, zaten sorumsuz birisindir. bu da öyle bir durum. sırf şanslı bir sınava denk geldin diye, senden çok daha zor sınava girmiş birinden fazla puan almak istemen, şımarıklık.
  • yorumlara biraz göz gezdirince, bunu savunanların standart sapmadan bahsettiklerini görüyorum ve üzülüyorum. bu kadar mı alıştık her türlü saçmalığa kılıf uydurmaya?

    bu sınava girmedim. sorular zordu, kolaydı bilmiyorum. fikrim de yok. ancak iddia edildiği gibi çok daha yüksek netler yapıp düşük puan alanlar varsa, burada standart sapmadan daha büyük bir sorun var demektir.

    sen bu sınavı kaç kere yapıyorsun ve üstelik bir kaç sene de geçerli oluyor alınan sonuç (kaç seneydi tam hatırlamıyorum). sınavda öyle ağır bilgi soruları falan da sormuyorsun, yani şablonu belli olan bir sınav türü.

    böyle bir sınavda bile belli bir standardı nasıl tutturamazsınız arkadaş? bunun saçmalığını görmüyor musunuz? bu sınava sene boyu hazırlanıp giren insanlar var, parayla ders alanlar var. ve senin yaptığın sınavların doğru dürüst bir standardı yok. bir giriyorsun, çok kolay. başka zaman giriyorsun, çok zor. bir sınavda matematik soruları çok uğraştırıcı, işlem hamallığı yaptıran sorular, başka sınava giriyorsun bu sefer de türkçe soruları çok uzun, roman okur gibi okuyorsun.

    bir standart yakalayın kardeşim, bu kadar mı zor? iki kişi ales sonuçlarını alıp araştırma görevliliğine başvurduğunda nasıl ayırt edebileceksin? bambaşka sınavlara girdi adamlar. birisi yorulmadan uzun uzun sorular okudu, diğeri matematik olimpiyatı soruları çözdü, ya da belki kek soruları en az hatayla yaptı ve öne geçti. ne bileceksin?

    hep de diyorlar ya, eskiden daha mı iyiydi diye. bal gibi de eskiden daha iyiydi. ösym'nin hazırladığı sınavların standardı olurdu. biz ilkokulda, lisedeyken nasıl sınavlara hazırlanacağımızı bilirdik. ama fetöcüler doluştuktan beri bu kuruma kimsenin güveni kalmadı. sadece yaptıkları türlü şaibeler yüzünden değil, aynı zamanda beceriksizlikleri yüzünden.
  • bu tarz sınavlar da her sene her dönem gireceksiniz ki maksimum puanınızı elde edebilesiniz

    geçmiş olsun yapabileceğiniz hiç bir şey yok
  • rezalet gibi rezalet ama şaşırtmadı tabi hiçbirşeyi düzgün çalışmayan hak/hukuk ve adalet olmayan bir ülkeden ne beklenebilirdi ki zaten ? üniversite falan okumaya gerek bile yok bu ülkede tanıdığın varsa en kral yerde en iyi pozisyonda bulursun işi .
27 entry daha
hesabın var mı? giriş yap