• orijinali austrian business cycle theory olan teori. avusturya iktisat okulu'ndan ludwig von mises tarafından ortaya atılmış, aynı okuldan murray rothbard ve friedrich august von hayek ve diğer avusturyacılar tarafından geliştirilmiştir.

    çok kısaca fractional reserve banking/merkez bankası ile ilgilidir. suni olarak düşük tutulan faiz oranı malinvestment ve overconsumption'a yol açar, ekonomi bozulur, kriz başgösterir. 2008 mortgage krizi bunun bir örneği olarak gösterilebilir.
  • döngüsel krizlerin bankaların kredi genişlemesi yaratması sonucu ortaya çıktığını söyler. bunu anlamak için öncelikle avusturyan faiz teorisini anlamak gerekir. buna göre faiz dediğimiz şey işletmelerin alım fiyatları ile satım fiyatları arasındaki fark/marj faizdir. bu faiz oranı da bütün ekonomi boyunca eşit olma eğilimindedir. eğer bir sektördeki marjlar diğer sektörlere göre daha fazla olursa arbitraj fırsatları devreye girecek ve bütün sektörlerde eşit bir marj oluşacaktır.
    diğer anlamamız gereken nokta malların dereceleridir. bazı mallar tüketim mallarıdır, bazı mallar ise gelecekte tüketim mallarına dönüşecek ara mallardır(sermaye malları). bu mallar bir hat boyunca dönüşerek nihayetinde tüketici malına dönüşür. her aşamada işletmeler alım ve satım marjından gelir elde ederler.

    kredi genişlemesi sonucu faizler doğal faiz oranının altına düşer ve girişimciler kredi çekip üretim hatlarına yatırım yapmak için fırsat elde ederler. faizlerin düşmesi alım satım marjlarını da daraltır ki bu da üretim yapısında geriye gittikçe daha fazla fiyat artışı anlamına gelir. bu durasyonu daha yüksek tahvillerin faiz değişimlerinden daha fazla etkilenmesi ile aynıdır. (üfenin tüfeden daha hızlı hareket etmesi bu sebeptendir.)

    kredi genişlemesi ile birlikte faktörlerin (başlıca emeğin) gelirleri de artar. faktör sahipleri artan gelirlerini ise daha çok tüketime aktarma eğiliminde olacaktır. artan tüketim faiz oranını (marjları) eski doğal faiz oranına dönüştürücü bir etki yaratır. faizler yükselince marjlar tekrar artar. marjların artması ile birlikte daha geri aşamalara gidildikçe satış fiyatları iyice düşer. faizler düşük iken yatırım yapmanın karlı olduğu bu sektörler artık karsız hale gelmiştir. şimdi yapılacak bir şey vardır. yapılan yatırımları tekrar dönüştürerek karlı alanlara aktarmak. fakat bir mesele vardır. bazı sermaye malları ve bazı emek türleri onların doğası gereği tekrar dönüştürülemez. bu sermaye malları ve emek atıl kalır. sürekli var olduğu söylenilen atıl kapasitenin sebebi işte budur.
hesabın var mı? giriş yap