• keynes'in ortaya attığı teorik, devletler arası para birimidir.

    uluslararası moneter düzenin nasıl işleyeceği ikinci dünya savaşı'ndan sonra gündem konusu olmuş, bretton woods konferansı bundan ötürü tertiplenmiştir. temel amaç büyük buhran gibi bir küresel faciayı engellemektir. keynes bancor fikrini konferansta önermiş olsa da kabul ettirememiştir. kabul edilmeyen bancor'un özündeki fikir şudur: dünya merkez bankası gibi tanımlanabilecek supranasyonel bir kuruluş bünyesinde devletler arası ortak kullanılan bir para birimi basılacaktır.

    eğer bancor çözümü kabul ettirilseydi, uluslararası moneter düzen bugünkü kur sisteminden çok daha farklı bir sistem ile işleyecekti.

    abd neden bu öneriyi kabul etmemiştir?

    kısa cevap: işine gelmemiştir.

    uzun cevap:

    "öneriye göre bir uluslararası takas birliği oluşturulmalı ve keynes’in bancor olarak adlandırdığı, uluslararası bir para birimi kabul edilmelidir. bancor ülkeler arasında yapılacak ödemeler için geçerli olacaktır. her ülke kendi parasının değerini belirli bir limitte dalgalanacak şekilde bancor’a sabitleyecektir. diğer bir ifadeyle, altın standardındaki altının yerine bancor önerilmektedir. bancor yalnızca ülkeler arasındaki ödemelerin yapılması için kullanılacaktır. bu çerçevede takas bankası, bir çeşit uluslarüstü merkez bankası gibi işlev görecektir. bu önerinin uluslararası ticaret açısından önemi, ülkelerin dış dengelerini korumaya yönelik önlemleri de içermesidir. örneğin, ticaret fazlası veren ülkeler, ellerindeki bancor rezervini icb’ye devretmekte, gerekirse bu kurum tarafından para birimlerini değerlemeye zorunlu tutulabilmektedirler. açık veren ülkeler ise, açıklarının finansmanı için banka kaynaklarına başvurabilmekte, duruma göre banka tarafından devalüasyona zorlanabilmektedirler. (bkz)

    görüldüğü gibi bu sistem, abd'nin işine gelecek bir sistem değildir. ticaret açığı ve ticaret fazlası veren ülkeler arasındaki asimetriyi dengelemek adına oluşturulan teoride yalnızca ticaret açığı olan ülkelere değil ticaret fazlası olan ülkelere de yaptırım uygulanmaktadır.

    buna ek olarak bugün bancor fikri ile hatırlanan her ne kadar keynes olsa da keynes'in bu fikri ortaya atarken silvio gesell'den ilham aldığını not etmek gerekir. gesell'in 1916'da ortaya attığı model freiwirtschaft'tır. arada farklılıklar olsa da bu idealde de keynes'in önerisine benzer olarak internationale valuta-assoziation birimi vardır.

    post scriptum: bancor günümüzde aynı zamanda bir kripto para birimidir.
  • keynesin planının daha sağlıklı olduğunun 25 yıl sonra anlaşılması üzerine bancor yerine sdr isimli uluslararası rezervin yaratılmasına karar verilmiştir.

    plan demişken 1944 yılında toplanan bretton woods finans konferansında 'yahu bu savaştan sonra yıkılan ekonomilerin durumu ne olacak' konusu konuşulurken iki plan öne cikmisti.bunlardan ilki keynesin hazırladığı ingiltere planı,ikincisi abd hazine bakanı harry dexter white'ın hazırladığı white planı idi.

    ingiltere planında ımf,dünya bankası ve dünya ticaret örgütü benzeri kurumların kurulması önerilmiştir.yalniz bu keynes planında ımf bugünkü dünya bankası,dünya bankasi da bugünkü ımf gibi düşünülmüştü.keynese göre dünya bankasi bütün ülke merkez bankalarının üstünde bir uluslararası merkez bankası konumunda olacak ve 'bancor' isimli rezerv yaratabilecekti.

    diger plan olan white planinda ise bugünkü görünüm vardı.bu planda uluslararası ticaret örgütü gibi bir kurumun kurulması öngörülmemis,uluslararası ticaretin konferanslar yoluyla ele alınması savunulmuştu.ayrica 'bancor' gibi uluslararası rezerv yaratılmasına da yer yoktu.konferanstaki tartismalar sonucunda white plani(abd) kabul edildi.(sebebini yukarıda bir arkadaş güzel açıklamış) ımf ve dünya bankasi-aslinda dünya bankasi grubu denilen 5 bankadan oluşur-kurulmus,uluslararası ticaret örgütü yerine de gatt(general agreement on trade and tariffs)düzenine geçilmiştir.1995 yılında ise gatt,dünya ticaret örgütüne dönüştürülmüştür.
  • isteyene tokenlarının (bnt) tanesini 100 liradan satacağım yeni kripto uyum protokolü, ico rekortmeni, o çok beklenilen likidite rezervi yani bir nevi gezici kripto bankası.

    bancor.network

    edit: satış kısmı şaka tabi. 100 lirayı görmeden satmam demek istemiştim :) bakalım kriptonun israil merkezli bankası nasıl bir yol izleyecek merak ediyorum. belki de sıçış olur aldığımdan ucuza satmam da gerekebilir. bunları bilerek giriyoruz bu maceralara hep :)

    bancor ismi john maynard keynes'in 1940'ta ortaya attığı milletler üstü para birimi fikrine direkt bir gönderme gibi. sırf meraktan katıldığım bir proje kendisi.
  • bretton woods konferansında keynes 'in önerdiği uluslararası ödeme amaçlı para birimi.
  • (bkz: rancor)
  • günümüzde kullanılan "kağıt altın" ya da "özel çekiş hakları" (sdr) isteminin öncüsüdür. bretton woods konferansı sırasında keynes planı çerçevesinde önerilmiştir. bancor, değeri altına göre tesbit edilen ancak gerektiğinde ihtiyaçlara göre değeri değiştirilebilecek uluslararası bir kaydi para niteliğindeydi. keynes bunu ortaya atarken uluslararası likiditeye elastiklik kazandırmak istemişti.

    aslında bir şekilde keynes'in dediğine benzer böyle bir para birimi bretton woods'da benimsenmiş oldu ve bu para amerikan dolarıydı. zira, doların değeri 1970'de dalgalanmaya bırakılarak aslında böyle bir esneklik sağlanmış oldu.

    (bkz: sahte para)
    (bkz: kalpazan)
    (bkz: amerika)
  • https://about.bancor.network/about

    bu takım başarısız olmaz. bu token'ı yakında 50 dolar olarak görürüz. üç-beş tane atın kenara. kendi borsası var.
    https://www.bancor.network/discover
  • şu an 8.5 dolar civarında seyrediyor. ama bu coin'in orta vadede 20 dolar, uzun vadede 50 doları göreceğini düşünüyorum. yine de yatırım tavsiyesi değil tabi.

    https://venturebeat.com/…ins-blockchain-smartphone/
  • baslica yatirimcilarindan biri tim draper olan coin. ya bu ya da iota cok saglam patlayacak, nah suraya yaziyorum.
hesabın var mı? giriş yap