• janr sinemasında uzmanlaşmış raoul walsh'ın 1951'de çektiği western filmi.

    linç güruhunun psikopatolojisi amerikan malı westernlerin hemen her zaman ilgi odağı olmuştur. bir suçlunun hemen oracıkta, bir ipin ucunda sallandığını görmek salyalı kalabalıkların yegane arzusudur ve bu bir raddeden sonra şov malzemesine dönüşecektir. yargısız infaz; mahkemelere olan derin güvensizlik sebebiyle değil, adalet sisteminin yavaş işlemesi ile ilgilidir, çünkü 19. asrın amerikan coğrafyasında, özellikle de yerleşim merkezlerinin çöller boyunca dağınık biçimde bulunduğu amerikan taşrasında bir mahkeme bulmak, uzun mesafelerin katedilmesini gerektirir.

    bu film de bu temel mesele ile ilgilidir:

    --- spoiler ---

    kararlı şerif len merrick'in (kirk douglas) adalete duyduğu inanç amerikalıların liberal, güven telkin eden idealizmiyle ilgili değil, son tahlilde kişiseldir ve tüm psikolojik westernlerde karşılaştığımız gibi bu örnekte de mazisi yarı karanlık bir şerif söz konusudur.

    merrick'in linç sevdalılarına karşı sürdürdüğü mücadele aynı zamanda hayvan hırsızı timothy (walter brennan) ve güzel kızı ann (virginia mayo) ile kişisel savaşımını da içerir. arada kalan merrick her taraftan kuşatılmıştır artık ve görev bilinci, aşk ve mazinin musallat olan hayali ile bütün bütüne kıskaca alınmıştır.

    bu örnekte ilginç olan adaletin gene de tecelli etmesidir. nihayet timothy'nin cinayet işlemediği anlaşılır ve ipin ucundan kurtulur yaşlı adam. ama hayvan hırsızlığı yüzünden ceza almadığı da görülür. tazminat mı ödemiştir, bu konuda kesin bir bilgi yoktur. bu belki de hikâyedeki bir başka boşluktur.

    merrick ise hem adaleti tesis etmiş hem de ann'i kazanmıştır. aynı zamanda bir de baba kazanmıştır: timothy'i. ödip kompleksi başarıyla çözülmüştür.

    bu örnekler sosyolojik göstergeleri bertaraf edip kişisel travmalara, puslu ve karanlık maziye, insanlararası güç ilişkilerine odaklandıkları için psikolojik detaylarla örülüdür.

    --- spoiler ---
hesabın var mı? giriş yap