• kedi çiftliğinin olduğunu düşündüğüm resim sanatçısı.
  • bir anlamda kadınların da serüvenini resmeden ressam.. köyden, kasabadan kente geliş, açılıp saçılma, zenginlik, fakirlik ve bunalım.. yaşamın kaçılamayan temel gerçekleri konuları arasındadır. sanatçı kişiliğinin ve sanatının en önemli yanı resimlerinde ve evinde önemli motif olarak kullandığı kediler benzeri munis görünümleri altından sıyrılıp söz, düşünce ve resim olarak en acımasız saptamaları,eleştirileri yapacak yüreklilik, kararlılık ve inançla tırnaklarını söz konusu olaya, konuya resme geçirip didik didik edebilmesidir. kedileri ise erkektir sanatçının, bıyıklı yarı aslan...
  • bu ay leonardo sanat galerisi'nde sergisi gezilebilecek ressam.
  • ressam ali ismail türemen'in eşi olan berna türemen,
    devlet tatbiki güzel sanatlar yüksek okulundan 1968 yılında mezun olmuş, üçü yurtdışında olmak üzere toplam kırk bir kişisel sergi açmıştır aralarında 1985 gabrova bienali desen ödülü ile 1978 akbank resim yarışması başarı ödülü de olmak üzere altı ödül kazanmıştır. yapıtları bulgaristan gabrova müzesinde, ürdün amman müzesinde, yurtiçi ve yurtdışında özel ve karma koleksiyonlarda yer almaktadır. sanatçı sanatı ile ilgili olarak “içtenlik, kedi ve kadın” yorumunu yapmaktadır. berna türemen halen kendi atölyesinde serbest sanatçı olarak çalışmaktadır.
  • her gecen gün sayıları artan, türkiye'deki bilinen en büyük kedi kolleksiyonuna sahip kişidir.
  • okullu olmasına ramen türkiye'deki önemli naif ressamlardan biridir. ali ismail türemen bir çalışma sırasında eşi için "naif olunmaz naif doğulur" demiştir.
  • zevkle döşenmiş bir eve sahip kedi sever ressam.salonunu görünce;bir an için orada olsam bir fincan kahveyle ne iyi olurdu dedi iç sesim.
  • 17 aralık'ta gürel art space'de sergisi var; çakma melekler.

    http://www.gurelart.com/etkinlikler
  • kedi tutkunu olan ve 50 yıllık, dünyanın her köşesinden gelmiş pek çok obje ve sayısız sanat eserinden oluşan çok zengin kedi koleksiyonuna sahip ünlü ressam. koleksiyonunu bağışladığı eskişehir'de türkiye'nin ilk (bkz: kedi müzesi) açılacaktır.
  • eskişehir (bkz: kedi müzesi)ni hazırlamakta olan sanatçı.

    kedileri ve diğer hayvanları insanların sadık dostları olarak gören türemen, çarpıcı eserleriyle hayvan haklarına dikkat çekerek bu konu hakkında toplumsal duyarlılığın artmasını umuyor.

    “keşke çocuklara küçük yaştan itibaren hayvanların ve bitkilerin de birer canlı oldukları, onların da duyguları olduğu öğretilse.” – berna türemen

    tatbiki güzel sanatlar yüksekokulu mezunu olan berna türemen, ankara'da kadın sanatçılar ödülü'nü kazanarak sanat hayatının henüz ilk yıllarında önemli bir başarıya imza attı. istanbul, ankara ve izmir başta olmak üzere türkiye'nin birçok ilinde onlarca kişisel sergi açan türemen, aynı zamanda hem türkiye'de hem de paris ve tokyo dahil olmak üzere dünyanın pek çok farklı şehrinde bienal ve karma sergilere katıldı. sanata getirdiği mizahi yaklaşımıyla 1985 yılında bulgaristan'daki gabrovo müzesi'nden ödül alan türemen'in eserleri, birçok önemli müze ve koleksiyonerin koleksiyonlarına dahil oldu.

    “gecem gündüzüm hep resim. resim yapmadığım vakit kendimi suçlu hissediyorum.” – berna türemen

    resme olan ilgisini ve sonsuz üretkenliğini bu sözlerle ifade eden sanatçı, resimle henüz küçük bir çocukken kendisi de bir ressam olan annesi sayesinde tanışmış. ergenlik döneminde ailesinin kendisini müziğe yönlendirmesine ve konservatuarı kazanmasına rağmen resim yapmayı seçen türemen, kendisini ve duygularını resimleriyle ifade etmeyi tercih etmiş. genel anlamda zor ve hüzünlü bir çocukluk geçirdiği için resimlerinde her zaman bir mizah unsuru olmasını tercih etmiş.
    ?
    “yaptığım resimler beni çok mutlu etti; o yüzden resim yapmadan duramıyorum.” – berna türemen
    ?
    okul yıllarında soyut resme odaklanan türemen, mezuniyet sonrasında figüratif resme geçiş yaparken ona ilk ilham veren konu kadınlar oldu. şehirde yaşadığı için köylerdeki doğal yaşama özenen türemen, resimlerinde ilk olarak köyde yaşayan kadınlara ve onların yaşantılarına yer verdi. daha sonra köyden kente göç konusunu ele alan türemen, bu dönemde ürettiği eserlerinde kadınların şehir hayatına adapte olmasına ve değişen sosyal yaşamlarına odaklandı. kadının değişen dünya ve ülke koşullarına uyum sağlaması, bu bağlamda hem sosyal hem de ekonomik anlamda özgürleşmesi türemen'in eserlerinde ön planda yer aldı. sanatçının resimlerinde önceleri kadınların yanında bir yardımcı öğe olarak yer alan kediler ise zaman içerisinde evrilerek tuvalin tamamını kaplamaya başladı.

    “doğada her şey resim. bir sanatçı zaten bunları görür. fakat her şeyi olduğu gibi tuvale koymak yeterli değil; bunların üzerine biraz emek koymak, kendinden bir şeyler katmak gerekiyor.” – berna türemen

    her ne kadar favori tekniğini yağlı boya olarak tanımlasa da, türemen şimdiye kadar suluboya, sırüstü, seramik, gravür, desen ve kolaj gibi birçok farklı tekniği ustalıkla uygulayabilmiş bir ressam. son dönem işlerinde tekstil malzemelerini ve danteli tuvalle buluşturan sanatçı, bu kadar farklı tekniği denemesini ve başarıyla uygulayabilmesini okulunun ve hocalarından aldığı eğitimin doğal bir sonucu olarak görüyor.
hesabın var mı? giriş yap