• yuva demektir. bir zamanlar tevfik fikret'in yaşadığı, boğaziçi üniversitesine komşu, beyaz bir ev-müzedir. hem de bebek'le rumeli hisarı arasında, mezarlığı ile ünlü bir semttir. ahmet hamdi tanpınar, tezer özlü burada yatar. parkında orhan veli, bir martıyla oturur boğaza karşı; bakakalır giden gemilerin ardından...
  • gidip görünce hele bi de oturup şöle gönlünce elinde çay kahve artık allah ne verdiyse tevfik fikretin istanbulu neden sevmediğini anlayamadığım istanbulun güzide semti.
  • asiyan istanbul'un avrupa yakasında, boğazda bir semt.
    akla bogaz manzaralı mezarlıgı ve müzesi gelir. mezarlıgında yol kenarında kalpli mezar kenarı da dikkat ceker.
  • kuş (bülbül) yuvası anlamına gelen farsça kelimedir.

    tevfik fikret, 1906 senesinde rumeli hisarı'nın sırtlarına yaptırdığı evine bu ismi vermiştir. bu tarihten sonra da bebek ile rumeli hisarı arasında bulunan, geçmişte boğazkesen ve kayalar olarak anılan bu mevkii aşiyan ismiyle anılır olmuştur. fakat şöyle bir husus vardır ki; 1715 senesinde vefat ettiği bilinen mevlevi şair fenni mehmet dede;
    ''fiske taşıyla eğer ürker ise gülşenden
    bülbül-i tâze kayalar kadar olmaz mesken''

    diyerek, sahilname'sinde bu mevkiiyi bülbüllerin yuva yaptığı yer olarak nitelemiştir. tevfik fikret, evine bu ismi koyarken fenni mehmed dede'nin bu beytinden esinlenmiş midir acaba, kim bilir?

    istanbul'un aşiyan'ına bir inziva köşesi diyebiliriz aslında. en başta ikinci abdülhamit'in baskıcı yönetiminden yılan, bunalan tevfik fikret uzaklaşıp, buraya sığınmış ve vefatına kadar burada yaşamıştır. mezarı da biricik evinin* bahçesindedir. orhan veli de kendisinin deyimiyle, tarifsiz kederler içindeyken burada oturup, boğaziçine doğru efkarlı türküler tutturmuştur.**görsel

    aşiyan, yahya kemal'in de sık sık uğradığı bir yerdi. bilhassa tevfik fikret'i evinde defalarca ziyaret etmiştir. istanbul'a tepeden bakmayı seven* yahya kemal, bu ziyaretleri esnasında aşiyan'ın boğaz manzarasına karşı kaç beyit veya kaç mısra mırıldanmıştır acaba?

    aşiyan bir başka yönüyle de edebiyatçıların uğrak noktası, bir araya geldiği bir yerdi de diyebiliriz. çünkü tevfik fikret; yahya kemal, ruşen eşref, yakup kadri, süleyman nesib, cenap şahabettin gibi daha nice şair ve yazarın bir araya gelmesini sağlayıp, toplantılara ev sahipliği yapmıştır. tevfik fikret'in vefatından sonra ise ölüm yıl dönümlerinde pek çok şair, yazar onun aşiyan'daki evinde bir araya gelerek onu anmışlardır. (ek bilgi olarak, tevfik fikret'in ölümünün üçüncü yıl dönümünde yani 1918 senesinde mustafa kemal paşa da anma törenine katılan kişilerden birisiydi)

    aşiyan, türk edebiyatına önemli izler bırakan pek çok ismin sağlıklarında olduğu gibi hayatlarının sonlarında da bir araya geldiği, buluştuğu yerdir. attila ilhan'dan orhan veli'ye, özdemir asaf'tan yahya kemal'e... pek çok ismin ebedi istirahatgahı aşiyan'dadır. pek çoğu aşiyan mezarlığı'nda medfundur.

    sadece geçmişte değil, bugün de rağbet gören aşiyan ve aşiyan mezarlığı hem isimlerini saydığımız/sayamadığımız değerli insanları ziyaret etme hem de huzur bulma, nefes alma yeri olarak üstlendiği görevi devam ettirmektedir. yalnız istanbul'un değil türkiye'nin en özel konumu niteliğinde olup, dünya ile ötesini birleştiren yegane güzelliktedir. (bkz: aşiyan mezarlığı/@sahte optimiist)

    yazıyı, edip cansever'in, dostu turgut uyar'ın vefatından sonra yazdığı şiirden bir alıntıyla noktalayayım:
    ''dün müydü, yüzyıllar mı geçti bilmiyorum ki
    bir yaz sonuydu yalnız denizi sıyırıp geçtik
    iki tek votka içtik varmadan aşiyan'a
    konuşmadık hiç, nedense hiç konuşmadık
    az sonra kalkıp gitti o
    kalakaldım ben oracıkta
    kapadım gözlerimi ardından gene birlikte olduk
    - garson! bize iki tek votka daha.''
  • ismini tevfik fikret'ten alan, eski robert koleji, şimdiki boğaziçi üniversitesinin hemen altında olan bölge. fikret kolejde ders verirken özellikle o araziyi alıp, mimarisini kendisinin yaptığı 3 katlı bir ev inşaa ettirmiştir. dönemin siyasi iradesi sebebi ile inzivaya çekilip akademik ve bireysel çalışmalarını yürüttüğü söylenir. çalışma odasından robert kolejine uzanan bir köprü yaptırdığı ve iş yeri ile evi arasında 1 dakikalık mesafesi olduğu bilinir.
    aşiyan, farsça kuş yuvası anlamına gelmekte ve fikret'in aile özlemine dem vurmaktadır. çünkü küçük yaşta babasını kaybetmiştir.
  • istanbul'un en güzel manzaralarından birine belki de en iyisine sahip semt. tevfik fikret'in müzeleşmiş evi burada bulunur ve meşhur sis şiirini (bkz: #1149353), kapalı ve sisli bir istanbul gününü, evinden izlemesinin getirdiği hissiyatla yazdığı rivayet olunur.
  • tevfik fikretin evi. bogaz manzarasi inanilmazdir, 10-15 dakika manzara izlendikten sonra "ben de burda otursam ben de yazardim bu adam gibi siirleri" gibi gereksiz bir beyanatta bulunmak dogaldir.
  • bülbül yuvası.
    adını tevfik fikret'in koyduğu istanbul'da boğaza nazır bir lokasyon.
  • boğaziçi üniversitesi edebiyat kulübü tarafından çıkarılan aylık edebiyat dergisidir.

    şuradan web sitesine ve online dergiye: http://www.asiyandergisi.com/

    şuradan da facebook hesabına erişebilirsiniz efenim: http://www.facebook.com/bounasiyan
  • akrep nalan'in soyledigi bir sarki.
    asinayim ben bu aska asiyana...
hesabın var mı? giriş yap