• biz sınıfsız toplum diyoruz tu kaka diyor, %7.5 sinif atlama oranına bakıp liberalizm çok başarılı diyor.
  • abd'de çalışan birinin zenginleşme ihtimali mümkündür ama sınıf atlama? biraz abartı olmuş. sosyal mobilitenin iyi olduğu bir ülke değil abd. tek avantajı orta sınıfın biraz güçlü olması. çok çalışan eğitimli biri orta sınıfa yani suburban lokasyonda ev, devasa otomobil, temel ihtiyaçlar %100, artı biraz da lükslere sahip olup güzel yaşar.

    avrupa'dan iyi değildir bu konuda. avrupa'da sadece çalışmayla refah elde ediliyor. vergiler yüksek ama refaha harcanıyor.
  • bu oran eski türkiye'de hiç de az değildi. bilmem hatırlar mısınız doğu'da çobanlar öss'de türkiye birincisi olurdu. idealist öğretmenler sayesinde imkanların olmadığı köy okullardan çocuklar çıkar ülkenin en iyi okullarına dağılırlardı. anadolu lisesi fen lisesi kazanmak demek geleceğinin kurtulması demekti. işte o sınıfı imkanın olmasa bile devlet sayesinde iyi eğitimler alarak atlayabilirdin. peki bugün ne oldu? tüm anadolu fen liseleri piç edildi. boğaziçi odtü gibi fark yaratacak ünilerin başına çapsız rektörler atandı. devletin verdiği eğitim artık bir kaç istisna dışında kimseye sınıf atlatamaz. peki ne oldu? zenginler çocuklarını bu düzene kurban etmemek için çok büyük paralar vererek kendi komunitelerini oluşturdular. özel okul özel lise özel üniversite oradan da yurtdışı. fakir alt sınıfın günümüz türkiyesinde eğitim yolu ile sınıf atlama şansı yok denecek kadar az duruma gelmiştir çünkü zengin sınıf ile şartlar ve imkanların arası dağlar kadar açılmıştır. bu fark artık eğitimle değil sadece esnaflık ticaret gibi yollarla kapanabilir. ancak bu durumda da sadece parasal olarak sınıf atlamış zihniyeti 100 sene geride kalmış bir yığın lümpen sınıfı olur elinizde, günümüzde olduğu gibi. sonuç olarak da bir adım ileriye gidemezsiniz.
  • bu olay tamamen şans faktörüne bağlıdır sermaye yapacak paranız var ise iş kurarsınız iş kurunca para kazanırsınız ve kazanacaginiz paranın sınırı sizin basarinizla doğru orantılıdır.bundan dolayı aslında yüzde bilmemkaclik ihtimalden ziyade bu olguyu gerçekleştirip gerceklestiremediginize bağlıdır.ek olarak gercekledtirebilseniz bile başarılı olmama ihtimaliniz vardır bu da bir faktördür. bütün bu faktörler olumlu yönde ilerlerse sınıf atlarsınız.bunun ülkesi yoktur.
  • nüfusu yüzde 20lik gruplara ayırmak çok doğru değil. nitekim bunun yerine, belli düzeyde servete ve gelire sahip insanları aynı grupta değerlendirmek daha doğru olacaktır. atıyorum türkiye'de en yoksul %50lik kesim birbirinden çok farklı değildir gelir bağlamında. o yüzden iki ayrı gelir grubu diye değerlendirmek yerine örnek veriyorum yüzde 50lik en yoksul grup gibi ayırmak daha doğru olacaktır. ayrıca diğer ülkelerle karşılaştırmak için (bkz: gini katsayısı) ni kullanmak daha sağlam olacaktır. nitekim gelir dağılımındaki eşitsizlik burada ana ölçüt olacaktır.
  • türkiye'de iktidara gelip de torpili bitirecek siyasi bir oluşum yok. hiç birbirimizi yemeyelim şimdi. öyle bir dernek, vakıf bile yok. muhtemelen türkiye'nin terör örgütlerinde bile torpil vardır : ) ülkemiz bunun dışında idare ediyor zaten. şiddeti bir kademe düşürüp, kadınlara (melislere değil ezilen kadınlara) biraz daha kendilerini güvende hissettirdiğimizde, torpili de makul sınırlara çektiğimizde mis gibi ülkeyiz.
  • sınıf nedir ona bakmak lazım. 38484929 nolu sınıftan çıkıp 5. sınıfa girerseniz bu sizin için sınıf atlamak değil, çağ atlamak olur. beşten bire olan kısmı sizi kasar en fazla. ama geriye baktığındaysa kralsındır (kendi nezdinde). ben türkiyede sınıf atlayan bir tek kişi gördüm, o da tosundu. kapiş?
  • neye göre %7,5 neye göre %14
    bu araştırma üzerinden yazı kaleme alan kişinin bu sonuçların nasıl bulunduğu noktasında okuyucuya daha çok bilgi vermesi gerekirdi.
    sahsi kanaatim bu fırsatın arttırılabilmesi için temel koşul ekonomik büyüme ve adil bir vergilendirmedir.
    (ama sağlıklı bir büyüme bizde ki gibi değil)

    büyüme olmadan alt gelir grubu pek tabi bir üst lige çıkabilir. bu sayı atıyorum büyüme olmadan 10 da 1 ise.
    büyüme ile pekala 10 da 3-4 olabilir.
    bu çıkarımı 2002 öncesi nispeten alt gelir grubunda olan muhafazakar kesimin, 2002 sonrası zenginleşmesi üzerinden örneklendirebiliriz.
  • yukarıda biri istatistiklere bakınca marx’ın “zengin zenginlesiyor fakir fakirlesiyor” iddiası asılsız çıkmakta deyip kendine güldürmüştür.
  • ıstatistik faydalidir guzedir ancak, cahilin istatistigi de hic cekilmiyor.

    milyon faktorun oldugu bir durumu 7.5’dur diyip icinden siyrilmak nedir? hadi lan ordan.
hesabın var mı? giriş yap