• 27 mayıs’ın hemen ertesinde, “devlet hazinesindeki altın stokunu takviye etmek” amacıyla silahlı kuvvetler mensupları ile ailelerinin başı çektiği bir kampanya başlatıldı ve binlerce kişi alyanslarını hazineye bağışladı. kimi yerlerde halkın gelirinin bir kısmını hazineye bıraktığı, esnafların fiyat indirdiği de oluyordu. alyanslarını bağışlayanlara milli birlik komitesi yönetimi tarafından bakır “devrim” yüzükleri verildi.
    işte bu bagışlanan alyanslarla yapılan ankara yücetepe’deki askeri lojmanlarina veilen addir.
  • aynı alyanslar gayrettepe'deki subay evlerinin yapılmasına da yaramıştır.
    milletimin bağışları orduya ev olarak dönmüş, milletimin uyanıklığını tespit eden kişiler de sonra boğaz köprüsünü satışa çıkartmıştır.
  • ev hanımlarından "devlet hazinesine ve ekonomiye yardım" kisvesi altında toplanan alyansların ne ölçüde "amacına uygun" kullanıldığı tartışma götürür. pardon, götürmez. zira bazı konular tartışmaya o kadar da açık değildir... (bkz: genc shubuocular rahatsiz)
    ayrıca engin ardıç'ın akşam'daki "han-ı iştiha"* başlıklı yazısının (http://www.aksam.com.tr/yazar.asp?a=9978,,2) sonunda sorduğu sorunun cevabıdır bu evler.
    "devlete gelir ha? peki, 1960 ihtilalinden sonra hazineye katkı amacıyla toplanan “alyansları” hangi kategoriye sokacaksınız? sakın bu da bir çeşit adı konulmamış “milli birlik komitesi yağması” olmasın?
    zorla almadılar tabii, fakat öyle bir hava yaratılmıştı ki vermeyene “menderes yardakçısı” ve hatta “vatan haini” gözüyle bakılıyordu.
    devlete hizmet için altın yüzüğünü gönüllü veren anam da babam da yıllarca parasızlıktan yerine koyamadılar da parmaklarında teneke yüzükle dolaştılar!"
    (bkz: güle güle oturun)
  • (bkz: #19320366)
  • bu evleri kimin neden yaptığını merak eder dururdum. çok ilginç bir hikayesi olduğu belliydi.

    bu arada alyans evler iddiasına bir yanıt buldum. merak eden buyursun.
hesabın var mı? giriş yap