• vb'nin mindfulness türkçe karşılığı olarak bir önerisi var: anda olmaktan ilhamla üretilmiş bir sözcük; "andalık". (bkz: mindfulness/@ibisile)

    (ilk giri tarihi: 7.1.2019)

    (bkz: anda kalmak/@ibisile)
    (bkz: andalık)
  • sanıldığının aksine bitmemiştir veya romanlarda kalan hayali bir bağ değildir.

    trakya'da "ayretlik" (ahiretlik) adıyla devam etmektedir. kuralları benzerdir, ismi değişmiştir; biçim olarak eski gelenek korunsa dahi bağ kurma şekli islam'la bezenmiştir. ayretlik olmak için kur'andan belirli yakarışlar okunur.

    köy düğünlerinde az görmedim. hey gidi kültür; seni de betona gömdük, seni betona gömmek için önce beton putperestler yarattık.
  • (bkz: panda olmak)
  • benim düşünceme göre imkansız olandır. an dediğimiz olgu nedir sorusunu kendime sorduğumda zihnimde beliren sorular şu şekilde:

    nefesimizi anda mı alıyoruz? yazı yazarken bastığım tuştan gelen ses anda mı gerçekleşiyor? doğada bir anda gerçekleşen bir şey var mı?

    bence tüm sorularımın cevabı hayır. kendimce bunun dayanağı ise anı algılayabilecek duyulara sahip olmamız. gördüğümüz nesneler ışığın gözümüze olan yansıması. yani belirli bir hızda ilerleyen (bkz: ışık hızı) ışınların gözümüzde süzülmesi. duyduğumuz sesler ise ses dalgalarının belirli hızlarda (bkz: ses hızı) nesnelere çarpıp kulağımıza gelmesi olayı. bir cisme dokunurken ki tepkilerimiz bile anda gerçekleşmiyor. sinir hücreleri aracılığıyla beyne ileti gönderiliyor. hızından emin olmamakla birlikte bunun insandan insana değişiyor diye hatırlıyorum ileti ve tepki süreleri. aslına bakılırsa biz canlıların geçmişte yaşadığı söylenebilir bence.

    peki ya doğada anda gerçekleşen bir olay var mı? varsa bile biz farkedemiyoruz kısıtlı duyularımızla. fakat cidden bunun cevabını merak etmekteyim. bu konuda ingilizce-türkçe kaynak sahibi olan varsa lütfen yeşillendirsin.

    benim inancıma göre anda olan tek şey ''ol dedi ve oldu'' denilen rab'tır. bu sava göre ol denildi ve anda oldu öncesi ve sonrası yok o anda oldu. tabi bir şeyler karaladıkça konuşulması gereken kavram sayısı ve derinliği olağanüstü derecede artıyor. zaman kavramı hala tam çözülememişken, sadece belirli kalıplara yerleştirilerek anlaşılması kolaylaştırılmasına rağmen hala büyük bir gizem.

    not: bu paragraflar sadece 'akademik derinliği olmayan' genel bilgilerime dayanılarak, uykusuzluk problemi çektiğim dönemde can sıkıntısından dolayı yazdığım saçmalıkları içermektedir.
  • insan bilinciyle bir kaplan ailesinin ferdi olsaydık ne olurdu?

    ava çıktığımızda bir ceylanın peşine düştüğümüzde ve o avı kaçırdığımızda günlerce bunu düşünür, "daha hızlı koşsaydım ya da birden atlayıp çelme taksaydım" gibi çeşitli keşkelerle kendimizi tüketirdik.

    ya da yavru bir geyiği aile soframıza getirsek yıllarca bunun vicdan azabını çekerdik.

    ormanın ortasında çiftleşirken "birisi gördü mü, bir hastalığı var mıydı, nasıl görünüyorum acaba, ya hamile bırakırsam/kalırsam" gibi içerisinde toplum/aileye suçluluk duygularını da içeren onlarca soru ve kaygı geçer beynimizden.

    ya da çok şişmanım/zayıfım, sesim daha etkileyici/kalın olsaydı, beni kimse sevmiyor, doğum günümü kimse kutlamadı gibi basit ama etkili depresyon sebeplerimiz olurdu.

    böyle böyle her bir anı kendimize zehir ediyoruz.

    gerçek kaplanlar mı? keşkeleri, vicdan azapları, suçluluk duyguları, ayıpları, utançları, yargıları, basit korkuları *, küçük hesapları olmadan o an ne gerekiyorsa onu düşünerek ve onunla meşgul olarak yaşayıp gidiyorlar.

    insan dışındaki memelilerin, kuşların, rodentlerin, reptillerin hepsi bu şekilde yaşıyor. dolayısıyla hiçbir belgeselde depresyona girmiş bir hayvan görmüyoruz.

    insan dışında.
  • "dileklerimiz, hayatlarımızın lezzetli anları, böyle kendi küçük anlamı büyük mutluluklarımız" dedi içtenlikle.

    ve bir dilek diledim. sarımsağın makarnaya verdiği lezzet kadar güzeldi dileğim.

    hayatın her anı küçük birer renkli top. sepetimizde biriktirdiğimiz anlar, anılar, anlamlar. zaman zaman camdan dışarı bakarken, ya da denizi izlerken, veyahut seyrederken gökyüzünü, işte o sepetten bir renkli top alır o lezzetli anları yeniden yaşarız.

    bayramlar gibi o anlarımız da daim olsun.
  • (bkz: manda olmak)
  • (bkz: carpa diem)
  • (bkz: presentism)
  • dunya gercegidir. insanlarla bir aradayken anda olmazsanız sikerler kamil hepimizi sikerler. o yuzden gec de olsa kendinizi bu konuda gelistirin.
hesabın var mı? giriş yap