• 2 aydır evimize keyif getiren balık türü.
    sadece kavgacı tepkilerini ve komik suratını izlemek bile iyi geliyor. bir balığın yem saatlerinde yukarı doğru süzülüp elime doğru gelmesine alışık değilim, bettalar çok farklıymış. *
  • beslemeye başlayalı bir ay olmadan kaybettiğim balığım. son günlerde sürekli taşların arasına saklanıyordu (nedenini hala anlamadım). dün yemini vereyim derken cansız bedeniyle karşılaştım. koca insan küçücük bir hayvanın varlığından (ya da artık yokluğundan) nasıl bu kadar etkilenir anlamıyorum. karakter olarak da kendime benzetiyordum. iki gündür evladımı kaybetmiş gibiyim. benim gibi acemiyseniz hiç beslemeye başlamayın.
  • mükemmel balık.

    tayland ve çevresi durgun göller ve çeltik tarlalarından orijin alıp yine buralarda özellikle kavga etmesi üzerine domestike edilmiştir. bundan dolayı da durgun suları ve asidik bol bitkili ılıman bataklık tarzı biyotopları sever. fanusu boş ver 250 mililitrelik dandik pet bardaklarda bile yaşar ama yaşamaması gerekir, bu tip daracık ortamlar balığı gereksiz bir strese sokar çünkü. streslenen balık da solar, beti benzi atar, yüzgeçleri uçlardan dağılmaya dökülmeye başlar.

    en ama en az 10 litrelik bir akvaryum gerektirir ki bence bu bile olabileceğin en düşüğü. kolayca bulabileceğiniz 50 santimlik 30 litre akvaryumlar bir adet betta, 5-10 rasbora-danio benzeri küçük balık ve bir adet genç cüce vatoz için yeterli olacaktır. bettalar ağzı olanın konuştuğunun aksine suyun her tarafını kullanır, şu an yüzeyde baloncuklarla oynayan bettanızı yarım saat sonra dipte gezinirken, bir yarım saat sonra da bitkilerin arasında keyif çatarken görmeniz çok mümkündür. yine ağzı olanın konuştuğunun aksine sadece ve sadece tek başına yaşaması gereken ölümcül terminatör balıklar da değildirler. tabi bettadan bettaya değişir, ki gerçekten değişir bunu istisna bir durum kastetmek amaçlı söylemiyorum kendi ağırlık klasmanındaki hayatımda gördüğüm en kişilikli balık bettadır, ama kendi biyotopunda doğal bulunan balıklar ve bunların akrabaları *** ile anlaşırlar. salyangozlar ise kesinlikle betta akvaryumunun olmazsa olmazıdır. keyfe ve akvaryumun boyutuna göre çöpçü ve vatoz da konulabilir yanına. tabi daha egzotik uyumlu balıklar ve canlılar da var, ben kuhlilerle ve cüce kerevitlerle beraber bakmıştım misal. ama o hadiseyi de sokak kenarındaki petshopta bulmak zor.

    bitki severler. özellikle yüzücü bitki severler. benim bettam behzat pistia köklerinden ayrılmıyor misal. belirtmeden geçemicem, anubias nana betta akvaryumları için süperdir, bakım ve co2 istemez.

    akvaryumda filtrasyon önemlidir. yani sırf betta tankları için değil genel manada tüm akvaryumlar için geçerli bu. ancak bettalar akıntıyı kesinlikle sevmezler. yüzeyin çok hareketli olmasını da sevmezler. şelale filtreler idealdir. filtrasyon olayının çok detayına girmek istemiyorum yakın zamanda ayrı bir entri girerim belki.

    özetle böyle. sorunuz olursa özelden yardırın yardımcı olmaya çalışırım.
  • neredeyse on gündür yem yemiyor diye araştırdım, baktım. protein içeren yemler, hatta pimiş çiğ balık bile verebilirsiniz demişler.

    gittim ton balığı açtım, verdim. yüzüne bile bakmadı.

    bir yerde okudum. karınca, sinek, hamamböceği çok seviyorlarmış. evin her yerin aradım. tek böcek yok!

    camı açıp bekledim biraz. karasinek geldi birkaç tane. iki tanesini avladım, koydum.

    yine yemiyor!

    yeşillik seviyordur belki dedim marul da koydum.

    akvaryumun içi mısır çarşısındaki dükkanlardan hallice oldu ama gene tık yok hayvanda.

    bir de suyunu 2-3 bekletiyorum, tamamını bir anda değiştirmiyorum vs. vs.

    birçok betaya göre çok da hareketli.

    dişi aslan gibi yavrum yesin beslensin diye ava çıktım hoplaya zıplaya sinek avladım bana mısın demedi :(

    ölmese bari...
  • bizim cocuga dayanakliymis diye bunun half moon olanindan aldik. tatli da kerata ama yem yemiyor arkadas. akvaryumun alti yemedigi yemlerle dolu, bu da kokuya sebep oldu. uzun sure ac kalabiliyormus diye okudum ama guzel bir hayat yasasin, beslensin yigidim istiyorum. bu konuda deneyimli arkadaslar yesillendirebilirse sevinirim.
  • brave_bettas adlı üretici ve ithalatçının çok güzel ve nadir türlerini sattığı balık
  • akvaryumun dibinde malak gibi yatıyor bu balık. arada gidip dürtmezsem, yakından bakmazsam öldü mü yaşıyor mu belli değil. tarla biçerken çay molası vermiş ırgat gibi beli iki kat yatıyor bir kenarda. bakımı kolay dediler ama yüzme de yüzmüyor. aldık geldik 2 gün oldu, kendine gelsin diye bekliyorum ama bi tuhaflık var. ya bir bardak suyun içinde yaşamaya alıştığı için yüzmüyor ya da bizim balık gidici. dürtünce yüzüp kalan zamanlarda uyuklayan balık mı olur?
    edit: iki günde öldü balık. ulan japon balığı bile daha fazla yaşadıydı. bir de peçete arasında bile yaşar diyorlar.
  • keşke almadan önce buraları okusaydık. hemen bir üstteki ve çoğu yazar gibi ben de şu an aynı sıkıntıyı yaşıyorum. balık şu an akvaryumun dibinde hareketsiz yatıyor.

    ilk getirdiğimde hafif ılık bir suyun içinde önce poşeti koyup 40 dakikak su ısılarını denkleştirmeye çalıştım. sonra içine bıraktım. ilk 1-2 saat tüm heybetiyle görsel şölen sunarken, son 3-4 saattir akvaryumun dibinde pasif durumda.

    galiba 1-2 güne çoğu betta gibi o da yan yatıp bu diyarlara veda edecek.

    edit: ilginç şekilde balık şu an çok dinç. yemini yiyor, arada bir akvaryum içinde heybetli gösteriler sergiliyor. yukarıdaki bahsettiğim pasif durumlar, yeni ortamı ve su değişiminde olsa gerek.

    edit2: maalesef bugün dipte yan yatarken hakkı rahmetine kavuştu. her ne kadar sağda solda direngen balık türü dense de hassas balık türüymüş.
  • dünyanın en güzel balıklarıdır; bence tabi.

    var birkaç tane ve beni mutlu ediyorlar. arkadaşlık etmek isteyenlere tavsiyelerim olacak. bardakta, kavanozda falan beslemeyin masanıza yakışıyor diye. bettalar hisli canlılar, yaşamak için uğraşıyorlar sadece. önerim, en kötü ihtimalle küçük kübik bir tank alın. haftada bir suyun üçte bir kısmın değiştirin. yumurta sarısı, haşlanmış patates ve bezelyeye bayılıyorlar. arada ayna tutun, dayılansın ama 5 dakikayı geçmesin. marul da yiyorlar, verebilirsiniz. hepsinden öte, ilgilenin onunla. anlıyorlar ve sizi seviyorlar. nasıl da takip edildiğinizi göreceksiniz...
  • gerçekten muhteşem canlılar, akvaryumda beslenebilecek en renkli balıklar.

    çoğu şeyi yerler, yazın arada bir sinek bile veriyordum, onları da yiyordu.

    uyurken yerde yanlayan balık olur mu ? oluyormuş onu da gördüm. tamam diğer balıklar da dibe çöküyor ama bu arkadaş bildiğin yanlıyor.

    bitkili nano tanklarda beslenmesi hem canlı için, hem de görünüş için en uygunu bence ama üstteki yazar arkadaşın belirttiği gibi kesinlikle kavanoz, bardak, fanus gibi havasız ve dar alanlarda beslemeyin.
hesabın var mı? giriş yap