• haftada 2 kere ankara'ya günübirlik giden adama hamallık değil, gerekliliktir. ama ben ayda yılda bir gidiyorum diyorsan evet çok anlamlı değil kara yolculuğu. esasında bu mesafeler trenle gidilmesi gereken mesafeler ancak ülke şartları malum.
  • benzinin 7 lira olduğu ülkede 100-120 liraya bilet alabilecekken arabayla gitmek salaklıktır.
  • 1 saatlik uçuşta arada deniz varsa ne yapacağız paşam. yüzelim mi? diyen arkadaş.... adam bak ne demiş? uçağın süresi değil... arabayla otobüsle gidilecek süre 5 saatten fazla olursa demiş... uçağın süresi 5 saat dememiş...mantıklı demiş... bir otobüs,araba yolculuğu 5 saati geçmiyorsa oraya uçakla gitmekte aynıdır demiş. havalanının içinde yaşıyorsanız ayrı tabiki.. bazı şehirlerde havaalanı şehrin içindedir; trabzon, diyarbakır
  • oysa bizi kıskanan almanya'da en küçük köye bile tren olduğu için,herkes bu mesafeleri trenle rahat rahat gidiyor. bizim acilen hızlı tren hattını büyütmemiz lazım.... 60'larda karayolu 2000'lerde havayoluyla bu işi çözmeye çalışıyoruz,ama nafile...
  • edremit'e gitmiştim bir kere uçağın kalkmasıyla inmesi bir oldu. hatta yeteri kadar yükselmeden inişe geçti gibi gelmişti bana
  • lan kütahya'ya uçakla gidin baride götümüze az girsin
  • istanbul’dan ankara’ya gitmektir. zaten sabiha gökçen ya da iga‘ya gidene kadar yolu yarılamış oluyorsun neredeyse.

    edit: burada, şehir merkezinden havalimanlarına gidilen yol da hesaba katılmıştır.
  • yol ve hava koşulları, ulaşım maliyeti, yorgunluk, aynı gün dönme gereği, kaza riski vs. düşünüldüğünde uçağın tercih edilmesi son derece mantıklı olacaktır.
    yazın ankara'ya yada yaz tatiline 4 kişi gidiliyorsa araba kullanmak değerlendirilebilir.
  • yeni havalimanı yüzünden, izmir (selçuk-kuşadası) - istanbul yolculuğum:
    kemalpaşa'dan dal otobana, 3 saatte mudanya'ya çık, arabayı park et, atla deniz otobüsüne. 5 saatte eminönü'ndesin, şehrin göbeğinde. istediğin yere metroyla, tramvayla hatta taksiyle git, işini gör. trafik filan seni ilgilendiren bir konu değil artık.

    ya da: havaş bekle, bir tomar para bayıl, adnan menderes'e 1 saat git. check in di bilmemneydi, 1 saat, 1 saat de uç, in, bagaj bekle yarım saat, havaş a bi tomar daha bayıl, 5.5 saatte taksim'desin. dönüş için yine aynı.

    ha uçmak güzel, iniş kalkış heyecanı güzel, havalı, yeni otoban aşırı sıkıcı, dümmdüz.
  • ankara istanbul arası tren, araba, otobüs ve uçağı denedim. en konforlusu halen uçak. bu nedenle katılmadığım önermedir.

    ilk olarak trenden bahsedeyim. bana sorarsanız yht çok da yüksek hızlı değil. biletlerinin ucuz olması ve şehrin içine girip herhangi bir trafiğe takılınmaması artıları ama hızlı olması gereken bir ulaşım metodu için çok yavaş kanımca. üç saat sürse her gidişimde tren kullanırdım.

    otobüs için ise çok söylenebilecek çok şey yok. son tercih. rahatsız, uzun ve yorucu yolculuk oluyor her zaman.

    arabayı ise uçakla kıyaslıyorum çünkü maliyet konusunda daha iyi f/p verebiliyor. dizel bir arabanın deposu 300 tl civarına doluyorsa ve bu depoyla 800 km civarı yol yapabiliyorsa 3/4 depoyla ankaradan istanbul’a gidip hedefinize varmış oluyorsunuz ve altınızda araba oluyor. ancak bu da yorabiliyor insanı. o yüzden iki yahut üç kişi gidip sadece şoför değiştirmek için durulursa inanılmaz hızlı gelişebiliyor. ayrıca arabada ne kadar insan olursa uçaktan o kadar ekonomik oluyor.

    uçak birazcık ilginç, uçuştan bir buçuk saat önce havalimanında olmanız lazım, hatta kalabalık zamanlarda 2 saat ucu ucuna yetiştirebilir sizi. uçuş ankara-sabiha ise 45 dk sürüyor, ankara-ist ise bir saatin biraz üzerinde. sabiha’ya biletler daha ucuz oluyor genelde, pegasus da sabihada zaten. sabihadan genelde araç kiralıyorum, totalde 120 lira bilet, günlük 150 lira kira ve totalde 70-80 lira civarında yakıt düşünürseniz 300 liraya denk geliyor. arabayla aşağı yukarı aynı ama daha az yoruluyorsunuz. tabi araç kiralamak günübirlik veya bir günlük olduğunda böyle mantıklı oluyor sonrasında hızlı bir şekilde yere çakılıyor.
hesabın var mı? giriş yap