• silahlı kuvvetlerin gülen yüzü.

    gidecek gözüyle bakıldığından çok fazla iş verilmez. asteğmenlerde çok meraklı değildir zaten iş yapmaya. böyle geçinip giderler. aman bana bir şey diyen olmasın havasında görevini yaparlar.

    erler genelde severler. çünkü askeriyenin o ciddiyeti bu rütbelilerde olmadığından, askere insan gibi davranmasını bilir ve çok sevinirler.
  • asker çocuğuyum, e eski tanklarla oynamışlığımız, karavanın tadına bakmışlığımız, babamızın sadece erat mı subay astsubay marizleyişini görmüşlüğümüz var, amca dediğimiz adamlar komutanımız olmuş şimdi:-), olaya hakimiz yani. birlikteki subaylar sen benden daha muvazzafsın asteğmenim derlerdi. çok askerin hakkını kollamışımdır, izne gidemeyen garibanlar için bölük astsubayını ikna etmişimdir.. bizim birlik bakım birliğiydi 60 teknisyen astsubay, on tane erat vardı, o erat garibanlarım ne eziyet çekerdi..

    bir gün biri geldi (komutanın şöförü), komutanım bu gece nöbetçi subayı senmişsin biz içki içecez haber vereyim dedi. lan eşşşek herif bunu bana niye söyledin ki şimdi. dedim ne halt yersen ye ama kimseye görünme, sabah da içtimana çık. komutanım istesen de göremezsin, bulamazsın dedi. nasıl lan dedim, söyle bakayım... önce nazlandı sonra konuştu. lahmacun fırınının içinde içiyolarmış. ışık, sigara dumanı, gürültü, devriye hiç bir risk yok. yuh amk...
  • "askerlik şubesi başkanı ünvanı" ile görev yaptığım rütbe. 'yedek subay' da denir onlara.
    bütün izinlerimi özellikle kullanıp son 20 gün teğmen yıldızını da taktığımı hatırlatayım :)

    (istisnalar hariç) askerliğin yapılabileceği en iyi rütbelerden biridir/birincisidir. nice onbaşılar, çavuşlar gördüm; askerliğini sanki general olarak yapmış gibi anlatan. ama asteğmenler candır, mütevazıdır. er/erbaşlar devrecilik olayıyla birbirlerini - tabirimi mazur görün- mikerken asteğmenler erleri korurlar, insan muamelesi yaparlar ( malum askerde en zor olan şey).

    not: sivil hayat > en rahat askerlik
  • dünya yansa umrunda olmaz. rütbelileri siklemediği için de pek sevilmez.
  • 4 yıllık üniversite mezunu olduğum halde askere gelirken başvurmadığım için pişman olduğum rütbe. pek çok adaletsizliği bitirebilirdim oysaki.
  • görev yaptığı yere göre işlevselliği artacak veya azalacak rütbedir.

    az zamanda(şuan 3 ay) çok şey öğrenerek mezun olurlar.

    örneğin hudut karakollarında karakol komutanı olur ve biraz gayret gösterse harbiyeli teğmenlerden farkı fazla belli olmaz.

    aldıkları maaşı sonuna kadar hak ederler. sözlükte asteğmen olmak isteyip er olarak görev yapmış kimseler bu subay arkadaşlar üstüne bok atma çabası nafiledir. tsk da çok önemli bir açığı kapatmaktadırlar zira.

    en güzel ve faydalı şekilde zorunlu askerlik görevinin yerine getirilesi rütbedir ayrıca.
  • asteğmenlik her işe koşmaktır. her törene gitmek, her cenazeye katılmak ve istisnasız bütün angaryayı üstlenmektir bazen. bazen bütün birliğin sorumluluğunun üstüne verilmesidir sadece 3 aylık asker olmana rağmen. yükümlü askerden tehdit yiyip onu sürdürmekte olur bazen asteğmenlik. ama ne olursa olsun her türlü kısa dönem yapmaktan iyidir asteğmenlik.
  • (bkz: astsubay) isimli alt rütbeden emir alan sözde subay yardımcısı. astsubaylara abi çeker uzman çavuşlara kanka çeker. her türlü nöbet'i kabul eder hiçbirşeye itiraz etmezler. bazıları karakterli olur kendini ezdirmez bu yüzden pek sevilmez.
  • astegmenlik subaylık falan değildir, şimdiden söyleyeyim, yarın askere gidince şok yaşamayın!
    harici elbiseyi çekerim ,veririm emri askerlerim saldırır,yok öyle,
    asteğmenin gayri resmi statüsü astsubaydir.

    astsubayında üstçavuş rütbesindeki kısmına kadar aynı statüdedir, bu yüzden astegmenler hep genç astsubaylarla takılır, beraber dert yakınirlar.

    ihtiyar astsubaylar (başçavuş) artık astegmenlere pek yüz vermezler,olaylara daha realistik yaklaşırlar,

    ihtiyar astsubaylar bölük komutanı,tabur komutanı gibi yüzbaşı, yarbay rutbelerdeki subaylarla daha ciddi meseleleri (yemekhanedeki masa oturma planı :)) tartışırlar. bu yüzden bir asteğmen,bölük veya tabur içerisinde, bölük astsubayina göre kocaman bir hiçtir.

    peki neden?

    bu aslında sadece asteğmen olayı değildir , mesela yeni atanmış bir muvazzaf teğmen de bölük içerisindeki gayri resmi hiyerarşik yapıda bölük astsubayından sonra gelir.

    bölük komutanı (yüzbaşı)hata yaptığında bir teğmeni itin gotune sokar ama bölük astsubayına sadece şöyle yapalım falan der en fazla.

    çünkü yaş, tecrübe, işini bilmek, sorumluluk alma, koordinasyon bunların hepsi bölük astsubayında vardır .

    asteğmenin veya muvazzaf teğmenin borusu sadece tören yürüyüşlerinde astsubayın sağına geçtiklerinde öter (kıdemli sağda durur o kadar)

    buradan askere gideceklere tavsiyem rütbe olayını o kadar kafaya takmayın, resmi statüler,eğer içindeki insan boş ise hiç bir işe yaramıyor, aksine getirdiği sorumluluk kişi yetersiz ise büyük hatalara sebep oluyor, bu sivil hayatta da öyle degilmi? öyle düşünün.
  • iş, nöbet, sorumluluk vs. yüklemeye gelince subaylıktır.
    saygı, özlük hakları, maaş, lojman vs. konularına gelince subaylık değildir.
hesabın var mı? giriş yap