• trt sayfasından 16 ytl'ye adrese teslim satın alınabilinen belgeseldir.

    http://www.trt.net.tr/…/marketdevam.aspx?urunid=255
  • çetin tekindor'un dinlendirici sesini dinleyip huzur bulmaktan, konuyu bir türlü yakalayamadığım belgeseller dizisi. şimdi tekrar başa alıyorum.
  • halime toros'un kıymetli kitabı, eseri, adını aynı isimli belgeselden alan yapıtı.

    artık gönül rahatlığıyla bu güzel eseri mütalaa edebiliriz.

    ebû abdullah b. musa el-harezmi
    imam buhari
    ebu nasr mehmet b. tarhan b. uzluğ el-da farabi
    biruni
    ibn sina
    kaşgarlı mahmut
    yusuf has hacip
    ahmet yesevi
    abdülkadir meraki
    uluğ bey
    ali kuşçu
    ali şir nevai
    fuzuli gibi ulvi kişileri anlayabileceğimiz mükemmele yakın bir eser. öğrenmek, kendini geliştirmek isteyenler için birebir.

    iran'dan, tebriz'den, buhara'dan semerkant'tan, meraga'dan, ısfahan'dan, meşhed'den, tus'tan, nişabur'dan, maveraünnehir'den haberler getiren biraz üst düzeyde bir kitap.

    neden bu kitabı okuyalım? biraz daha kul hakkını anlayabilmek için, kendimizi ilme adamak için, kendimiz için, bu topraklar için.

    bazen şöyle düşünüyorum, bu vatan için tek fedakar asker midir? polis midir? her vatanın kendi yurttaşı bir neferdir. kimi maddi bir fiziki sunar kimi tinsel bir ruhu ortaya koyar. bizler, çok az okuyan, çok az işiten, çok az tadan, anlamadan işte bir şekilde gününü geçiren seküleristleriz.

    çocuklarımızı neden böyle bilginlerden biri yapmayalım? hayır bu çok enaniyet koktu. baştan alıyorum cümlemi. çocuklarımız neden böyle bir alim olmasınlar? bizim yüzümüzden mi?

    imam buhari'yi örnek alsak, farabi'ye öykünsek, biraz ibn sina'nın kolpası olsak fena mı olur?

    arkadaşında kalan buhari gece kandilini 20 kere yakıp söndürüyor. her yakışı bir araştırma, okumadan. her sönüşü buhari'nin içinin rahatlaması.

    din adamlarına bakıyoruz. dini kimliklerini duyuyoruz bu şahsiyetlerin. her alanda bilgi sahibi olup bazı alanlarda rakipsiz uzmanlıklarını biliyoruz. zamanın buhari'si, üstat diye bir kişiye sesleniyor. ilim çin'de de olsa gideceksin sözüne itimatla seyyah oluyorlar.

    okuyorlar, geziyorlar, tefekkür ediyorlar. felsefe de böyle işte, azı küfre, çoğu tefekküre yöneltiyor. felsefeyi, dini, pozitif ilimleri doğru anlıyorlar.

    biruni, güneşin gölge boyunu hesaplamak için, dünyanın şeklini anlamak için, meridyen hesaplamalarını yapabilmek için güneşe bakmaktan gözlerini bozuyor.

    çok başka dünyaların insanlarıyız.

    bir gün çok güzel, gönlü güzel, fikri aydın birini dünyaya bırakacağım.

    okumaya ilgili bir nörobiyolojik gerçeğe göre balgami denen, beyin içindeki beyaz sıvının genişliği okumuşluğumuzu gösteriyor. okumayanların beyinlerinde o sıvının içinde siyah noktalar daha çok oluyormuş. beynin kıvrımını değil beynin sıvısını kaliteleştiriyor.

    okumak, siyah lekeleri aydınlatıyor. bir aydın toplumu neden aydınlatmasın ki? çocuklar, geleceğimiz, bugünümüz, geleceğimiz.
hesabın var mı? giriş yap