• ekonomi phd'si olmasına rağmen çok disiplinli bir yaklaşıma sahiptir. genellikle hedge fund'lar üzerine çalışmaları vardır. konuşmalarını dinlediğinizde, aslında finansın toplumun genel refahı için de kafa yorulmaya değer bir konu olduğuna ikna olursunuz. kafa bir abimizdir.
  • mıt'den bir finans profesörü. pbs newshour’a verdiği röportajda 2008 yılında yaşanan ekonomik krizin nedenini çok güzel anlatmış.

    andrew lo yaşanan bu ekonomik krizi 1986 yılında abd’de challenger uzay mekiğinin başına gelen kazaya benzetiyor. bu da tam olarak ahlaki tehlikeyle ilgili bir konu. bu olayda bir grup mühendisin teknik arıza çıkacağı konusunda yetkilileri uyarmasına rağmen, çeşitli ticaret anlaşmalarını kaybetmemek ve kalkış ertelenmesinin ortaya çıkaracağı prestij kaybını yaşamamak için yetkililerin uçuşa karar vermesi bir faciaya yol açmıştı. mekik kalkıştan 73 saniye sonra infilak etmişti. lo, yaşanan ekonomik krizden önce finans piyasasında bazı şeylerin yanlış gittiğini düşünenlerin var olduğunu belirtiyor. tıpkı challenger kazasında olduğu gibi bunun da göz ardı edildiğini çünkü birilerinin çıkarına ters düştüğünü söylüyor.

    kriz öncesini düşününce lo'ya hak vermemek elde değil. krizden önce her şey yolunda gibi görünüyordu; borsa simsarları, bankalar, yatırımcılar, aracı kurumlar, kredi derecelendirme kuruluşları kısaca herkes kazanıyordu. öte yandan, kazancı ev satmasına bağlı olan, daha fazla ev satmak zorunda olan mortgage simsarları da memnundu. hedef ne olursa olsun daha fazla ev satmaktı.
    piyasadaki likiditenin bolluğu kredi konusunda bankaların güvencesiydi. normalde çok zor şartlarda kredi alabilen insanlar bu dönemde kolay kredilerden yararlanarak ev ve araba sahibi oldu. belki herkes bu sistemin bir yerde tıkanacağının farkında değildi. ancak yüksek karlar sağlayan finansal kurumlar, farkında olsa da bu durumdan pekte şikayetçi olmadılar.

    http://www.pbs.org/…upplayer&utm_source=relatedlink

    (bkz: 2008 ekonomik krizi)
    (bkz: moral hazard)
hesabın var mı? giriş yap