• kemikli balıklar altsınıfında yer alan ve tropikal bölgelerde yaşayan tatlı su balıklarıdır.

    akciğerleri (bir yada iki ) yemek borusunun dallara ayrılmasından oluşan ve altçenelerinin yapısı iskeletleri yüzgeçleri bakımından eski çağlardan özellikler gösteren bu balıklar devonyen devrinde ortaya çıkmış ve günümüze kadar pek evrim geçirmemiş ''yaşayan fosiller''dir (devonen 'de de denizler de bazı akciğerli balık türleri vardı ama bu balıklar çok geçmeden tatlı sularda yaşamaya başladırlar).

    akciğerli balıklarda karaciğerlerin yanı sıra solungaçlarda bulunur ve çift solunum biyolojilerinin temelini oluşturur . afrika avusturalya ve güney amerika ya dağılmış olan akciğerli balıklardan senegal balıkçı balığının (protopterus cinsi ) tropikal afrika da üç tür yaşar .senegal balıkçı balığı 80 cm boyunda gövdesi uzun zeytin yeşili renkte bir balıktır pulları derisinin içinde saklıdır orta yüzgeçleri kuyruğunun çevresinde bir tek yüzgeç biçiminde birleşir .uzun çift yüzgeçleriyse dipten destek almasına yarar.

    yağmur mevsiminde tıpkı yılanbalığı gibi küçük göllerde yüzen senegal balıkçı balığı kuraklık dönemi gelince, başka balıklar suların geri çekilişini izleyerek bulundukları yerden ayrılırken bu balıklar çamurun içine dalar orada ağzıyla kendine bir yuva kazar ve salgıladığı maddeyle oluşturduğu kozanın içine kapanır . bu kozanın içinde akciğeri yardımıyla yaşar ve hava soluyabilmek için bataklık yüzeyine ulaşabilmek için bir çeşit tüp geliştirir .

    avusturalya da yaşayan barramunda (neoceratodus cinsi ) 1,25 m uzunluğunda 10 kg ağırlığındadır .pulları daha büyük çift yüzgeçleriyse daha normal bir balıktır.

    güney amerika da yaşayan akciğerli balık türü ise ( karamaru ) senegal balıkçı balığına daha çok benzer .

    akciğerli balıklar gelişmeleri sırasında dış solungaçları bulunmayan bir kurtçuk dönemi geçirirler timsahlar başlıca düşmanlarıdır.ayrıca yerliler tarfından da avlanırlar.
  • üniversite zooloji bilgilerim beni yanıltmıyorsa sazan bunlardan biridir.
  • etleri bulundukları bölgedeki diğer balıklara nazaran daha lezzetti olduğundan ötürü yerlilerce sürekli avlanan balıklardır. bilinen birçok türünün nesli tükenmiştir.
  • (bkz: dipnosti)
  • öncelikle;

    (bkz: dipteriformes)
    (bkz: dipneusti)
    (bkz: dipnoi)

    sarcopterygii altsınıfına bağlı takımlardan biri.

    hem solungaçlarla hem de akciğere benzeyen yüzme keseleri yardımıyla solunum yaparlar.

    peki isimleri nereden geliyor? tabi ki eski yunancadan.
    di=iki, pnoe=solunum

    iki adet familyası vardır.

    dipnoi takımndaki türler kurak mevsimleri çamura gömülü olarak ya da su birikintilerinde toplanarak geçirirler.
  • tropikal afrika’da “senegal balçık balığı”, “nil balçık balığı”, avustralya’nın burnett ve mary ırmağında “akciğerli barramunda”, güney amerika’da “karamaru” adındaki balıklardır.
  • akciğerliyse balık değildir o...
    (bkz: hamsi)
hesabın var mı? giriş yap