• sebebini anlayamadığımdır. aklıma iki şey geliyor.

    1- ülkenin seküler çizgiden çıkmasının batının işine gelmesi.
    2- dünyada artan ateizm oranı sebebiyle ayasofya'nın kimsenin umrunda olmaması.
  • mars evreninde yaşayan satilik suserinin düşüncesi.
  • dünya 100 yıl öncesinin dünyası değil. batı, müslüman dünya gibi hala orta çağda yaşamıyor. hele 21. yüzyılda dinin hiçbir ağırlığı kalmamış durumda. yunanistandaki bir kaç aşırı sağ tip dışında kimse siklemez ayasofyada hangi ibadeti ettiğinizi. barbarlığı abartıp 1500 yıldır ayakta duran insanlık mirasına zarar vermeyin yeter.

    rte gibi 70 yaşındaki siyasal islamcı dayıların derdi bu sadece.
  • pandemi, ekonomik kriz ve iklim krizi gibi daha önemli sorunları vardır belki
  • buna ben de dikkat ettim. hatta birçok ülkenin twitter trendlerini ve gazetelerini inceledim. normal bir haber gibi yayınlanmış ve ötesi gelişmemiş. sadece yunanlar öfkeli görünüyor. abd'nin gündeminde bile değil. gazetelerin en alt taraflarında yazıyor. kanye west başkan adayı olmuş, onu konuşuyorlar.

    neden peki? hala ortaçağ'da yaşayan anadolu arap kafasının aksine seküler bir çizgide ilerleyen batı dünyasi için kilise, cami, müze olmuş; çok önemli değil. aslında iç politiya yönelik bir hamle olduğu da herkesin malumu. sanıldığı gibi 3. dünya savaşı'nı başlatmayacak.
  • katolik ve ortodoks boyutu ile ilgili olduğunu düşünüyorum. ağırlık nüfusu ortodoks olan ülkeler güçlü ülkeler değil. katoliklerin de ayasofya hiç bir zaman umurunda olmadı. onları çok da ilgilendirmez. bu yüzden ben dünyadan çok da tepki beklemiyordum.
  • kimsenin umrunda değiliz de ondan. reis ve avaneleri kendi kendilerine gelin güvey oluyorlar. sanki istanbul’u yeniden fethettik. olan ayasofya’ya oldu, ilk zamanlarda gider bir iki namaz kılarlar sonra orası da boş kalır. olan turist gelirlerine olur onun da acısını vergilerle bizden çıkartırlar zaten.
  • konuşmaya değer bir mevzu olmadığındandır. millet bilimle teknolojiyle uğraşıyor. bu tarz ortadoğu kafasındaki zihniyetin aldığı karara neden yorum yapsınlar. hem zaten güncel olarak virüs ve ekonomik darboğaza girmeme derdindeler. kendi halklarının öncelikleri var onun düşüncesindeler.

    edit: yarın öbür gün sağlam bir kriz patlayacağından reis şimdiden önlemini aldı. ayasofya cami olduğu için dış mihraklar dolar/faiz lobisi ve bunların ülkedeki temsilcisi cehapenin oyunları yüzünden kriz olduğunu söyler. düzeltmek için tekrar milletten yetki ister.
  • kötü bir hristiyan olmaktansa ateist olmak daha iyidir ~ papa francis kaynak

    cennete gimek için tanrı'ya inanmak zorunda değilsin ~ papa francis kaynak

    papa bile deizm yolunda hızla ilerliyor.

    * * *

    kuran diyor ki: zulme kötülüğe alet edilmiş, dejenere edilmiş bir dinin mensubu olmaktansa dinsiz kalmak evladır. dini hayat, benim allah'a imanımı tevhidden şirke kaydıracaksa, o dini hayata lanet olsun. ~ yaşar nuri öztürk kaynak

    * * *

    tevhidden şirke kaymanın örneklerini sözlükte görmek mümkün. ateistlerin ödeyeceği hesap, alkol tüketenlerin ahirette vereceği hesap başlıklarında, kimin iman sahibi olduğunu, kimin cennete gideceğini ilan eden tipler cirit atıyor.

    dine bakış bu yönde evrilirken 7. yüzyıldan kalma deccal kılıklı tiplerin gündem yaratamaması, kale alınmaması, kendi osuruğuna uyanan yavru köpekten öteye gidememesi kadar doğal bir şey olamaz.
  • dünya reisinden korkuyor olmalarından dolayı çıkaramadıkları sestir.

    artık eski türküye yok, anlayın bunu...

    abd, japonya, fransa, ateizm, almanya, ingiltere, feminizm, çin, rusya, cehepa, veganizm, pkk, esed32, norton, siyonizm, lgbt+izm, moskova, waşington, hdp, deizm, ukrayna ve sicilya (haçlı birliği) "gık" deseler reisten osmanlı şamarını yiyip paket olacaklarını biliyorlar.

    bu korku da onları susup içten içten çıldırmak zorunda bırakıyor.
hesabın var mı? giriş yap