• bunu mu denemek istediniz: (bkz: bilgisayar mühendisliği okumanın gereksizliği)
  • boş is tıp yaz geç..
  • turkiye'de bir kariyer planlaniyorsa harcanan emek/getiri bakimindan tartisilabilir.
    bilgisayar mühendisleri, açıköğretimde programcılık açılmasından bile rahatsız.

    turkiye'de 80 milyon nufuslu bir ulkede olmasi gereken yüksek teknoloji şirketi sayisi bir hayli az. bu yüzden bilgisayar mühendisleri ekseriyetle yazılım işi yapıyor. kaldi ki yazilim gelistirme artık "yeni mavi yaka" olarak anılıyor.
    https://www.wired.com/…-is-the-new-blue-collar-job/

    ::::::türkiye'de bilgisayar mühendisliği::::::
    türkiye'deki bilgisayar mühendisliği bölümünün tasarımı bile ülkenin konuya bakışını özetliyor.
    önde gelen üniversiteler computer science, computer engineering ve software engineering gibi bir bölümleme yapmışken
    türkiye'de bunların hepsi bir bölüm altında toplanmış.
    (bkz: computer science)
    (bkz: computer engineering)
    (bkz: software engineering)

    bilgisayar mühendisliklerinin hepsi de "biraz bundan biraz bundan" kıvamında. yazılım mühendisliği bölümlerimiz de var tabii. ama sektörde de öğrenci düzeyinde de "bilgisayar mühendisliği" itibarını görmüyor:)

    ::::::türkiye'de bilgisayar mühendisi ne iş yapar?::::::
    bilgisayar mühendisi dünya standartlarında ele alındığında ağırlıklı olarak donanım konularına yoğunlaşır. mesela ülkemizde intel gibi bir şirket olsaydı bolca bilgisayar mühendisi ihtiyacı olurdu. ya da msi gibi anakart üretimi yapan şirketlerimiz, boeing gibi uçak üreticilerinin uçuş cihazlarını üreten şirketlerimiz olsaydı, bolca bilgisayar mühendisi arardık. aselsan ve birkaç şirket dışında bu çapta bir istihdam yok. kalan işler sizi tatmin eder mi bilemem tabi.

    haliyle bilgisayar mühendisleri türkiye'de yazılım sektöründe istihdam ediliyor. tabii yazılım sektörü çok kapsamlı bir alan. bu işin microsoft, oracle, sap gibi bir ölçeği de var, mobil cihazlar için oyun geliştirenleri var, etliye sütlüye karışmadan wordpress geliştireni var... var da var. işte türkiye'de bunların hepsi için bilgisayar mühendisliği diploması isteniyor.

    şimdi bir konu dışına çıkalım. mesela 200 metrekare arsana tek kat ahşap kulübe yaptırmak için bir inşaat mühendisi tutar mısın? yoksa tecrübeli bir usta işi çözer mi? peki bir inşaat mühendisi bir yanda baraj inşaatı yapmak varken, tutup kulübe inşa ederek mesleki larak tatmin olur mu?

    işte bilgisayar mühendisleri için de bu durum geçerli. türkiye'de ciddi bir bilgisayar endüstrisi yok. çoğu yazılım işinde. ama ciddi bir yazılım sektörü de yok. haliyle çoğu mühendis çizgi altı denecek düzeyde işlerde çalışıyor. yani front end developer için hala bilgisayar mühendislik diploması soran var. yani front end developer yahu. insan utanır bu ilana bu şartı koymaya. front end developer artık abd ve avrupa'da neredeyse lise mezunu insanların bir vasfım olsun diye bootcamplere giderek edindiği bir meslek. çünkü zaten sektörü gelişmiş bir ülkede bilgisayar mühendisi bu işleri yapmıyor. kendi işini yapıyor. türkiye'de ise çoğu mühendislik mezunu bu işlere tamah etmek durumunda. haliyle farklı sektörlerden gelen insanlarla kavga içindeler.

    açıköğretimde bilgisayar programcılığının açılmasını bile istemiyor adamlar düşünün. mühendisler odası kapattırmaya çalışıyor.
  • bir yandan doğru cümleler varken bir yandan da aynı cümleler bir o kadar saçma.

    - lisans eğitimi sırasında aldığı yazılım dışı dersler sayesinde analitik düşüncenin ne olduğunu özümsemiştir.

    mesela bunu ele alalım. kendini geliştiren var mıydı bilmiyorum ama o kadar yıllarca okumasına rağmen analitik düşüncenin yakınından geçemeyecek bir sürü insan mezun oldu ve sonradan iş buldu.

    bence üniversite alımları çok daha elitist şekilde yapılmalı. bu kadar çok üniversitenin olduğu yerde ise olmaz.
  • yoktur.
    okuma nedenim canımın istemesi mesela.
  • bilgisayar muhendisligi =/= yazilim gelistirme uzmani

    bunun nedenini anlarsaniz, devami gelir. uzun uzun yazmaya gerek yok. okumak istemeyen okumasin. isteyen okusun.
  • bilgisayar muhendisi okumanin gerekliligi senin bilgisayar muhendisi olmak istemen ile alakali birseydir.

    bilgisayar ile alakan olmamis daha yazilim nedir donanim nedir bilmeden baslayacaksan hic baslamaman gereken bir bolumdur bilgisayar muhendisligi. onemli olan senin o bolumu sevmen, " aa burada bu yazilim calisiyor acaba arkasinda nasil bir teknoloji var, aaa bu sistem kurulumunda ne yaparsam daha hizli olur yada daha secure nasil 'os' (operating system) kurabilirim yadaaaa bu donanimi daha performansli nasil calistirmak lazim cpu mimarisi nedir ne yapmak gerekir" sorularini sordugun an bu bolume ait bir kisi olabilirsin.

    yoksa kalkip bolumu bitirip ve sadece github, stackoverflow gibi sitelere bak ile muhendis olunmaz.
  • anladığım kadarıyla yeterince tecrübeli olmayan bir junior yazılımcı tarafından açılmış başlıktır.
    eğer türkiye için konuşuyorsak çok da gerekli değildir.

    zira ne okuduğun üniversiteler nitelikli bir mühendislik ve genel kültür eğitimi veriyor ne de piyasa da iş gören firmaların yaptığı işler öyle ciddi bir teorik altyapı gerektiriyor.

    dahası internet sayesinde artık ilkokulda verilen eğitimin bile gerekliliği tartışılır hale gelmişken 4 yıl boyunca bilgisayar mühendisliği eğitiminin gerekliliği çok daha tartışmalıdır.

    üniversite eğitimi (aslında topyekün bütün eğitim) belli bir uzmanlık alanında teknik bir birikim yaratmanın ötesinde entelektüel gelişimi de vermek durumundadır.
    bu entelektüel gelişim üniversite okumuş insanla okumamış insan arasında bir fark yaratabilir. zira entelektüel birikim insana vizyon katar, farklı bakış açıları geliştirmesini sağlar, karakterini geliştirir, doğru kararlar vermesinde yardımcı olur vs.

    peki türkiye de üniversite mezunlarının kitap okuma alışkanlığı, genel kültür seviyeleri, entelektüel birikimi ne durumdadır?
    mesela bu konuda yeterince gelişmiş biri böyle bir başlık açar mıydı?
    internet çağında artık eğitimin gitmekte olduğu noktayı görmez miydi?
    yada bu denli histerik bir entry girer miydi?

    kanımca çağımızın en adil mesleklerinden birisi yazılım uzmanlığıdır.
    hayvanlar gibi üretim yapılır. tamamen üretime odaklıdır.
    sadece kişisel ilişkilerinin veya mezun olduğun okulun diplomasının ekmeğini yiyerek devam edemezsin.
    oturup eşşekler gibi çalışacaksın ve niteliğini ürettiğin şeye yansıtacaksın.
    dolayısıyla iyi bir devloper isen ilk okul mezunu olsan dahi eninde sonunda bir yere gelir ve karşılığında hakettiğin geliri elde edersin.
    boğaziçili kötü bir developer isen sadece çok iyi ingilizce biliyor olmak, diploma ve bol bol teorik lak lak yapmak seni kurtarmaz. eninde sonunda ne bok olduğun anlaşılır. ya müdür olursun ya da ilk okul mezunu developerlar tarafından bol bol tokatlanırsın.

    ha derseniz ki üniversiteye girebilmiş birinin asgari bir zeka düzeyi vardır.
    bu da yanlıştır. türkiye de üniversiteye girebilmek zeka ve yaratıcılıktan çok iyi bir at olmaya endekslidir. hatta ve hatta ne kadar az yaratıcı ne kadar çok at gözlüklü bir robotsan o denli yüksek puan alabilirsin.

    odtü hariç türkiye'de ki herhangi bir üniversiteden mezun herkse benim gözümde lise mezunları ile aynı seviyededir. hem insani olarak hem de teknik birikim olarak.

    20 yıldır kod yazan biri olarak bu gözler neler gördü bir bilseniz bu kadar rahat konuşamazdınız.
  • elektrik elektronik okuyup yazılımı da üzerine ekleyin, paranın namına koyarsınız...

    (bkz: kendimden biliyorum)

    diğer tarafta yazılım uzmanı arayışlarında yetenek değil okul arayan şirketler tonla var ülkemizde, diplomam olsun diyorsanız okuyun tabi...
  • bilgisayar muhendisleri isin algoritma tarafindan savunmasinlar kendilerini. matematik bilginize diger muhendisler olarak gotumuzle guluyoruz.
hesabın var mı? giriş yap