• hitler önderliğindeki nazi almanyasının 1941 yılında sovyetler birliğine savaş ilan etmesidir.

    almanya kağıt üzerinde görünen değerlere bakıldığında avrupanın en güçlü ordusu olan fransayı altı hafta gibi bir sürede yenmeyi başarmıştır. bundan sonra ikinci saldırı hedefi olarak ingiltereyi seçmiş ama almanya'nın görece güçsüz hava kuvvetleri ve güçlü ingiliz donanması nedeniyle buraya çıkarma yapabilecek güce ulaşamamış ve ingiltere'yi avrupada yalnız bırakıp kendiliğinden barış imzalayacak konuma gelmesi için beklemeye başlamıştır. zaten ingilterenin yenilmesi, üzerinde güneş batmayan imparatorluğun sömürgelerinin japonya ve abd tarafından paylaşılması anlamına geleceği için barış isteyen bir ingiltere hitlerin işine gelmektedir. bunu başarabilmek için ingiltere'nin anakaradaki umudu olan rusya'yı yenmesi gerekmektredir. diğer taraftan, rusya git gide güçlenmekte ve yaptığı hamlelerle ilerleyen yıllarda almanya'nın başına bela olacağını belli etmektedir.

    bütün bunların yanı sıra rusya toprakları üzerinde kurulacak hakimiyet hitlerin temel planlarından biridir ve ikinci dünya savaşının o yıllarda gizli tutulan önemli sebeplerindendir. zira yüzyıllardır devam eden almanya'nın doğu ile barış imzalayıp batıyla savaşması, batı ile barış imzalayıp doğu ile savaşması politikası, almanya'nın her iki cephede savaşması mümkün olmadığı için rusya'ya yapılacak bir saldırıdan önce batı kanadındaki fransa ve ingiltere'nin etkisiz hale getirilmesi gerekmektedir. batı kanadındaki fransanın düşmesi ve ingiltere'nin savaşta pasifleşmeye başlamasıyla, denizde ve havada yeterince güçlü olmayan ama kara kuvvetleri söz konusu olduğunda açık ara dünyanın en büyük gücü olan almanya için rusya'dan daha güzel bir hedef yoktur. rusya'nın içinde bulunduğu güçsüz konum ve avrupa'nın en güçlü ordusu olan fransa'nın bile hitler karşısında direnemeyişi hitler'in kendine olan güveninin pekiştirmiştir.

    bunun üzerine hitler 1941 baharında rusya'ya savaş ilan eder ve bir çok tarihçinin savaşın en büyük hatalarından biri olarak gördüğü harekatı başlatır.

    bugün bu harekat hata olarak nitelendirilse de o günlerde bunu görmek mümkün olmamıştır. hitler savaşı 6 ayda kazanacağını düşünürken o dönemdeki amerikalı stratejistler rusyaya üç aylık ömür biçmişleridir. stalin'in notları incelendiğindeyse rus önderin de hitlerden çok farklı düşünmediği görülür.

    büyük hızla başlayan alman ilerleyişi (bkz: yıldırım savaşı) git gide yavaşlamış ve savaş stalingrad'ta kilitlenmiştir. alman ordusu ilerledikçe birlikler arasındaki mesafe açılmış, zorlu kış şartları almanların zırhlı araçlarını kullanmalarını oldukça zorlaştırmış, hitlerin stalingrad'ı ele geçirilmesi konusundaki gereksiz ısrarı almanyanın savaştaki en ağır kayıbına sebep olmuş ve bir sene içinde tüm dengeler değişmiştir. bu yenilgiden sonra avrupa dışına çıkmak için saldırı pozisyonunda duran alman ordusu savunmaya geçecek; amerika'nın da savaşa girmesiyle, almanya aralarında binlerce kilometre bulunan iki cephede birden savaşmak zorunda kalacaktır.
  • hitlerin anti-semitizm ile anti-komünizmi propaganda malzemesi yapması ve bu dogrultuda kominizmi nasyonel sosyalizmin ideolojik düşmanı ilan edilmesi yüzünden, hitler tarafindan er yada geç gerçeklestirilecek bir eylemdi, çünkü kendisi de buna yurekten inanmaktaydı.
  • 1940 sonbaharında ingiltere yi hava saldırılarıyla dize getiremeyen ve ordusunu manş kanalından yüzdüremeyen hitler arkasında muhtemel bir ingiliz müteffiği olabilecek (niye böyle düşündüğü de garip) rusya 'ya yaptığı saldırıdır. asıl amacı ingiltere nin ülke kamuoyunda güçlü devletler tarafından yalnız bırakılmış hissetmesini sağlayarak, (ki o sıralar abd savaşı uzaktan izliyor ve de rusya ile almanya arasında da bir saldırmazlık paktı vardı.) ülke içinde teslimiyet ve çöküntü havasıyla mevcut iktidarın devrilip yerine ingiltere nin teslimiyet şartlarını görüşebilecek daha milliyetçi bir iktidarın hesaplarını yapıyordu.amaçları arasında asla ingiltere yi top yekün yıkmak, yok etmek yoktu.birleşik avrupa hayali olan hitler, özellikle ingiliz sanayisine savaşı devam ettirebilmek için ihtiyacı vardı.bunlar savaştan sonra alman arşivlerinden çıkan kayıtlarda böyle.şahsi kanaatim hitler elbette bir gün rusya ile hesaplaşacaktı.rusya topraklarında yeni yaşam alanları planları her şey kafasındaydı.ama savaş hırsları ve ordusunun yüksek morali ona bu planları erkene aldırttı.
    hitler saldırı planlarını 1940 yılının son aylarında genelkurmayında oluşturttu.ancak eksik istihbaratın rusyadaki tümen sayısını olduğundan daha az hesaplaması, ülkenin olmayan altyapsının (yollar, köprüler) motorize birliklere çıkaracağı güçlükler, kış ayları gelmeden buradan da zaferle çıkacağını düşünmesi bütün planlarını altüst edecekti.
    hitlerin bu kararı savaşın dönüm noktasıdır.
  • hitler'in yaptığı kritik hatalardan biridir. savaşı kaybettirecek kadar büyük bir hata hemde. aynı anda hem a.b.d., hem rusya, hem ingiltere, hem fransa ile savaşmayı düşünecek kadar büyük bir hataya ne sebep oldu?

    hitler'in düşüncesi rusya için fazla büyük olan topraklardan kendi payını almak, ari ırk! olan almanları bu bölgeye yerleştirmek, zengin maden, doğal gaz, petrol kaynaklarından yararlanmaktı. sonuç olarak bir süre ilerlediler. polonya'yı geçtiler. estonya, letonya, litvanya, moldova, beyaz rusya, ukrayna (günümüz ülkelerine göre) işgal ettiler. devam ettiler iki kol halinde. birinci kol moskova'ya saldıracak, ikinci kol güneyden kafkaslar'a gidecekti. bu saldırı sırasında alman ordusu sınırlarını zorlamış, rusya ise her ihtimale karşılık savaş sanayisini orta asya ve sibirya'ya yönlendirmişti. benzer bölgelerde birçok tümen bulunsa da hızla batıya gelmeleri kış koşullarında çok uzun bir süre alacaktı.

    rus orduları (kızıl ordu) almanların moskova'ya yürüyüşünün şiddetli soğuğun da yardımıyla durdurdu. almanlar moskova'nın banliyölerine kadar yaklaşmışlar ancak durdurulmuşlardı. ardından rus ordusu iki kol halinde batıya ve güneye yöneldiler. almanları yavaş yavaş geriye ittiler. gerek naziler gerek ruslar zaman zaman şehirlerdeki evleri tek tek dolaşarak karşılıklı katliamlarda bulundular. bu katliamlar daha çok askerlerin yaşadığı ailelere yönelikti.

    güneye ilerleyen rus ordusu karadeniz'e ulaştığında alman ordusunun bir kısmı ukrayna-kafkaslar arasında sıkıştı. kendilerini çok zor ve acılı bir son bekliyordu. batı kısmında ise hitler bükreş ve sofya da bulunan kuvvetlerini iki kısıma böldü. bir kısımı güneye yunanistan, diğer kısımı ise kuzeye polonya'ya yöneldi. ancak bu destekler ileride yaşıyacakları petrol sıkıntısından dolayı hiçbir işe yaramayacaktı...

    ikinci dünya savaşı için: (#20714719)
  • acaba rusya'ya bulaşmamış olsa bugünkü dünya düzeni farklı olur muydu diye yıllardır beni düşündürmeye iten adolf hitler hamlesi.

    tamam hammadde kaynaklarını ele geçirmek için saldırdı rusya'ya ama doğa şartlarını hiç ama hiç düşünmedi bunu yaparken.

    almanya ve adolf hitler için sonun başlangıcı olan bir hamledir.
  • pretty woman'da julia ablamızın bi repliği vardı: "big mistake, big! huge!" diye. o geldi birden aklıma niye geldiyse :p

    sonuç olarak bu eylem hitler'in götünde patladı iyik de patladı zira eğer hitler rusya'yı alsaydı sıra bize gelecekti orası kesin.
  • bu konudaki çıkarımlarla "enver paşa bizi 1. dünya savaşına soktu. sokmasa eyiydi" çevresinde dönen sohbetler genelde benzeşir.

    3. reich'ın plan ve projeleri ile o günkü devletlerarası dengeler ya müttefiklerin ya da mihver devletlerinin (büyük olasılıkla her ikisinin de) sovyet rusya'yı yemeye çalışacaklarını şübheye yer bırakmayacak şekilde ortaya koymaktaydı. wehrmacht mutlaka rusya'yı işgal etmeliydi...

    aslında barbarossa harekatı planları güncel savaş tarihçileri açısından bile bir askeri deha ürünü olarak algılanmaktadır. ingiliz savaş gazisi ve araştırmacı yazar marc arnold forster'ın savaşan dünya isimli önemli eserinde bu işgal planının kusursuzluğu ile ilgili ayrıntıları bulabilirsiniz.

    bir de her zaman yapılan general november geyiği vardır. yok efendim kış geldi böyle oldu. zaten erich von manstein, von rundstedt falan yemen'i işgal için yapmıştı o planları hep...

    kış şartlarını elbette hesaba katmışlardı ancak hesaba katamadıkları bir şey vardı...

    hani en kusursuz programlarda bile olan buglar vardır ya... işte hesaba katılamayan bug o denyoluğu tarih boyunca nesillerden nesillere aktarılan, gerzekliği ve beceriksizliği askeri terminolojilere terimler kazandırmış "italyan ordusu"!!!

    mussolini'nin ajdarımsı dünya görüşü ile harmanlanan bu kifayetsiz muhteris ordu, durup dururken yunanistan'a saldırma gereği görmese,

    yunanlılar cilalı boyalı son teknoloji ürünü italyan savaş makinesini bizimle savaşırken kullandıkları duvarlarda asılı çakaralmazlar` :piştov` ve bir avuç ingiliz karakol birliği ile evire çevire rezil ede ede yenmeseler,

    almanlar, en yakın kankasının denyoluğu ayyuka çıkmasın diye nisan 1941 başında başlanması düşünülen barbarossa harekatı'nı erteleyip, bütün planlar çöpe atılıp hurra tornistan edilip panzer birliklerini bulgaristan üzerinden yunanistan'a göndermek ve mecburen yunanistan'ı da 1.5 gün içinde işgal etmek zorunda kalmasa,

    hala buraları ben idare edeceğim iddasında olan italyanlara balkanları, romanya petrol yatakları ve bulgaristan'ı bırakacak kadar güvenemediği için almanların buralara yeni ve güvenli köprü başları oluşturmak amacıyla girit, rodos, güney yunanistan, arnavutluk dağları gibi zor bölgeleri zaman ve muhimmat kaybederek işgal etmesi gerekmese,

    barbarossa harekatı en azından kağıt üzerinde başarı şansı son derece yüksek bir harekattı...

    ancak yukarıda saydığım italyan denyolukları sayesinde, 22.06.1941 tarihine kadar rusya harekatı ertelenmiş, aslında ilk 2 hafta içinde rus ordusunun %40'ı yok edilmiş olsa da korkulan olmuş, führer'in bazı politik istekleri askeri amaçların önüne geçmiş, kış bastırmış ve dünya tarihi değişmiştir.

    alman ordusu, vatansever kahraman yunan partizanlar ve italyan angutluğu ile uğraşırken kaybettiği 3 aylık süreyi ikinci dünya savaşının sonuna kadar bir daha bulamayacaktır...
  • hataydı tamam kabul ama asıl büyük hata stalingrad inadıydı. her ordu hollanda ordusu gibi değil ki "höt deyince abi buyur göt" desin. bi kerem stalingrad'ta aslan gibi vassili zaitsev vardı.
  • ne olursa olsun yine de elektrik süpürgesiyle odaya dalan anne kararlılığı'nın izlenemediği saldırganlık süreci olmuştur bu...
hesabın var mı? giriş yap